آموزش کامل آربیتراژ (arbitrage) ارز دیجیتال

۱۶ دی ۱۴۰۰
آربیتراژ

تابه‌حال به این موضوع توجه کرده‌اید که قیمت ارزهای دیجیتال در صرافی های مختلف کمی تفاوت دارد؟ برای مثال یک ارز در صرافی اول ۱۰۰ دلار و در صرافی دوم ۱۰۲ دلار قیمت دارد. این تفاوت قیمت به‌عنوان آربیتراژ یا فرصت‌های لحظه‌ای شناخته می‌شود. در این مقاله درباره آربیتراژ ارزهای دیجیتال توضیح می‌دهیم و بررسی می‌کنیم که این مفهوم چیست و چه نقشی در بازار دارد. تا انتها این مطلب را دنبال کنید تا بیشتر درباره فرصت‌های آربیتراژ بدانید.

آربیتراژ به‌طورکلی چه مفهومی دارد؟

روزانه میلیاردها دلار در قالب معامله ارزهای دیجیتال جابه‌جا می‌شود. بر خلاف کارگزاری‌‌های سنتی بورس و سهام، چندین صرافی وجود دارد که هرکدام قیمت متفاوتی برای ارز دیجیتال ارائه می‌کنند. برای معامله گران باهوش و کسانی که کمی اهل ریسک هستند، این تفاوت قیمت یک فرصت است. می‌توان از صرافی ها مقابل یکدیگر استفاده کرد و این به معنی آربیتراژگری در بازار ارزهای دیجیتال است.

به طور خلاصه باید موارد زیر را در ذهن خود داشته باشید:

  • آربیتراژ ارزهای دیجیتال یا کریپتو آربیتراژ (Crypto arbitrage) استفاده از این واقعیت است که قیمت ارزهای دیجیتال در صرافی های مختلف می‌تواند متفاوت باشد.
  • آربیتراژگران بین صرافی ها معامله می‌کنند یا به عبارتی در یک صرافی سفته بازی مثلثی انجام می‌دهند.
  • ریسک‌های آربیتراژ شامل افت یا تغییر قیمت و هزینه تراکنش است.

آربیتراژ ارزهای دیجیتال چیست؟

آربیتراژ در واقع یک استراتژی معاملاتی است که در آن یک دارایی در یک بازار خریداری شده و در بازار دیگر با قیمت بالاتر فروخته می‌شود و دلیل آن هم تفاوت قیمتی این دو است. با وجود این توضیح، مفهوم آربیتراژ ارزهای دیجیتال یا کریپتو آربیتراژ نیز کاملاً مشخص است. در این روش از ارزهای دیجیتال برای معامله‌گری استفاده می‌شود. مبنای این روش استفاده از تفاوت قیمتی بین ارزهای دیجیتال در صرافی های مختلف است.

برای مثال در صرافی کوینکس قیمت بیت کوین ۱۰ هزار دلار است اما در صرافی بایننس با قیمت ۹۸۰۰ دلار معامله می‌شود. استفاده از این تفاوت قیمت کلید ورود به معامله‌های آربیتراژگری است. کاربر می‌تواند در این شرایط در بایننس بیت کوین خریداری کند، آن را به کوینکس منتقل کند و بفروشد و در این میان ۲۰۰ دلار سود کسب کند.

مبنای قیمت گذاری ارزهای دیجیتال

مبنای قیمت گذاری ارزهای دیجیتال

فاکتور مهم در این روش سرعت است زیرا این شکاف‌های قیمتی مدت زیادی باقی نمی‌مانند. با وجود این، اگر به‌خوبی زمان‌بندی کنید سود خوبی نصیب شما می‌شود. زمانی که فایل کوین برای اولین‌بار در اکتبر سال ۲۰۲۰ وارد برخی از صرافی ها شد قیمت آن ۳۰ دلار بود. این در حالی است که در برخی صرافی های دیگر با قیمت ۲۰۰ دلار معامله می‌شد.

قیمت گذاری روی ارزهای دیجیتال چگونه است؟

اکنون سؤال این است که ارزش ارزهای دیجیتال چگونه تعیین می‌شود. برخی از کارشناسان می‌گویند که هیچ پشتوانه‌ای برای ارزش‌گذاری وجود ندارد و برخی روش‌ها به‌صورت حدس و گمان است. مسئله این است که اگر مردم حاضر به پرداخت پول برای یک ارز هستند ارزش آن به این روش تعیین می‌شود.

قیمت‌گذاری در صرافی ها بر مبنای سفارش‌‌گذاری تعیین می‌شود. این سفارش‌ها شامل خرید یا فروش در قیمت‌های متفاوت است.
برای مثال یک کاربر می‌تواند سفارش خرید بیت کوین روی قیمت ۳۰ هزار دلار قرار دهد و به این روش یک سفارش ثبت می‌شود. اگر شخص دیگری بخواهد بیت کوین را به قیمت ۳۰ هزار دلار بفروشد، یک سفارش با این قیمت ثبت می‌کند. به‌این‌ترتیب سفارش او با جفت شدن با خریدار تکمیل می‌شود. به این خرید و فروش معامله یا ترید گفته می‌شود.

صرافی ها قیمت را بر مبنای آخرین معامله انجام شده نشان می‌دهند. این قیمت می‌تواند یک سفارش خرید یا فروش باشد. مثالی که قبلاً زده شد را در نظر بگیرید. اگر آخرین تراکنش در صرافی معامله بیت کوین با قیمت ۳۰ هزار دلار باشد، قیمت بیت کوین در صرافی ۳۰ هزار دلار نمایش داده می‌شود. اگر یک تریدر بتواند بیت کوین را به قیمت ۳۰ هزار و ۱۰۰ دلار بفروشد (به‌ازای هر بیت کوین)، قیمت در صرافی ۳۰ هزار و ۱۰۰ دلار می‌شود. تعداد ارزهای معامله شده اهمیت ندارد زیرا چیزی که مهم است قیمت آخرین معامله انجام شده است.

هر صرافی، ارزهای دیجیتال را به همین روش قیمت‌گذاری می‌کند. برخی از صرافی ها نیز قیمت را از صرافی های دیگر می‌گیرند.

راه پول درآوردن از آربیتراژ

راه پول درآوردن از آربیتراژ

چگونه از صرافی های ایرانی و خارجی آربیتراژ بگیریم؟

اگر میخواهید سود قابل توجهی از این راه به دست آورید حتما باید به صورت کامل تغییرات قیمت در صرافی های مختلف را رصد کنید. برای این منظور از سرویس مقایسه قیمت ارزهای دیجیتال در صرافی ها که توسط تیم ساخته شده استفاده کنید و به صورت رایگان از این تغییرات با خبر شوید.

آیا آربیتراژ از صرافی های ایرانی به صرفه است؟

بله شما میتوانید با استفاده از سرویس مقایسه قیمت صرافی های ایرانی ، بهترین ارز های دیجیتال مناسب آربیترآژ را در بهترین موقعیت های زمانی شکار کنید!

سرویس مقایسه قیمت صرافی های ایرانی

انواع مختلف آربیتراژ ارزهای دیجیتال

آربیتراژ ارزهای دیجیتال انواع مختلفی دارد که در ادامه آن‌ها را به طور دقیق توضیح داده‌ایم.

  • آربیتراژ بین صرافی ها
  • آربیتراژ مثلثی
  • آربیتراژ آماری
  • آربیتراژ دیفای (DeFi)
  • روش‌های دیگر آربیتراژ

آربیتراژ بین صرافی ها

یکی از روش‌های آربیتراژگری خریدن یک ارز دیجیتال در یک صرافی و انتقال آن به صرافی دیگری است که قیمت ارز در آن بالاتر است. البته این روش چند مشکل دارد. تفاوت قیمت‌ها در چند لحظه کوتاه وجود دارند اما انتقال ارز بین صرافی ها ممکن است چند دقیقه طول بکشد. هزینه انتقال یکی دیگر از مشکلات است که می‌تواند از طرف خود صرافی، کارمزد برداشت یا هزینه انتقال در شبکه باشد.

یکی از روش‌های دورزدن هزینه این است که آربیتراژگران ارز را در دو صرافی نگهداری می‌کنند. تریدری که از این روش استفاده می‌کند می‌تواند هم‌زمان خرید یا فروش انجام دهد.

برای درک بهتر به این مثال دقت کنید. یک تریدر ۳۰ هزار دلار به‌صورت یک استیبل کوین در صرافی بایننس و یک بیت کوین در صرافی کوکوین دارد. زمانی که ارزش بیت کوین در کوکوین ۳۰۲۰۰ دلار و در بایننس ۳۰۰۰۰ دلار باشد، او با استیبل کوین هایی که در بایننس دارد یک بیت کوین در صرافی بایننس می‌خرد. سپس، بیت کوین خود در صرافی کوکوین را می‌فروشد. او به دلیل این تفاوت قیمت ۲۰۰ دلار به دست آورده و با این کار هم بیت کوین و هم ۳۰۰۰ دلار اولیه را دارد. آربیتراژ ارزهای دیجیتال گاهی به همین سادگی است.

تتر، یک استیبل کوین مهم برای آربیتراژ

آیا می‌دانید قیمت تتر بر اساس دلار آمریکا تعیین می‌شود و معامله گران از آن به دلیل این که قیمت آن تقریباً بدون تغییر است استفاده می‌کنند. تتر باعث می‌شود نگهداری ارزهای دیجیتال ریسک کمتری داشته باشد زیرا ناگهان با کاهش قیمت روبرو نمی‌شویم. مزیت نگهداری استیبل کوین هایی مانند تتر به‌جای تبدیل کردن ارزهای دیجیتال به پول نقد این است که این کار معمولاً هزینه‌های زیادی دارد.

آربیتراژ مثلثی

این روش استفاده از سه ارز دیجیتال و تفاوت قیمتی در یک صرافی واحد است. هزینه تراکنش‌ها در این روش مطرح نیست و همه اتفاق‌ها در یک صرافی مشخص رخ می‌دهد. در این روش ممکن است فرصتی بین بیت کوین، اتریوم و ریپل (XRP) وجود داشته باشد. ممکن است یک یا چند مورد از این ارزها قیمت کمتری از ارزش آن‌ها داشته باشد.

تریدر بیت کوین خود را می‌فروشد و اتریوم خریداری می‌کند (فروش جفت ارز بیت کوین به اتریوم)، سپس از اتریوم استفاده می‌کند و ریپل می‌خرد و سپس با ریپل‌های خود بیت کوین می‌خرد. اگر کار به‌درستی انجام شود، تریدر در انتها بیت کوین بیشتری نسبت به مقدار اولیه در اختیار دارد.

آربیتراژ مثلثی

آربیتراژ مثلثی

آربیتراژ آماری

این روش آربیتراژ ارزهای دیجیتال عبارت است از استفاده از مدل‌های کمی و آماری برای معامله ارزهای دیجیتال. این کار به‌وسیله ربات های هوشمند انجام می‌شود که داده‌های زیادی را جمع‌آوری کرده و سپس تعیین می‌کنند کدام پوزیشن سودآوری بیشتری دارد. این ربات‌ها ممکن است در طول یک روز صدها معامله انجام دهند.

به‌طورکلی روش ربات‌ها به این صورت است که اگر ارز عملکرد خوبی داشته باشد، برعکس انتظار امتیاز پایین می‌گیرد و اگر عملکرد آن بد باشد امتیاز بالاتری می‌گیرد. سود زیادی از ارزهایی که عملکرد خوبی دارند قابل کسب کردن است (زیرا ربات برای بالابردن امتیاز آن‌ها را معامله می‌کند). استفاده از الگوریتم های معاملاتی می‌توانند برای این کار بسیار مفید باشد. به این روش می‌توان قیمت ارزها را پیش‌بینی و ارزهای زیادی را با یکدیگر معامله کرد.

آربیتراژ دیفای (DeFi)

دیفای یا تامین مالی غیرمتمرکز، اشاره به پروتکل‌های غیر امانی دارد که بدون دخالت انسان برای وام دهی، اخذ استیبل کوین و معامله کردن استفاده می‌شود. معماری آن‌ها بر اساس کدگذاری‌ها سنگین است و به همین دلیل برای معامله کردن بسیار مناسب هستند. استراتژی‌های زیادی وجود دارد که معامله گران در دیفای به دنبال آن هستند تا از فرصت‌های آربیتراژ استفاده کنند.

یکی از استراتژی‌های آربیتراژ ارزهای دیجیتال این است که از سود پروتکل‌های وام دهی دیفای برای کسب سود استفاده شود. برای مثال فرض کنید بازدهی یکی از این برنامه‌های دیفای برای استیبل کوینی که ارائه می‌کند ۱۰ و برای دیگری ۱۱ درصد باشد. در این شرایط تریدر می‌تواند استیبل کوین خود را به ۱۱ درصدی تبدیل کند تا ۱ درصد بیشتر سود کسب کند.

پلتفرم‌های زیادی وجود دارند که به‌صورت خودکار این مراحل را برای شما انجام می‌دهند. برای مثال Yearn.finance  پول را به‌صورت خودکار بین پروتکل‌های مالی مختلف جابه‌جا می‌کنند تا سود بیشتری کسب کنید.

روش‌های دیگر آربیتراژ ارزهای دیجیتال

روش دیگر، استفاده از صرافی های مختلف است. این روش مانند موردی است که در ابتدا توضیح دادیم (جابه‌جایی پول بین صرافی ها) با این تفاوت که این بار نیاز به صرافی های غیرمتمرکز مانند یونی سواپ است. قیمت یک ارز در برخی از صرافی های غیرمتمرکز متفاوت است و می‌توان از این تفاوت قیمت برای کسب سود استفاده کرد.

همچنین می‌توانید از روش‌های دیگر نیز استفاده کنید. اگر یک معامله خوب در دیفای مشاهده کردید می‌توانید به‌سرعت آن را انجام دهید و از این راه سود کسب کنید. استفاده از ربات هم می‌تواند مفید باشد اما هزینه بیشتری دارد اما سود شما تضمین بیشتری دارد. ربات کمک می‌کند به اول صف پرداخت گس فی (نوعی هزینه برای تراکنش‌های شبکه اتریوم) منتقل شوید بنابراین سودی که ربات کسب می‌کند کمی بیشتر است. برای آشنایی بیشتر ربات معامله گری چیست؟ + معرفی بهترین بات های تریدر رایگان را بخوانید.

برای سود دهی مستمر حتما باید ژورنال معاملاتی داشته باشید.

برای سود دهی مستمر حتما باید ژورنال معاملاتی داشته باشید.

ریسک های معامله آربیتراژ

چند نوع ریسک در معامله آربیتراژ ارزهای دیجیتال وجود دارد. یکی از آن‌ها لغزش یا slippage در معامله است. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که سفارش خرید از نظر اندازه بزرگ‌تر از ارزان‌ترین سفارش موجود می‌شود در نتیجه هزینه بیشتری برای معامله می‌پردازد. یکی از مشکلات تریدرها همین است مخصوصاً در معامله‌های مارجین که یک اشتباه کوچک از این نوع سود شما را از بین می‌برد.

تغییر قیمتی نیز یکی دیگر ریسک‌های این استراتژی است. تریدرها باید سریع عمل کنند زیرا فرصتی که به‌دست‌آمده سریعاً از بین می‌رود. برخی از تریدرها این کار را با ربات‌های معاملاتی انجام می‌دهند به همین دلیل رقابت در این شرایط سخت شده است.

در انتها نیز، تریدرها باید هزینه‌های انتقال را هم در نظر بگیرند. درصورتی‌که این هزینه‌ها زیاد باشد می‌تواند سود بالقوه شما را از بین ببرد یعنی هزینه‌ای که پرداخت می‌کنید به‌اندازه یا حتی بیشتر از سودی است که قرار است کسب کنید. از آن جا که سودهای کمی در این فرصت‌ها وجود دارد، تریدرها باید تعداد معاملات بالایی انجام دهند تا به یک سود قابل‌توجه دست پیدا کنند.

سخن پایانی

در این مقاله بررسی کردیم که آربیتراژ ارزهای دیجیتال یعنی استفاده از فرصت‌های لحظه‌ای که به دلیل تفاوت قیمت به وجود می‌آید. در ابتدا بررسی شد که قیمت گذاری در صرافی ها به چه روشی انجام می‌شود و سپس توضیح دادیم که استفاده از فرصت‌های آربیتراژی به چند دسته تقسیم می‌شود. هرکدام از این روش‌ها مزیت‌ها و معایبی دارند که به طور دقیق درباره آن‌ها توضیح داده شد.

نظرتان را درباره‌ی مقاله «آموزش کامل آربیتراژ (arbitrage) ارز دیجیتال» با ما درمیان بگذارید.

3 نفر این مطلب را پسندیدند.
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
رای شما ثبت شد!
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
ثبت نظر
مهدی عباس زاده
12 سال از فعالیتم در حوزه طراحی سایت و دیجیتال مارکتینگ میگذره و اخیرا به دنیای شگفت انگیز ارزهای دیجیتال علاقه مند شدم.

‫2 نظر

  • سلام در خصوص ربات آربیتراژ آیا می توان به این ربات روسی و سرمایه گذاری اعتماد کرد عنوان میکنه که سرمایه در ۵۰ روز دوبرابر میشه .لطفا راهنمایی بفرمایین

    • سلام به هیچ عنوان اینکارو نکنید.سود تضمینی به هیچ عنوان نمیتونه سرمایه گذاری امنی باشه

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *