تفاوت های معاملات مارجین و فیوچرز در چیست؟

اگر تابه‌حال ارز دیجیتال خریدوفروش کرده باشید حتماً با معاملات اسپات آشنا هستید. این معاملات معمول‌ترین نوع خرید‌وفروش رمزارزها هستند که در حال حاضر در بیشتر صرافی‌های خارجی و ایرانی انجام‌پذیر هستند. در این نوع معامله تنها می‌توان با توجه به میزان سرمایه‌ موجود خود با خرید ارز دیجیتال در زمان مناسب منتظر بالاتر رفتن قیمت ماند و از رشد قیمت سود برد.

اما آیا معاملات دیگری هستند که امکان کسب سود در هنگام ریزش بازار و معامله با مبلغی بیش از سرمایه‌مان را برای ما فراهم کنند؟

معاملات مارجین و فیوچرز

انواع دیگری از معاملات نیز وجود دارند که امکانات و ابزارهای بیشتری در اختیار ما می‌گذارند. معامله مارجین ( اطلاعات بیشتر ) که در ایران به خریدوفروش تعهدی شهرت دارد یکی از دیگر انواع این معاملات است. از سوی دیگر معاملات فیوچرز یا آتی نیز از دیگر شیوه‌های معامله بر روی ارزهای دیجیتال است که طرف‌داران خاص خود را دارد.

اما این دو نوع معامله چه شباهت‌ها و تفاوت‌هایی دارند و آیا امکان استفاده از مزایای آنها در کشورمان نیز وجود دارد؟

مقایسه معامله مارجین و فیوچرز

معاملات مارجین و فیوچرز از جهاتی با هم شباهت دارند و در عین حال از برخی نظرات با هم متفاوتند که در ادامه به شباهت‌ها و تفاوت‌های این دو نوع معامله می‌پردازیم:

معاملات اهرمی تا چند برابر دارایی کاربران

هر دوی این معاملات به شما امکان استفاده از اهرم را می‌دهند. استفاده از اهرم به این معناست که شما می‌توانید با مبالغی بسیار بیشتر از موجودی خود به معامله بپردازید. برای هر معامله‌گری پیش آمده است که در برخی معاملات حسرت این موضوع را خورده است که موجودی اندکی برای معامله در اختیار داشته است وگرنه می‌توانست سود بسیار بالاتری را از موقعیت معاملاتی به وجود آمده ببرد. اهرم تا حد زیادی این مشکل را برای شما به عنوان معامله‌گر حل می‌کند و به شما اجازه می‌دهد تا چندبرابر سرمایه فعلی خود را بتوانید در معامله خود مورداستفاده قرار دهید. سودهای چندبرابری برای هر کسی می‌تواند شیرین باشد و حتماً اگر معامله‌گر قابلی باشید با این امکان می‌توانید سرمایه خود را طی مدت کوتاهی چندبرابر کنید.

کسب سود از ریزش بازار

شباهت دیگر معاملات مارجین و فیوچرز امکان سود گرفتن از ریزش بازار است. مشکلی که معاملات معمول یا اسپات دارند این است که همیشه باید منتظر بازار صعودی باشیم و در بازارهای نزولی نمی‌توانیم از بازار سود به دست آوریم. اما معاملات مارجین و فیوچرز این امکان را در اختیار ما قرار می‌دهند که از ریزش بازار هم سود ببریم و به اصطلاح معاملات Short‌ باز کنیم.

تفاو‌ت‌های معاملات مارجین و فیوچرز

گرچه معاملات مارجین و فیوچرز از جهاتی با هم مشابه‌اند اما تفاوت‌های بسیاری با هم دارند.

در معاملات فیوچرز شما خود ارز دیجیتال را خریدوفروش نمی‌کنید و در واقع در حال خریدوفروش قرارداد آتی آن ارز هستید. مثلاً زمانی که در حال معامله در بازار فیوچرز بیت‌کوین هستید در واقع شما بیت‌کوینی به دست نمی‌آورید و اصلاً روی قیمت‌های لحظه‌ای بیت‌کوین معامله نمی‌کنید. در مقابل در معاملات مارجین شما دقیقاً ارز دیجیتال را معامله می‌کنید و در واقع از این نوع معاملات به عنوان ابزاری که بر روی بازار اسپات سوار شده است استفاده می‌کنید و از مزایای آن بهره‌مند می‌شوید.

تفاوت دیگر در میزان ریسک این دو نوع معامله است باتوجه‌به این که معاملات فیوچرز اغلب اهرم بالاتری دارند ریسک بالاتری را نیز متوجه دارایی‌های شما می‌کنند و از این نظر می‌توان معاملات مارجین را کم‌ریسک‌تر از فیوچرز در نظر گرفت.

آخرین تفاوتی که به آن اشاره می‌کنیم تفاوت در بازه زمانی این معاملات است معمولاً بازه زمانی معاملات فیوچرز را از ابتدا مشخص می‌کنید درحالی‌که معاملات مارجین را می‌توانید تا زمانی که بخواهید باز نگه‌دارید و هرگاه خواستید معامله خود را ببندید.

سود بردن از ریزش بازار و معاملات اهرمی در ایران

صرافی ارز دیجیتال تبدیل اولین صرافی است که امکان استفاده از اهرم را در معاملات مارجین برای کاربران ایرانی فراهم کرده است. استفاده از اهرم سه برابری باعث می‌شود بتوانید تا سه برابر میزان سرمایه خود را در معاملات خریدوفروش مورداستفاده قرار دهید. مثلاً درصورتی‌که ۱۰۰ دلار سرمایه داشته باشید می‌توانید معاملاتی تا ۳۰۰ دلار باز کنید و به خریدوفروش ارزهای محبوبی چون بیت‌کوین، اتریوم، ترون، ‌شیبا و…. بپردازید. این ابزار که در اپلیکیشن صرافی تبدیل در دسترس قرار گرفته است، امکان کسب سود از ریزش بازار را نیز با استفاده از معاملات فروش تعهدی فراهم می‌کند. برای استفاده از این امکانات در اپلیکیشن صرافی تبدیل، در بخش کیف پول امکان فعال‌کردن معاملات تعهدی برای همه کاربران در دسترس قرار گرفته است. همچنین نوع معاملات مارجین این صرافی از نوع Isolated است که با محدودکردن ریسک کاربر به کیف پول مارجین، امکان کاهش ریسک به میزان دلخواه را برای کاربران فراهم کرده است.