تامین برق ماینر ها از طریق نیروگاه هسته‌ای روسیه

یکی از نیروگاه‌های هسته‌ای دولتی واقع در شهر اودوملیا روسیه به زودی برق یک مرکز بزرگ استخراج بیت کوین را تأمین می‌کند.

شرکت انرژی اتمی رزاتم (Rosatom) روسیه که متعلق به دولت این کشور است در اواخر ماه گذشته میلادی اقدام به افتتاح یک فارم استخراج (بیت کوین) در نزدیکی نیروگاه هسته‌ای کالینین (Kalinin) در شهر ادوملیا واقع در ۲۰۰ کیلومتری شمال شرقی مسکو کرد. بنا بر گفته‌های سرگی نمچنکوف، رئیس بخش مراکز داده و محصولات دیجیتالی رزنرگواتوم (Rosenergoatom)، یکی از شرکت‌های تابع رزاتم، این شرکت برای ساخت این مرکز ۳۰ مگاواتی، بیش از ۴٫۸ میلیون دلار هزینه کرده است.

البته نمچنکوف می‌گوید که خود شرکت رزنرگواتوم قصد ندارد برای استخراج اقدام کند بلکه می‌خواهد از فروش برق مازاد خود به کاربرانی که مصرف برق بالایی دارند و همچنین اجاره فضای موردنیاز برای تجهیزات آن‌ها کسب درآمد کند.

نمچنکوف در ادامه گفت:

هم دیتاسنترها و هم ماینرها جزو مشتریان بزرگ و باثبات انرژی ما هستند و این برای ما به معنای ایجاد تنوع بیشتر در میان مشتریانمان است.

رزاتم اولین سازمان دولتی روسیه، یازدهمین اقتصاد برتر دنیا طبق آمار بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول، است که از همکاری با ماینرها استقبال می‌کند. این شرکت با تامین بیش از ۲۴۰ مگاوات برق برای ماینینگ، می‌تواند تبدیل به یکی از بازیگران مهم بازار جهانی (ارزهای دیجیتال) شود.

برای درک بهتر این میزان برق می‌توان به تأسیسات در حال ساخت بیت مین، غول استخراج دنیا، در راک دیل ایالت تگزاس اشاره کرد که تنها با ۲۵ تا ۵۰ مگاوات آغاز به کار خواهد کرد و تدریجاً آن را به ۳۰۰ مگاوات خواهد رساند. البته مرکز استخراج دیگری هم در همان شهر در حال ساخت است که با ۳۰۰ مگاوات آغاز به کار می‌کند و به‌تدریج توان تولیدی خود را به ۱ گیگاوات خواهد رساند. هر دوی این مراکز استخراج ادعا می‌کنند که بزرگ‌ترین مرکز استخراج بیت کوین دنیا هستند.

نیروگاه کالینین (که در سال ۱۹۷۴ و به نام فرماندار این شهر که یکی از سران اتحاد جماهیر شوروی سابق بود نام‌گذاری شده است) هم مثل تأسیسات هسته‌ای سیبری، یک نمونه دیگر از شرکت‌هایی است که مراکز استخراج خود را نزدیک به تأسیسات هسته‌ای این کشور بنا می‌کنند.

در شهر اودوملیا منطقه‌ای مستطیل شکل به وسعت ۱۹,۹۷۴ مترمربع برای ۳۰ کانتینر در نظر گرفته‌شده است که هر کدام ۴۰۰ کامپیوتر یا ماینر را در خود جای خواهد داد.

اجاره محوطه یکی از نیروگاه‌های هسته‌ای روسیه به ماینرها
محوطه در نظر گرفته‌شده برای فارم استخراج در نزدیکی نیروگاه هسته‌ای کالینین
تعرفه برق استخراج برای ماینرها ۴ تا ۵ سنت به ازای هر کیلووات ساعت خواهد بود که البته ارزان‌ترین تعرفه برق جهان نیست و در کشورهایی مثل چین یا قزاقستان تعرفه‌های زیر ۴ سنت هم قابل‌دسترسی است.

اما هدف رزنرگواتوم این است که اول‌ از همه این پروژه را به‌عنوان یک ‌راه‌حل قانونی و معتبر برای استخراج ارزهای دیجیتال، روی زمین‌های شرکت تأمین‌کننده انرژی، معرفی کند.

نمچنکوف می‌گوید:

این یک معامله کاملاً بی‌دردسر است.

رزنرگواتوم برای پیدا کردن مشتری با شرکت ECOS-M، یک شرکت هتلینگ استخراج، قرارداد همکاری امضا کرده که نقش میانجی بین این شرکت و ماینرها را بازی می‌کند. شرکت ECOS-M که در سال ۲۰۱۷ در ارمنستان تأسیس شد کار خود را با افتتاح یک دفتر استخراج در منطقه‌ای نزدیک به نیروگاه حرارتی هرازدان، آغاز کرد.

شریک مدیریتی شرکت ECOS-M می‌گوید که این شرکت تاکنون تنها دو کانتینر استخراج را در شهر هرازدان ارمنستان راه‌اندازی کرده است اما امیدوار است که با افزایش توان سایت به ۲۰۰ مگاوات بتواند فعالیت‌های خود را تا حد زیادی توسعه دهد.

البته به گفته او بهترین نکته این شراکت، همکاری بسیار بی‌دردسر و راحت این شرکت با رزنرگواتوم است که آینده روشنی را برای ECOS-M رقم خواهد زد.

نمچنکوف در این‌ باره گفت:

چنانچه ECOS-M بتواند محوطه اودوملیا را به‌سرعت پر کند، رزنرگواتوم هم در مقابل محوطه‌های جدیدی را راه‌اندازی خواهد کرد. برنامه ما برای شراکت با این شرکت یک برنامه بلندمدت است.

مطابق یادداشت تفاهم امضاشده بین دو شرکت در ماه فوریه، علاوه بر اودوملیا، امکان راه‌اندازی چهار محوطه هم در سال‌های آینده پیش‌بینی ‌شده است. دو محوطه در سیبری، یکی در مناطق شمالی مورمانسک و یک هم در منطقه جداشده کالینینگراد در غرب بنا خواهد شد.

 

همچنین پیشنهاد میدهیم این مطلب راهم بخوانید:

چگونگی وضعیت مصرف برق ماینرها بعد از قانونی شدن

 

 

طبق گفته‌های نمچنکوف یکی از این محوطه‌ها که در شهر سورسک (Seversk) سیبری بنا خواهد شد، بسیار جاه‌طلبانه خواهد بود:

این محوطه که پروژه ساخت آن در اواخر سال ۲۰۲۱ به اتمام می‌رسد، با توان الکتریکی در حدود ۲۰۰ مگاوات، گنجایش ۸۴ کانتینر (۱ مگاوات برای هرکدام) را خواهد داشت.

طبق این یادداشت تفاهم، ۱۳۰ مگاوات دیگر هم در اختیار ماینرهای منطقه کولسکایا (Kolskaya) و نزدیک نیروگاه هسته‌ای بالتیک و نیروگاه الکترولیز شیمیایی انگراسک (Angrask) قرار خواهد گرفت.

ساخت این محوطه‌ها توسط رزنرگواتوم، نتیجه اهداف جاه‌طلبانه این شرکت برای تبدیل‌ شدن به یک کمپانی ارائه‌دهنده خدمات مرکز داده عظیم است.

تصویب قانون ممنوعیت ذخیره اطلاعات خصوصی شهروندان روسیه در دیگر کشورها هم کاملاً با این نوع کسب‌وکار (مرکز داده) همخوانی دارد.

تصویب این قانون به این معنی ست که اطلاعات شخصی اتباع روسیه باید در سرورهای داخلی ذخیره شوند و هرکسی که از این قانون تبعیت نکند یا باید جریمه‌ای معادل ۲۹۰,۰۰۰ دلار پرداخت کند یا این‌که فعالیت او در داخل کشور ممنوع خواهد شد. قانون دیگری که در سال ۲۰۱۶ تصویب شد تمام شرکت‌های ارتباطی را ملزم می‌کند که اطلاعات مشتریان خود را تا سه سال در سرورهای خود ذخیره کنند که این هم باعث افزایش تقاضا برای ذخیره‌سازی اطلاعات می‌شود.

نمچنکفوف در ادامه گفت:

دیتاسنتر مستقر در اودوملیا مجهز به یک ژنراتور دیزلی هم هست که در صورت بروز خرابی‌های موقت، مثل خرابی سال گذشته نیروگاه کالینین در سال گذشته که به دلیل اتصال کوتاه در یکی از ترانسفورمرهای خارج از نیروگاه به وجود آمد، ارائه بدون وقفه خدمات به مشتریان را تضمین می‌کند.

گرچه محوطه استخراج به ژنراتور مجهز نیست اما به گفته نمچنکوف بروز چنین خرابی در شرایط بحرانی تنها یک یا دو دقیقه به طول خواهد انجامید.

تا اینجا این‌گونه به نظر می‌رسد که عزم شرکت رزنرگواتوم برای کار با ماینرها کاملاً جدی است. طبق گفته‌های او این امکان برای ماینرها در نظر گرفته‌شده که بتوانند کارکنان این نیروگاه عظیم هسته‌ای را برای نگهداری از کانتینرهای استخراج، استخدام کرده و از تجربیات آن‌ها در زمینه‌های مهندسی و امنیت صنعتی استفاده کنند. همچنین در آینده امکان ارائه کانتینرهای فلزی از سوی شرکت به ماینرها هم وجود دارد.

نمچنکوف در پایان گفت:

به هر صورت زیرساخت‌های شرکت موارد استفاده زیادی دارد و حتی در صورت ممنوعیت رمزارزها یا استخراج آن‌ها در روسیه هم می‌توان با به‌روزرسانی، آن‌ها را به مراکز داده ساده تبدیل کرد. در شرایط کنونی ما امکان پذیرای از ماینرها را داریم اما در صورت پایان صنعت استخراج ما به‌سادگی می‌توانیم کاربرد دیگری برای آن تعریف کنیم.