پیش فروش ارز دیجیتال ترفند تلگرام برای حل مشکلات مالی‌

کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) مدعی است که تلگرام فروش توکن‌های گرام در سال ۲۰۱۸ را به علت نداشتن پول کافی برای هزینه سرورهای شرکت انجام داده است.

به گزارش کوین دسک، این ادعا که در آخرین جلسه ارائه اسناد این نهاد در جریان پرونده قضایی آن‌ها علیه تلگرام مطرح شد، برای اولین بار دلیل اصلی این کمیسیون برای گشودن پرونده را برملا می‌کند. طبق این ادعا، فروش توکن «گرام» (Gram) تنها به‌عنوان سرپوشی برای جذب سرمایه از صاحبان سهام انجام شده است.

تلگرام در زمان فروش توکن، آن را به‌عنوان تأمین سرمایه برای نسل بعدی بلاک چین معرفی کرد. نسلی که بسیار سریع‌تر و انعطاف‌پذیرتر از نسل‌های پیشین خود عمل خواهد کرد. اسناد منتشرشده در جلسه سه‌شنبه نشان می‌دهد که پاول دوروف (Pavel Durov)، مدیر عامل تلگرام، به دنبال پیدا کردن راهی برای تأمین سرمایه بوده و تایید می‌کند که چگونه او به دلیل نیاز به خرید تجهیزات جدید، قبل از انجام اقداماتی نامشخص و عموما غیر قابل پیش‌بینی خود، قصد اجرای فروش سهام را داشته است.

عرضه این توکن در اوایل سال ۲۰۱۸ توانست مبلغ ۱.۷ میلیارد دلار سرمایه جذب کند. کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) با شکایت از این شرکت در اکتبر سال گذشته مدعی شد که توکن‌های گرام به‌ عنوان اوراق بهادار ثبت نشده‌اند و از تلگرام خواست که عرضه بلاک چین «شبکه باز تلگرام» (TON) را متوقف کند. اولین جلسه این دادگاه در ماه آینده برگزار خواهد شد.

بنابر اسناد ارائه‌شده به دادگاه ناحیه‌ای بخش جنوبی نیویورک، تا مدتی پیش، سرمایه مورد نیاز تلگرام توسط خود دوروف تأمین می‌شد. در این اسناد آمده است:

دوروف در سال ۲۰۱۷ برای خرید سرورهای مورد نیاز و پرداخت هزینه خدمات این پیام‌رسان احتیاج به پول داشت.

این کمیسیون در جریان ارائه دادخواست گفت:

او [دوروف] ابتدا تصمیم داشت به صورت سنتی سهام شرکت را بفروشد، اما بعد به این نتیجه رسید که این کار می‌تواند بر اعتبار شرکت خدشه وارد کند و از انجام آن منصرف شد. شرکت تلگرام هیچ علاقه‌ای به دریافت حق اشتراک از کاربران یا فروش تبلیغ نداشت و معتقد بود که این کار مانع توسعه پایگاه کاربران شده و باعث عقب ماندن آن‌ها از رقبا خواهد شد.

کمیسیون بورس آمریکا در ادامه به ارائه گزارش پیام‌های رد و بدل شده بین دوروف و «الکساندر تاماس» (Alexander Tamas)، موسس شرکت «Vy Capital» و شریک اسبق «DST Capital» و یکی از سهام‌داران شبکه اجتماعی روسی «Vkontake» که دوروف پایه‌گذار آن بود، پرداخت.

در تاریخ ۱۴ آگوست ۲۰۱۷ (۲۳ مرداد ۱۳۹۶) تاماس به دوروف پیشنهاد خرید سهامی به ارزش ۲۵ میلیون را ارائه کرد. نام نهاد یا شخص فروشنده در سندِ ذکرشده خط ‌خورده است. دوروف پاسخ داد که حالا زمان مناسبی برای انجام این کار نیست. او در تشریح این تصمیم نوشت:

تلگرام در حال حاضر برای خرید سرورهای بیشتر به سرمایه نیاز دارد. من این پیشنهاد را بعد از حل شدن مشکلات مالی شرکت بررسی خواهم کرد.

تاماس در پاسخ به او پیشنهاد کرد که به فکر یک برنامه تأمین سرمایه باشد. دوروف سپس به تاماس گفت که او تصمیم گرفته سرمایه‌گذاری‌های خطرپذیر (Venture Capital) را متوقف کند، مگر اینکه فردی پیشنهاد فوق‌العاده‌ای به آن‌ها بدهد. دوروف یک پیشنهاد ۵۰۰ میلیون دلاری برای خرید ۱۰ درصد از سهام تلگرام یا یک میلیارد دلاری برای ۲۰ درصد از سهام را پیشنهادی فوقا‌العاده می‌داند.

این سند نشان می‌دهد که دوروف در تاریخ ۱۶ ژانویه ۲۰۱۸ (۲۶ دی ۱۳۹۶) ایمیلی برای یک فرد ناشناس در بانک سرمایه‌گذاری «کردیت سوئیس» (Credit Suisse) ارسال کرده است که در آن می‌گوید:

تلگرام به برنامه تأمین سرمایه فکر می‌کند اما تصمیم گرفته است که به سمت استفاده از ارزهای دیجیتال برود.

تلگرام فارغ از انگیزه‌اش برای عرضه توکن،‌ بعد از فروش آنها، منابع زیادی را برای ساخت TON اختصاص داد و کدهای بلاک چین را نیز ماه سپتامبر (شهریور) منتشر کرد. به علاوه، تلگرام لینک نصب برنامه ایجاد کلیدهای خصوصی کیف پول را در اختیار سشرمایه‌گذاران قرار داد تا بتوانند در آینده نزدیک گرام‌های خود را دریافت کنند. تلگرام برای این کار مجبور شد از شریک غیررسمی خود، TON Labs، هم درخواست کمک کند. شرکتی که تحت نظارت سرمایه‌گذاران شبکه باز تلگرام اداره می‌شود و روی ابزارهای موردنیاز توسعه‌دهندگان آن کار می‌کند.

طبق گفته SEC، شیام پارک (Shyam Parekh) متخصص خدمات مالی تلگرام در نشستی با شرکت آنچوریج (Anchorage) که یک صندوق مدیریت مالی آمریکایی و فعال در حوزه ارزهای دیجیتال است و تلگرام به دنبال همکاری با آن بود، گفت:

از آنجایی که گستردگی [فعالیت‌های] تیم تلگرام زیاد است، شش ماه است که آن‌ها [TON Labs] با تلگرام همکاری می‌کنند و از روز اول در آزمایش آن [شبکه باز تلگرام] شرکت داشته‌اند.

نکته جالب اینجاست که تعداد مهندسی TON Labs از تعداد مهندسین تلگرام، بیشتر است.

 

شاید برای جذاب باشد بدانید که :

کیف پول تلگرام را چگونه بسازیم؟

 

پاول دوروف موسس تلگرام

سرمایه‌گذار و نه اعتبارسنج

کمیسیون بورس و اوراق بهادار همچنین اعلام کرد که کارکنان تلگرام، ارز گرام را به‌عنوان سهام قبول دارند و برای توضیح ویژگی‌های این توکن از اصطلاحات مخصوص بازارهای سرمایه‌گذاری استفاده می‌کنند.

کمیسیون بورس آمریکا مدعی است که شیام پارک، کارمند تلگرام و یک بانکدار سابق بانک مورگان استنلی (Morgan Stanley)، به یک سرمایه‌گذار گفته است که آنها [تلگرام]، حق مالکیت ۷۲,۸۳۵,۹۱۶.۶۸ توکن گرام را در اختیار دارند و صندوق مالی‌شان نیز این اموال را اوراق بهادار می‌خواند. پارک در بخش دیگری از اظهارات خود اعلام می‌کند که گرام‌های مذکور پس از عرضه در اختیار سرمایه‌گذاران قرار می‌گیرد و تحت عنوان «تعهد یا التزام» از آنها یاد نمی‌شود.

کمیسیون اوراق بهادار آمریکا استدلال می‌کند که خودِ سرمایه‌گذاران TON هم گرام را به‌عنوان اوراق بهادار می‌شناسند و این گرام‌ها را نه برای استفاده در بلاک چین TON و با عنوان اعتبارسنج، بلکه تنها با هدف سرمایه‌گذاری خریداری کرده‌اند. به یاد داشته باشید که شبکه تلگرام از پروتکل اجماع اثبات سهام استفاده می‌کند و اعتباسنج‌ها با قرار دادن دارایی‌های خود در اختیار شبکه، سود دریافت می‌کنند.

کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا ضمن بیان این مسئله که از سرمایه‌گذاران نخواسته است که قصد خود از سرمایه‌گذاری در پروژه را فاش کنند می‌نویسد:

پارک، سهام‌گذاری (Staking) در گرام را به صورت قرضِ اعتبارسنج‌های شبکه باز تلگرام تشبیه می‌کند.

این کمیسیون همچنین ادعا می‌کند که تلگرام قبل از عرضه توکن با نهادهای قانون‌گذار تماسی نداشته است و تنها بعد از پی بردن اعضای این کمیسیون نسبت به عرضه این توکن و تماس آن‌ها با تلگرام بود که این شرکت اقدام به درخواست معافیت از طریق آئین نامه دی (Regulation D) قانون اوراق بهادار آمریکا کرده است.

دوروف در یک جلسه اجمالی دادگاه که توسط وکیل کمیسیون بورس آمریکا اداره می‌شد تایید کرد که شرکت تلگرام در شروع روند عرضه خصوصی گرام‌ها هیچ تماسی با SEC نداشته است. به گفته او در آن زمان تلگرام هنوز مشغول کارهای تحقیقاتی و بررسی جوانب مختلف پروژه بوده است.

دوروف در این جلسه گفت:

من فکر نمی‌کنم ما در آن زمان تماسی با کمیسیون بورس و اوراق بهادار گرفته باشیم، ما فکر می‌کردیم که هنوز برای تماس با مقامات خیلی زود است زیرا ما خودمان هم دقیقاً نمی‌دانستیم که قدم بعدی‌مان چیست.

او همچنین تایید کرد که تلگرام هنگام انجام اولین توافق‌نامه فروش گرام با کمیسیون تماسی نگرفته است.

طبق اظهارات کمیسیون بورس آمریکا، این نهاد برای اولین بار در تاریخ ۸ ژانویه ۲۰۱۸ (۱۸ دی ۱۳۹۶) از عرضه توکن باخبر شد و چند هفته بعد با وکلای قانونی تلگرام تماس گرفت. وکلای تلگرام، ماه بعد از دفتر وکالت اسکدن آرپز (Skadden Arps) از طریق ایمیل با کمیسیون تماس گرفتند. علاوه بر این‌‎ها درخواست استفاده از Reg D برای اولین دوره از فروش، در تاریخ ۱۳ فوریه ۲۰۱۸ (۲۴ بهمن ۱۳۹۶) به ثبت رسید.

تلگرام در دادخواست خود در جلسه اجمالی دادگاه گفت که بعد از ثبت این درخواست، همکاری و ارتباط شرکت با این نهاد بسیار گسترده بوده است. مطابق این درخواست، تلگرام از تاریخ ۶ فوریه ۲۰۱۸ (۱۷ بهمن ۱۳۹۶) از طریق سه جلسه حضوری، ۹ تماس تلفنی و چندین ایمیل با اعضای کمیسیون بورس آمریکا تماس گرفته است. تلگرام همچنین به‌ صورت داوطلبانه اسناد مورد نیاز را به کمیسیون ارائه کرده است.

تلگرام در دادخواست خود بر این موضوع تأکید داشت که توکن‌ها، اوراق بهادار نیستند. به گفته این شرکت:

خرید گرام‌ها به معنی تضمین سود، درآمد یا منافعی در تلگرام نیست و هیچ شباهتی به سهام‌های ارائه‌شده در بورس یا هر نوع سهام دیگری ندارد.

منبع: سایت رسمی تلگرام