هشدار جدی بولتن فارسی زبان دربارهی اقتصاد جهانی
در آخرین شماره از بولتن اقتصادی تخصصی منتشر شده از سوی دلتاکالج که تخصصیترین بولتن اقتصادی در حوزهی بازارهای مالی بهشمار میرود؛ گزارش شده است که در هفتهای که در پیشِ رو داریم؛ چشم تمام بازارهای مالی به صورتجلسه نشست FOMC در روز چهارشنبه، بیست و یکم فوریه است. در صورتیکه لحن اعضای FOMC و صورتجلسه منتشر شده سختگیرانهتر از انتظارات باشد؛ قدرت دلار در برابر سایر ارزهای اصلی با رشد همراه خواهد شد. اگر تعداد مراحلی که برای کاهش نرخ بهره در نظر گرفتهشده است افزایش یابد و یا روند کاهش نرخ بهره در زمان کوتاهتری نسبت به پیشبینیها آغاز شود؛ میتوان توقع داشت که بازارهای مالی وارد یک فاز جدید از رشد و پویایی شوند. بازار رمزارزها، فارکس و سهام و بازارهایی از این دست، با کاهش نرخ بهرهی بانکی اقتصاد اول جهان، رونق بیشتری پیدا میکنند؛ چراکه با پایان چرخهی انقباضی به منظور خروج از نشانههای رکود، سیاستهای پولی جدیدی برای تحریک اقتصاد شکل میگیرد. در صورت وقوع این حالت، خبر خوبی برای بازارهای مالی خواهد بود. بنابراین صورتجلسه روز چهارشنبه FOMC از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
این نشریهی فارسیزبان، به نشانههایی از افزایش رکود در بریتانیا، کاهش نرخ خردهفروشی آمریکا، افزایش بیکاری استرالیا و نوسانات شاخص تولیدی امپایر استیت اشاره کرد و توضیحاتی را از موضعگیریهای ریاست یا اعضای بانکهای مرکزی آمریکا (فدرال رزرو)، بریتانیا و اتحادیه اروپا در طول هفتهی گذشته بازتاب داد. به نقل از این نشریه، بیلی، رئیس بانک مرکزی انگلستان اعلام کرد: «دادههای تورمی نشان میدهند که فشارهای نزولی از آنچه انتظار داشتیم؛ بیشتر است. فشارهای نزولی بر تورم، کاملا گسسته است.»
علاوهبر این، از نظر بولتن تخصصی اقتصادی دلتا کالج ، اقتصاد چین همچنان درگیر بخش مسکن است. اثرات این ضعف تا حدیست که در هفتههای اخیر همچنان شاهد کاهش ارزش سهام چین بودهایم. در بولتن اقتصادی دلتاکالج که توسط تیمی از اقتصاددانان و تحلیلگران و متخصصان حوزهی بازارهای مالی تهیه شده است، چندین شاخص کلیدی از اقتصاد چین مورد بررسی قرار گرفته است که یک چشمانداز متزلزل برای آینده اقتصادی این کشور ارائه میکند. از مهمترین موارد دیگری که در این بولتن اقتصادی به آن اشاره شد؛ اثرات کووید 19 بر اقتصاد چین است. این پاندمی از سال 2019 تا کنون اقتصاد جهانی را با چالشهای بسیاری مواجه کردهاست؛ بهطوریکه همچنان در تقویم اقتصادی که بهصورت هفتگی در بولتناقتصادی دلتاکالج منتشر میشود؛ در شاخصهای اقتصادی گوناگون و دادههای آماری کشورهای مختلف، اثرات تورمی که از 2019 اقتصاد جهانی را در برگرفته است؛ همچنان به چشم میخورد.
در مجموع، بولتن اقتصادی دلتاکالج تصویر مبهمی از سلامت اقتصادی کشورها ترسیم میکند و نشان میدهد که اقتصادهای برتر بر لبهی تیز استراتژی اقتصادی فرود نرم قرار دارند. اگر موفق به اجرای درست استراتژی فرود نرم نشوند، رکود اقتصادی آنها را درگیر خواهد کرد. اگر موفق به کنترل تورم نشوند، تورم اقتصاد آنها را در بر خواهد گرفت. با این حال، اقتصاددانان هشدار میدهند که علاوه بر این موارد؛ افزایش تنشهای ژئوپلیتیکی در جهان اثرات منفی بسیاری بر روند انتقال کالاها و زنجیرهی تامین وارد میکند و برای نجات اقتصاد کشورهای درحال توسعه از ترکشهای تنشهای ژئوپولیتیک باید راهکار مناسبی در نظر گرفت.