ویزا کارت چیست؟
آیا کاربران ایرانی می توانند از تمامی قابلیت های ویزا کارت استفاده نمایند؟
آیا میتوان از ویزا کارت بیشتر از موجودی داخل حساب برداشت کرد؟!
سرویس حفاظت از قیمت چیست؟
آیا برای گرفتن گیفت کارت (Gift Card) نیاز به داشتن حساب بانکی است؟
در این مقاله ی جذاب با ما همراه باشید تا جواب تمامی این سوالات را پیدا کنید.
ویزاکارت (Visa Card) چیست؟
ویزاکارت نیز مانند مسترکارت یک شرکت چندملیتی خدمات مالی است که دفتر اصلی آن در فوسترسیتیِ ایالت کالیفرنیا در ایالات متحده آمریکا قرار دارد. این شرکت ارائه دهنده یک سیستم پرداخت جهانی در جهت ساده سازی انجام تراکنش بین نهاد های مختلف و مردم است. این کار توسط کارتهای اعتباری و کارتهای نقدی تحت پوشش شرکت ویزا به نام ویزاکارت انجام میشود.
در سال ۱۹۵۶، جوزف پی. ویلیامز مدیران اجرایی بنک آو آمریکا (Bank of America) را متقاعد کرد که به او اجازه دهند ایدهی جدیدش را پیاده کند و سرانجام این طرح تبدیل به اولین ارسال موفق گروهی کارتهای اعتباری با حجم زیاد شد. با اینکه هدف اصلی آنها بازار کالیفرنیا بود، اما در سال ۱۹۶۵ امتیاز این سیستم را به بانکهای خارج از این ایالت نیز اعطا کردند. به این ترتیب در طول ۱۱ سال شبکهی بزرگی از این سیستم در سراسر ایالات متحده آمریکا شکل گرفت. در اواخر دههی ۱۹۶۰ این سیستم در بانکهای سایر کشورها نیز اجرا شد و بانکآمریکارت با نامهای محلی نیز صادر شد.
در سال ۱۹۷۵ شرکتی چندملیتی به نام ایبانکو برای مدیریت بینالمللی سیستم بنک آو آمریکا تشکیل شد. هدف این شرکت یکپارچه کردن سیستم در تمامی کشورها بود. در همین راستا، این شرکت تمامی دارندگان این امتیاز را با یکدیگر متحد کرده و نام ویزا Visa را برای کارتها انتخاب کرد.
همکاری ویزا با پیپل (PayPal) در جولای ۲۰۱۶ آغاز شد که در پی آن مشتریان پیپل میتوانستند از فروشگاههای فیزیکی خرید انجام دهند و همچنین مشتریان ویزا نیز کارمزدهای کمتری در هنگام استفاده از خدمات پیپل پرداخت میکردند.
این شرکت در حال حاضر در سراسر جهان و در بسیاری از کشور ها (بیش از ۱۴۰ کشور) شعبه دارد.
درواقع ویزا کارت یک سیستم پرداخت بانکی است که به وسیله ی آن می توانید از هزاران فروشگاه اینترنتی و فیزیکی که ویزا کارت می پذیرند خرید و از خدماتشان استفاده کنید. برای مثال اگر قصد شرکت در یک آزمون بین المللی مانند تافل، آیلتس یا… داشته باشید برای ثبت نام در آن و پرداخت هزینه های مربوط به ثبت نام می بایست بتوانید از یک روش پرداخت بین المللی استفاده کنید. حتی بسیاری از وبسایت هایی که برای مدت کوتاهی خدمات رایگان به کاربران خود ارائه می کنند برای ثبت نام و دریافت خدمات از شما می خواهند که اطلاعات یک کارت اعتباری معتبر را وارد کنید. متاسفانه به دلیل وجود تحریم ها، کاربران ایرانی نمی توانند از قابلیت های بسیار زیاد ویزا کارت به عنوان یک روش پرداخت بین المللی استفاده نمایند.
کاربرد ویزا کارت چیست؟
به طور کلی کاربرد های استفاده از ویزا کارت شامل موارد زیر است:
- خرید حضوری در فروشگاه های فیزیکی از طریق دستگاه های کارت خوان (POS)
- دریافت وجه نقد از طریق دستگاه های خودپرداز (ATM)
- پرداخت آنلاین در وبسایت های فروشگاهی و Appication ها برای خرید کالا یا خدمات
- انتقال وجه برای افراد دیگر (آشنایان، خانواده و…)
- پرداخت به صورت Offline با استفاده از تلفن یا فرمهای کاغذی
همانطور که مشخص است و به صورت کلی کاربرد یک ویزا کارت، جایگزینی پول نقد است.
انواع ویزا کارت:
- کارت های اعتباری (Credit Card)
- کارت بانکی (Debit Card)
- کارت های پیش پرداخت (Prepaid Card)
ویزا کارت اعتباری (Visa Credit Card) چیست؟
ویزا کارت اعتباری به افرادی تعلق می گیرد که سابقه مالی خوبی داشته باشند و گردش مالی آن ها تضمین شده باشد. مهم ترین ویژگی استفاده از ویزا کارت اعتباری این است که می توانید همچنان تا سقف مشخصی خرید کنید. البته مشتریان برای دریافت چنین خدماتی، به بانک و شرکت Visa کارمزد پرداخت میکنند و پس از رسیدن زمان سر رسید (به صورت یکجا یا طی چند قسط) و با وارد شدن درآمدهای فرد به حساب بانکی او، شرکت ویزا و بانک صادر کننده ویزا کارت، به طور خودکار مبالغ مربوطه را همراه با کارمزدهای مرتبط، از حساب او کسر مینمایند و هر چقدر که از این زمان بیشتر بگذرد، هزینه ای که باید بابت برداشت بیش از حد موجودی، پرداخت گردد، بیشتر می شود.
بدین ترتیب در کشورهای پیشرفته، شاهد هستیم که هر شهروند دارای شغل و سابقه مالی مناسب و دارای اعتبار (Credit)، یک یا چند کارت اعتباری Visa Card (یا Master Card) در جیب خود دارد.
ویزا کارت دبیت (Debit Visa Card) چیست؟
مهم ترین تفاوتی که دبیت کارت با کارت اعتباری دارد این است که با استفاده از این کارت ها نمی توانید بیشتر از موجودی حساب خود برداشت کنید. در واقع ویزا کارت دبیت چیزی شبیه به کارت های بانکی ایران است که به میزان موجودی که شارژ کرده اید می توانید از حساب متصل به کارت خود برداشت کنید. به جز این تفاوت مهم، کارتهای نقدی تفاوت دیگری با کارت های اعتباری ندارند.
ویزا کارت پیش پرداخت (Prepaid Visa Card) چیست؟
کارت های پیش پرداخت درست مانند دبیت کارت است با این تفاوت که برای دریافت کارت های پیش پرداخت نیاز به افتتاح حساب نیست و عملا حسابی وجود ندارد و فقط با یک کارت بانکی سر و کار دارید. در چنین حالتی امکان انتقال وجه از یک حساب به کارت شما که فاقد حساب است وجود ندارد و فقط می توانید به میزانی که آن را شارژ کرده اید با آن خرید کنید. . با توجه به تحریمهای موجود، بیشتر کارتهای ارزی که در ایران در دسترس هستند از نوع پیش پرداخت یا Prepaid Card میباشند.
کارت های پیش پرداخت به دو دسته کارت های قابل شارژ (Reloadable) و غیر قابل شارژ (Gift Card) تقسیم می شوند. Gift Card به معنای کارت هدیه است. این کارت ها مبلغ مشخصی را در خود به عنوان موجودی دارند و به هیچ طریق قابل شارژ نیستند و پس از اتمام موجودی دیگر نمی توانید از این کارت ها استفاده کنید. گیفت کارت ها برای خرید هایی که شاید یک یا دو بار برای هر فرد پیش بیاید بسیار مناسب هستند البته باید پیش از خرید گیفت کارت مطمئن شوید که وبسایت فروشنده از گیفت کارت به عنوان یک روش پرداخت استقبال کند.
تفاوت بین ویزا کارت فیزیکی و مجازی چیست؟
ویزا کارتها در دو نوع فیزیکی و مجازی صادر میشوند.
ویزا کارت فیزیکی، یک کارت مانند کارت های عابر بانک است که یک شماره ۱۶ رقمی، تاریخ انقضا و کد سه رقمی CVV2 دارد که برای انجام تراکنش اینترنتی به تمام آن ها نیاز دارد و درست مانند یک کارت بانکی معمولی می باشد. با ویزا کارتهای فیزیکی، میتوانید روی تمامی دستگاههای POS که لوگوی ویزا کارت دارند، کارت بکشید و خرید حضوری انجام دهید. همچنین به کمک دستگاههای خودپرداز (ATM)، میتوانید در هر جای دنیا، وجه نقد (Cash) دریافت کنید. به همین ترتیب تمامی پرداختهای آنلاین (Online Payments) با این کارتها امکان پذیر است.
اما ویزا کارت مجازی (Virtual Visa Card) فقط شامل یک سری اطلاعات برای انجام تراکنش های اینترنتی می شود و کارتی در دسترس شما برای انجام خرید های حضوری و برداشت از حساب به صورت نقدی نخواهد بود. این نوع کارت ها برای افرادی مناسب است که می خواهند فقط از طریق اینترنت خرید کنند یا برای دیگران وجه انتقال دهند.
مزیت ویزاکارت مجازی نسبت به ویزاکارت فیزیکی این است که این نوع کارت، معمولاً هزینه صدور پایینتری دارد و در زمان کمتری (و گاهی به صورت آنی) صادر میشود و در اختیار افراد قرار میگیرد.
تفاوت میان ویزاکارت و مسترکارت چیست؟
شبکهی ویزا و مستر به طور کلی تفاوتهای بسیار نامحسوسی با یکدیگر دارند. گستردگی این دو شبکه در ۹۹% موارد مشابه یکدیگر گزارش شده است. برای نمونه، تعداد فروشگاههایی که مسترکارت را قبول میکنند با تعداد فروشگاههایی که ویزاکارت را قبول میکنند تقریباً برابر هم هستند.
این شرکتها فرابانکی بوده و متعلق به بانک خاصی نیستند. آنها کارتهای بانکی کشورهای مختلف دنیا را به هم وصل میکنند. این امر موجب میشود که فرد بتواند بدون توجه به بانک صادرکنندهی کارت خود از مراکز خرید مجهز به کارتخوان و وبسایتهای فروش اینترنتی متصل به ویزا و مستر خرید کند یا از خودپردازها پول دریافت کند.
ویزاکارت دارای دو سطح پایه و ویزای امضا است. بیشتر شرکتهایی که کارتهای سطح پایه ارائه میدهند خدماتی از قبیل پرداخت صدمهی ناشی از تصادف ماشین غیراجارهای، ضمانتهای تمدیدشدهی خرید، پوشش خرید بدون تأیید، کمکهای اضطراری، و جایگزینی فوری کارت را پوشش میدهند. کارتهای ویزای امضا همهی پیشنهادهای سطح پایه را شامل میشوند و، علاوه بر آن، بهعنوان یک سرویس نگهبان شبانهروزی و یک پورتال آنلاین، به صاحبان کارت ویزای امضا خدماتی از قبیل دسترسی به تخفیفها و دسترسیهای ویژه به سرگرمی و ورزش و غذاخوری و سفر و… را ارائه میدهند.
مسترکارت در سه سطح ارائه میشود که شامل سطح پایه، سطح جهانی، و سطح ممتاز جهانی است. ردیف پایه خدماتی همانند ویزاکارت دارد؛ بهعنوان مثال، پرداخت صدمهی ناشی از تصادف ماشین غیراجارهای، محافظت علیه کلاهبرداری، کمکهای سفرهای اضطراری، جایگزینی کارت، و ضمانتهای تمدیدشده را شامل میشود. البته مسترکارت یک سرویس قابلتوجه نیز دارد که ویزا آن را ارائه نمیدهد و آن حفاظت از قیمت است؛ به این صورت که اگر کالایی به مبلغی خریداری شود و حداکثر تا ۶۰ روز بعد از خرید مبلغ آن کاهش یابد، مسترکارت اختلاف قیمت را پرداخت خواهد کرد. بنابراین، در این شرایط، در واقع مسترکارت از ضرر شما جلوگیری میکند.
توجه داشته باشید اگر چه ویزاکارت خودش پیشنهاد حفاظت از قیمت ندارد، در عوض بعضی از بانکهایی که صادرکنندهی ویزاکارت هستند از تغییرات قیمت محافظت میکنند. نکتهی دیگر اینکه هرگونه مبلغی که شما برای استفاده از مسترکارت خود به بانکهای خود پرداخت میکنید به حساب بانک اضافه میشوند و نه به حساب مسترکارت.
با این توضیحات شاید انتخاب بین ویزا و مسترکارت برای برخی افراد تفاوت جزئی داشته باشد؛ اما مسلماً منطقیتر به نظر میرسد اگر وقت خود را صرف این کنید که بدانید بانک صادرکننده چه مزایایی در ازای کارت ارائه میدهد؛ مثلاً خرید، برداشت، و پاداش درآمد. با این کار مطمئناً از مزایای بیشتری برخوردار خواهید شد.
نحوه خرید ویزا کارت
به دلیل تحریمهای بانکی علیه ایران، در حال حاضر بانکهای رسمی و دولتی قادر به صدور این نوع کارتها نخواهند بود. اما می توانید از طریق سایت های اینترنتی برای صدور آن اقدام کنید. همچنین شرکتهایی مثل تهران پرداخت، با ارائه کارتهای Prepaid فیزیکی و مجازی امکان استفاده از خدمات این شرکت را با محدودیتهایی فراهم آوردهاند. بدین ترتیب ایرانیان نیز مثل بیشتر مردم دنیا، امکان انجام پرداختهای بینالمللی و خریدهای اینترنتی و فیزیکی را پیدا کردهاند.
مهمترین نکاتی که هنگام پرداخت با ویزا کارت باید بدانید :
فراموش نکنید که ایران از سوی این شبکههای پرداخت تحریم است. بنابراین شما نمیتوانید با استفاده از آی پی آدرس ایران با ویزا کارت خرید کنید. بنابراین حتماً از برنامههایی که آی پی را تغییر میدهند، استفاده کنید.
هنگام خرید نیاز به وارد کردن Billing Address یا آدرس صورت حساب است. دقیقاً باید همان آدرسی را وارد نمایید که همراه با اطلاعات کارت برای شما ارسال شده است و نه آدرس بانکی در ایران. به خاطر داشته باشید که این آدرس هیچ ربطی به آدرسی که برای تحویل کالا (Shipping Address) ثبت میکنید، ندارد.
خلاصه
به دلیل وجود تحریم ها، کاربران ایرانی نمی توانند از قابلیت های بسیار زیاد ویزا کارت به عنوان یک روش پرداخت بین المللی استفاده نمایند.
انواع ویزا کارت شامل:کارت های اعتباری (Credit Card)،کارت بانکی (Debit Card) ،کارت های پیش پرداخت (Prepaid Card)
مهم ترین تفاوتی که دبیت کارت با کارت اعتباری دارد این است که با استفاده از این کارت ها نمی توانید بیشتر از موجودی حساب خود برداشت کنید
کارت های پیش پرداخت درست مانند دبیت کارت است با این تفاوت که برای دریافت کارت های پیش پرداخت نیاز به افتتاح حساب نیست و عملا حسابی وجود ندارد و فقط با یک کارت بانکی سر و کار دارید
با توجه به تحریمهای موجود، بیشتر کارتهای ارزی که در ایران در دسترس هستند از نوع پیش پرداخت یا Prepaid Card میباشند.
کارت های مجازی برای افرادی مناسب است که می خواهند فقط از طریق اینترنت خرید کنند یا برای دیگران وجه انتقال دهند. ویزاکارت مجازی نسبت به ویزاکارت فیزیکی معمولاً هزینه صدور پایینتری دارد و در زمان کمتری صادر میشود
مسترکارت یک سرویس قابلتوجه نیز دارد که ویزا آن را ارائه نمیدهد و آن حفاظت از قیمت است؛ به این صورت که اگر کالایی به مبلغی خریداری شود و حداکثر تا ۶۰ روز بعد از خرید مبلغ آن کاهش یابد، مسترکارت اختلاف قیمت را پرداخت خواهد کرد. بنابراین، در این شرایط، در واقع مسترکارت از ضرر شما جلوگیری میکند.
هنگام خرید ، Billing Address یا آدرس صورت حساب را دقیقاً باید همان آدرسی را وارد نمایید که همراه با اطلاعات کارت برای شما ارسال شده است و نه آدرس بانکی در ایران.
منابع