کوین مرده(DeadCoin) چیست؟ و نحوه شناخت آن
ارزدیجیتال (Cryptocurrency) انقلاب بزرگی در بخش مالی و سرمایه گذاری به پا کرده است. ارزدیجیتال یا رمزارزشکلی از دارایی است که ارزش آن به صورت الکترونیکی در یک فضای مجازی بر روی شبکه بلاک چین ذخیره میشود. در حال حاضر، بازار کریپتو یا ارزدیجیتال مورد توجه بسیاری از سرمایه گذاران و معامله گران قرار گرفته و طرفداران زیادی دارد. همین امر موجب رونق گرفتن پروژههای رمزنگاری و رمزارزها شده است.
بازار ارزهای دیجیتال با پیدایش بیت کوین در سال ۲۰۰۹، به طور رسمی کار خود را آغاز کرد. پروژههای زیادی پس از بیت کوین معرفی شدند و به تدریج پس از شکوفایی این بازار بر تعداد آنها افزوده شد. برخی از این پروژهها بسیار موفق بودهاند و برخی با گذشت زمان با شکست مواجه شدند. بازار کریپتو پر است از پروژههایی که با مشکل مواجه شده و رها شدهاند. اصطلاح «کوین مرده (dead coin)» به این پروژهها اطلاق میشود.
شناخت کوین مرده
با اینکه بازار رمزارزها بسیار داغ است و از پیشرفتهترین تکنولوژیهای عصر حاضر به شمار میآید، معایبی دارد که ممکن است برای سرمایه گذاران این بازار مشکلاتی ایجاد کند. یکی از این مشکلات کوینهای مرده هستند که شناسایی آنها بسیار مهم است. اگر بر روی یکی از آنها سرمایه گذاری کنید، ممکن است دارایی خود را از دست بدهید.
در بازار کریپتو ارزهای دیجیتال زیادی وجود دارند که به هر دلیلی ارزش آنها به صفر رسیده و توسعه دهندگان آنها را رها کردهاند. این ارزهای دیجیتال را کوین مرده مینامند. شاید در ابتدا این پروژهها موفق بوده و به ناگهان با شکست مواجه شدهاند. هر رمزارزی که برای اولین بار خلق و ایجاد میشود، نقشه راه و هدفی برای آینده آن ترسیم شده است. سرمایه گذاران پس از خواندن نقشه راه و اطمینان از آینده آنها بر روی یک ارزدیجیتال سرمایه گذاری میکنند. برخی از این رمزارزها به دلایل مختلف ممکن است مورد توجه سرمایه گذاران قرار نگیرند و پس از مدتی به حال خود رها شوند.
این پروژهها دیگر قابلیت اجرایی ندارند و به عنوان کلاهبردی معرفی میشوند. در این نوع از کلاهبرداریها، رمزارزهایی که معرفی میشوند یا در همان مرحله اولیه مانده و هرگز وارد بازار نشدند، یا اینکه بسیاری از سرمایه گذاران اقدام به خرید کرده و بدون هیچ اطلاعی آنها را در کیفپول خود ذخیره کردهاند.
زمانیکه پروژهای در مراحل آغازین است، توسعهدهندگان سعی میکنند با وعدههای وسوسهانگیز در مورد بازدهی و سود پروژه نظر سرمایه گذاران را جلب کنند. این سرمایه گذاران فریب وعدههای پوچ و توخالی را میخورند و مورد کلاهبرداری قرار میگیرند. طبق گزارشات، حدود ۸۰ درصد از کل عرضههای اولیه کوین در سال ۲۰۱۷ در دسته کلاهبرداری قرار دارند.
از فاکتورهایی که برای شناخت یک کوین مرده میتوان در نظر گرفت، حجم معاملات یک ارزدیجیتال در طول زمان است. پروژههای ارزدیجیتال اغلب با هدف ایجاد سود و بازده ایجاد میشوند و تلاش میکنند تا انتهای مسیر با موفقیت پیش روند. اما، گاهی اوقات به دلیل حجم کم یک ارزدیجیتال در صرافی، حجم معاملات آن کاهش پیدا کرده و از آنجا که سوددهی مورد انتظار را نداشته به سرعت رها میشود.
دلایل ایجاد کوین مرده
معمولاْ این کوینها در ابتدا با شور و اشتیاق زیادی راهاندازی و عرضه میشوند، اما با گذشت زمان دچار مرگی ناهنجار و حتی عمدی میشوند. از زمان پیدایش رمزارزها در سال ۲۰۰۹ تا کنون بارها شاهد کلاهبرداری به شیوههای مختلف مانند کلاهبرداری راگپول (Rug pull) بودهایم. . پروژههای بیت کوین کانکت (BitConnect)، صفر بیت کوین (0BTC)، آئرون (ARNX) و وگاس کوین (VEGCOIN) مثالهایی از پروژههای کلاهبرداری هستند که این روزها تعداد آنها در حال افزایش است. این کلاهبرداریها منجر به ایجاد کوین مرده یا دد کوینها شدند.
کوین مرده، ارزدیجیتالی است که کاملاْ رها شده و به روشنی یک کلاهبرداری به شمار میآید. پروژه این نوع کوینها نقدینگی پایینی دارد یا بودجه آنها برای ادامه به پایان میرسد. سرمایه گذاران علاقه خود را برای حمایت از این رمزارزها از دست میدهند و توسعه دهندگان آنها را در نیمه راه رها میکنند. گسترش کوینهای مرده به سال ۲۰۱۷ بر میگردد. زمانیکه بازار ارزهای دیجیتال به طور قابل توجهی رشد پیدا کرد و عرضه اولیه رمزارزها سرعت گرفت. در آن زمان تعداد پروژههای رمزنگاری از ۲۹ عدد به ۸۵۰ عدد افزایش پیدا کرد.
از دلایل دیگری که موجب رها شدن یک پروژه میشود، عدم جذب بودجه کافی است. از دلایلی که یک پروژه در جذب سرمایه با مشکل مواجه میشود ممکن است عدم استفاده از یک شیوه صحیح بریا معرفی پروژه است. واضح است پروژهای که نتواند به خوبی سرمایه گذاران را قانع کند که سودآور است، توجه آنها را جلب نمیکند.
جمع بندی
ارزهای دیجیتال از همان ابتدای پیدایش مورد توجه بسیاری از سرمایه گذاران قرار گرفتند. افراد زیادی بر روی رمزارزها در بازار کریپتوکارنسی سرمایه گذاری میکنند و به نوعی منبع کسب درآمد غیرفعال تبدیل شدهاند. رمزارزهای زیادی پس از بیت کوین راهاندازی شدند که پروژههای آنها به موفقیت چشمگیری رسید. از طرفی دیگر، برخی از رمزارزها نتوانستند عملکرد خوبی از خود نشان دهند و با شکست مواجه شدند. بسیاری از ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۱۷ با رشد بازار کریپتو با سرعت زیادی وارد بازار شدند. برخی از این پروژهها در نیمه راه از ادامه مسیر بازماندند و توسعهدهندگان آنها را رها کردند.
در واقع، کوینهای مرده ارزهای دیجیتالی هستند که ارزش آنها به صفر رسیده و دیگر خرید و فروش نمیشوند. البته ممکن است برخی از کوینهای مرده دوباره بازیابی شوند و در صورت ایجاد علاقه بتوانند دوباره ارزش خود را بدست آورند. اما، این اتفاق خیلی کم رخ میدهد.
برای ورود و فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال لازم است که با مفاهیم اصولی و مهم در این زمینه آشنایی داشته باشید. بازار ارزدیجیتال به دلیل اینکه یک بازار نوپا و پرطرفدار است میتواند بستری برای کلاهبرداریها باشد. بنابراین بهتر است با دانش و آگاهی کافی وارد این بازار شوید. برای کمک به سرمایه گذاران و فعالان بازار کریپتو در این مقاله سعی شد توضیحات مهم و کلی در مورد کوینهای مرده که نوعی کلاهبرداری به شمار میآیند، ارائه شود.
جهت آشنایی بیشتر با ارزهای دیجیتال به سایت حسینی فایننس مراجعه نمایید :