تحلیل فاندامنتال چیست؟ چگونه یک ارز دیجیتال را تحلیل کنیم؟

حتماً تاکنون برایتان سؤال پیش‌آمده که کدام ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری ارزشمندتر است؟ شاید تاکنون از دوستان خود پرسیده‌اید چه ارزی بخرم که ارزش سرمایه‌گذاری داشته باشد؟ و احتمالاً با نام چند ارز مواجه شده‌اید که هیچ شناختی از آنها ندارید. امروز می‌خواهیم به‌صورت دقیق به شما آموزش دهیم که چگونه ارزهای دیجیتال ارزشمند را شناسایی کنید. با ما همراه باشید.

به‌صورت کلی در بازارهای مالی معمولاً تحلیلگران از دو روش اصلی تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال استفاده می‌کنند تا بتوانند آینده قیمتی یک سهم یا ارز دیجیتال را پیش‌بینی کنند. همچنین روش‌های تحلیل دیگری مانند تحلیل احساسات و تحلیل آسترولوژی نیز وجود دارد که معمولاً در کنار یکی از روش‌های تحلیل اصلی به‌عنوان مکمل از آن استفاده می‌کنند. اما امروز می‌خواهیم به‌وسیله تحلیل فاندامنتال ارزشمندی یک ارز دیجیتال را شناسایی کنیم.

انواع تحلیل ارز های دیجیتال کدام است؟ چگونه می توان آینده قیمت یک ارز دیجیتال را حساب کرد؟

  • تحلیل تکنیکال
  • تحلیل فاندامنتال
  • تحلیل احساسات
  • تحلیل آن چین

تحلیل فاندامنتال (fundamental) چیست؟

تحلیل بنیادی یا فاندامنتال یک علم اقتصادی است که با استفاده از بعضی از پارامترهای مالی می‌توان ارزش و آینده یک سهم یا ارز دیجیتال را پیش‌بینی کرد.

در تحلیل بنیادی تحلیلگر به بررسی شرایط و گذشته یک پروژه از جنبه‌های مختلف می‌پردازد و اخبار مختلف آن را دنبال می‌کند همه عوامل و پارامترهای اقتصادی را تحت‌نظر می‌گیرد تا بتواند ارزش فعلی یک سهم یا ارز دیجیتال و آینده قیمتی آن را پیش‌بینی کند.

برای مثال:

مدتی پیش اعلام شد که قراردادهای فیوچرز اتریوم باتوجه‌به درخواست زیاد کاربران تالار بورس شیکاگو از تاریخ ۸ فوریه ۲۰۲۱ در دسترس همگان خواهد بود و قابل معامله خواهد شد. این خبر یک خبر بسیار مثبت برای اتریوم به‌حساب می‌آید و با این اخبار تحلیلگر می‌تواند پیش‌بینی کند که قیمت اتریوم در آینده احتمالاً بالا خواهد رفت یا نه.ما در کانال خبری میهن سیگنال این خبر را اعلام کردیم و بعد از حدود 3 ماه افزایش قیمت 200 درصدی این ارزدیجیتال را شاهد بودیم.

افزایش قیمت 200 درصدی اتریوم از زمان اعلام خبر در کانال میهن سیگنال

عضویت در کانال میهن سیگنال

آیا تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال با بورس متفاوت است؟

به‌صورت خلاصه در بازارهای بورس جهانی مثل نزدک (بورس آمریکا) و بورس ایران شما به دلیل فرمت واحد ترازنامه‌های مالی باید مقدار درآمد، تولید، عملکرد شرکت و هیئت‌مدیره را بررسی نمایید. صورت‌حساب‌های مالی شرکت‌ها به‌صورت شفاف در اختیار قرار داده می‌شود.

اما در بازار ارزهای دیجیتال معمولاً پروژه‌ها به دلیل عدم کنترل توسط دولت و یا سازمان مرکزی، شفافیت مالی کمتری دارند. به همین دلیل بسیاری از کهنه‌کارهای فاندامنتال مانند وارن بافت ارزهای دیجیتال را به‌عنوان یک سرمایه‌گذاری مطمئن نمی‌شناسند. اما این به معنی آن نیست که ارزهای دیجیتال غیر قابل‌تحلیل و پیش‌بینی هستند.

مشکل اصلی تحلیل ارزهای دیجیتال به روش فاندامنتال

باتوجه‌به جدید بودن و تفاوت مکانیزم ارزهای دیجیتال و بازارهای سنتی، پارامترهای مورد بررسی در تحلیل فاندامنتال معمولاً کارایی کمتری نسبت به بازارهای سنتی دارند.

ارزهای دیجیتال را نمی‌توان همانند روش‌های کسب‌وکارهای سنتی ارزیابی کرد؛بنابراین، باید به پارامتر‌های مختلفی توجه کنیم.

در ادامه تحلیل ارزشمندی ارز های دیجیتال را با پارامتر های پروژه محور، زنجیره ای و اقتصادی آموزش می دهیم.

تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال با استفاده از پارامترهای پروژه

بالاخره سراغ پاسخ سوال «چگونه یک ارز را تحلیل کنیم؟» می رویم. معیارهای پروژه شامل موارد کیفی یک پروژه می‌باشد که به دنبال عواملی مانند ارزش پروژه، صرافی‌های قابل پذیرش، عملکرد تیم توسعه و نقشه راه آینده آن پروژه است که در ادامه به آنها می‌پردازیم:

1.ارزش یک پروژه را حساب کنید

برای اینکه بتوانید ارزش یک پروژه را حدوداً مشخص کنید نیاز است که از تاریخچه یک پروژه درک مناسبی داشته باشید. برای این کار یکی از مهم‌ترین معیارها محاسبه نحوه کارکرد پروژه است.

شما باید بدانید که آیا پروژه موردنظر تاکنون اجرایی شده یا فقط در مرحله طرح اولیه است؟

بسیاری از پروژه‌های کلاهبرداری و اسکم پروپوزال و اهدافشان را به‌صورت ماهرانه‌ای می‌نویسند؛ به‌گونه‌ای که تازه‌واردان با خواندن آنها مشتاق به سرمایه‌گذاری در آن پروژه شوند. اما اگر بخواهید دقیق‌تر وارد جزئیات شوید خواهید دید که بعضی از این پروژه‌ها به‌هیچ‌عنوان ادعایشان عملی نخواهد شد. برای این کار می‌توانید از شبکه‌های اجتماعی نظرات مردم را در مورد آن پروژه بخوانید. اما توجه داشته باشید که امکان ایجاد حساب‌های جعلی یا خرید تعامل (Engagement) در شبکه‌های اجتماعی آسان است.

2.صرافی‌های قابل پذیرش

یکی از مهم‌ترین پارامترهای فاندامنتال در ارزهای دیجیتال مورد قبول واقع‌شدن و لیست شدن در صرافی‌های معتبر است. بسیاری از ارزهای دیجیتال پانزی و کلاهبرداری با وعده لیست شدن در صرافی‌های معتبر مثل بایننس، هزینه زیادی را از مشارکت‌کنندگان دریافت کرده‌اند.

برای این مورد ترجیحاً سعی کنید از منابع موثق و سایت‌های مختلف تحقیق کنید.

3.نقشه راه را بررسی کنید

در یک پروژه ارز دیجیتال معمولاً در وایت پیپر اهداف ابعاد و مشخصات دقیق نقشه راه آن پروژه شرح داده می‌شود.

قبل از هر کار باید سعی کنید نقشه راه را دقیقاً با جزئیات بررسی کنید. بسیار مهم است که تحقیق کنید اگر یک پروژه تعهدات خود را تاکنون عمل‌نکرده اند، این احتمال وجود دارد که در آینده هم به وعده‌های خود عمل نکنند.

برای بررسی سابقه توسعه دهندگان و برنامه‌نویسان یک پروژه به توییتر مراجعه کنید و هشتگ‌های مرتبط را سرچ کنید.

همچنین می‌توانید

تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال با استفاده از پارامترهای زنجیره‌ای

پارامترهای زنجیره‌ای، معیارهایی هستند که با بررسی داده‌های بلاکچین، قابل ارزیابی می‌باشند.

برای محاسبه این پارامترها نیاز به داده‌هایی از سایت‌هایی مثل کوین متریکس (Coin metrics) یا گزارش‌های پروژه‌های تحقیقاتی بایننس (Binance Research) داریم.

1.تعداد تراکنش‌ها

تعداد تراکنش‌ها، معیار قابل قبولی برای فعالیت‌های شبکه می‌باشد. با ترسیم عدد برای دوره‌های مشخص، می‌توان تغییر فعالیت کاربران را در طول زمان مشاهده نمود.

2.ارزش تراکنش

ارزش تراکنش با تعداد تراکنش متفاوت است. ارزش تراکنش به ما می‌گوید که چه مقدار ارزشی در طی یک دوره خاص انتقال‌داده‌شده است. به‌عنوان‌مثال، اگر هر روز مجموعاً 10 تراکنش و هرکدام به ارزش 10 دلار انتقال داده شود، می‌توانیم بگوییم که حجم تراکنش‌های روزانه 100 دلار می‌باشد.

3.کارمزد‌های پرداخت شده

کارمزد شبکه یکی از مهم‌ترین عوامل فاندامنتال محسوب می‌شود که می‌تواند اطلاعاتی در مورد تقاضای فضای بلاک در اختیار ما قرار دهد.

مکانیزم کارمزدها در شبکه‌هایی که از ماینرها عمل نظارت را انجام می‌دهند به این صورت است که کاربران با یکدیگر به رقابت می‌پردازند تا تراکنش‌هایشان به‌موقع انجام شود. کسانی که قیمت بالاتری پیشنهاد می‌دهند، تراکنش‌هایشان زودتر تأیید می‌شود. اما افرادی که قیمت کمتر را پیشنهاد می‌دهند، باید بیشتر منتظر بمانند.

این معیار، برای برخی از ارزهای دیجیتال یک پارامتر مهم محسوب می‌شود. در بلاکچین‌هایی با مکانیزم اثبات کار (Pow)، برای استخراج پاداش بلاک (block reward) را در نظر می‌گیرند. در برخی موارد، این کارمزدها شامل هزینه بلاک و کارمزد تراکنش می‌شود. هزینه بلاک، به‌صورت دوره‌ای در رویدادهایی مثل هاوینگ (Halving) بیت‌کوین، کاهش می‌یابد.

در غیر این صورت، ماینرها ضرر کرده و شروع به ترک شبکه می‌کنند که این امر در امنیت زنجیره تأثیر غیرمستقیم دارد.

4.نرخ هش (Hash rate)

امروزه ارزهای دیجیتال مختلف از الگوریتم‌های اجماع مختلفی استفاده می‌کنند که هرکدام سازوکارهای خاص خود را دارند. باتوجه‌به اینکه اینها نقشی اساسی در امنیت شبکه ایفا می‌کنند، بررسی داده‌های موجود می‌تواند برای تحلیل فاندامنتال ارزشمند باشد.

نرخ هش، اغلب به‌عنوان معیار سلامت شبکه در ارزهای دیجیتال اثبات کار استفاده می‌شود. هرچه میزان هش بالاتر باشد، افزایش موفقیت‌آمیز یک حمله 51٪ سخت‌تر می‌شود. اما این افزایش با گذشت زمان می‌تواند به افزایش تمایل به ماینینگ نیز منجر شود که سود را افزایش دهد. با کاهش نرخ هش میزان آفلاین شدن ماینرها افزایش می‌یابد، زیرا دیگر امن کردن شبکه برای آنها سودآور نخواهد بود.

عواملی که می‌توانند در هزینه‌های کلی ماینینگ تأثیرگذار باشند، شامل قیمت فعلی، تعداد تراکنش‌های پردازش شده و کارمزدهای پرداخت شده می‌باشند. البته هزینه‌های مستقیم استخراج (برق، توان محاسباتی) نیز از مباحث مهم تلقی می‌شوند.

استیکینگ (Staking)، یکی دیگر از مفاهیم مرتبط با نظریهٔ بازی مشابه استخراج اثبات کار (Pow) بوده ولی عملکرد متفاوتی دارد. ایده اصلی این است که کاربران، دارایی‌های (هلدینگ) خود را برای مشارکت در اعتبارسنجی بلاک سرمایه‌گذاری می‌کنند. به‌این‌ترتیب، می‌توان مقداری را که برای این کار اختصاص‌داده‌شده است را در یک محدوده زمانی بررسی کرد.

تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال با استفاده از پارامترهای اقتصادی

اگر می‌خواهید مقایسه شما صحیح‌تر باشد، ابتدا باید ارزهای دیجیتال موردنظر را گروه‌بندی کنید. در این گروه‌بندی باید فناوری‌های بکار رفته در پروژه‌های مختلف را ملاک قرار دهید. مثلاً توکن‌های بر پایه دیفای مانند و LINK  و ZRX و REN  و MKR را باهم و توکن‌های بر پایه NFT مثل ENJ و FLOW و AXS با هم در یک گروه قرار دهیم. سپس پارامترهای اصلی را محاسبه کنیم.

1.ارزش کل بازار یا مارکت کپ

برای این کار لازم است سایت coinmarketcap را باز کنید و مقدار ارزش کل بازار پروژه‌های مختلف را با هم بررسی کنید. اگر میزان مارکت کپ یک پروژه عددی بالا باشد قاعدتاً سرمایه‌گذاری بر آن پروژه ریسک کمتری دارد.

ارزش کل بازار یا مارکت کپ

همچنین اگر حجم مارکت کپ یک پروژه مقدار بالایی بود امکان دست‌کاری حملات ۵۱ درصدی و مشکلات ازاین‌قبیل کمتر است.

مثلاً حجم معاملات بیت‌کوین امروز 4 مارس 2021 مقدار $915,218,553,762 است که حدود نیمی از مارکت کپ ارزهای دیجیتال را در اختیار دارد؛ بنابراین بیت‌کوین یک پروژه کاملاً ضد گلوله است!

2.حجم معاملات یک پروژه در 24 ساعت

یکی از پارامترهای مهم دیگر میزان معاملات در طول ۲۴ ساعت است. به زبان ساده حجم معاملات نشان می‌دهد که یک پروژه چقدر بر سرزبان‌ها افتاده است.

مثلاً زمانی که ایلان ماسک یک توییت در مورد دوج کوین زد حجم معاملات روزانه دوج کوین به‌سرعت چندین برابر قبل شد. هرچند در ارزهای دیجیتال مفهومی به نام صف خرید یا فروش نداریم اما این به معنای نقدپذیری بالاتر یک پروژه ارز دیجیتال تلقی می‌گردد.

حجم معاملات یک پروژه در 24 ساعت

3.NVT

پارامتر بعدی ترکیبی از دو پارامتر معرفی شده قبل است. این پارامتر از تقسیم ارزش شبکه به ارزش کل تراکنش‌ها محاسبه می ‌شود. هدف از محاسبه این پارامتر این است که بفهمیم نسبت ارزش کل شبکه به فعالیت های افراد شرکت کننده در شبکه به عنوان سرمایه گذار چگونه است؟

NVT Ratio=Market Cap [USD]/Transaction Volume [USD]

برای مثال اگر NVT بالا باشد نشان می‌دهد که ارزش شبکه بیشتر از تراکنش‌های روزانه است و احتمالاً قیمت صعودی خواهد شد؛ اما اگر NVT مقداری پایین باشد، نشان‌دهنده یک بازار نزولی و روند قیمتی کاهشی خواهد بود. به همین دلیل کارشناسان برای NVT آستانه‌ای را مشخص کردند که این مقدار عدد ۱۵ است.

محاسبه nvt در بیت کوین – در ابتدای این تصوی میبینید زمانی که NVT مقدار بالایی داشته روند قیمت هم به صورت صعودی بوده.

4.FCAS

این پارامتر امتیاز پروژه‌ها را از نظر فاندامنتال تعیین می‌کند. این امتیازدهی به‌صورت نسبی و مقایسه بین پروژه‌های مختلف انجام می‌شود. این پارامتر به ۵ بازه دسته‌بندی می‌شود و فعالیت کاربران، عملکرد برنامه‌نویسان و توسعه دهندگان پروژه و تغییرات کد و مشارکت جامعه را در پارامتر خود لحاظ می‌کند. در نتیجه پروژه‌هایی با امتیاز بالای ۶۰۰ به‌عنوان پروژه‌های خوب پروژه‌های بالای ۹۰۰ به‌عنوان پروژه‌های عالی و پروژه‌های زیر ۵۰۰ به‌عنوان پروژه‌های ضعیف طبقه‌بندی می‌شود.

FCAS محاسبه شده برای برترین پروژه های ارزدیجیتال – برای مشاهده امتیاز سایر پروژه ها می توانید از flipsidecrypto استفاده کنید.

5.ROI

پارامتر مهم دیگر نرخ بازگشت سرمایه یا ROI است. برای محاسبه این پارامتر باید مقدار سود حاصل از یک ارز دیجیتال بر اساس تغییرات قیمتی آن از زمان ICO و راه‌اندازی اولیه تا قیمت الان را بررسی کنید.

برای مثال شما اگر 1 دلار در تاریخ 2020/01/01 روی بیت‌کوین سرمایه‌گذاری می‌کردید، امروز حدود 6 دلار داشتید که نشان می‌دهد حدود 600% نرخ بازگشت سرمایه شما بوده است. برای بررسی میزان بازگشت سرمایه شما در پروژه‌های ارز دیجیتال می توانید از سایت marketmegood استفاده کنید.

آیا می توان از کوین مارکت کپ سیگنال گرفت؟
سایت معتبر کوین مارکت کپ یک ابزار است که میتواند تاپ گینر ها و ارزهایی که ترند هستند را نشان دهد. شما با پیدا کردن ارزهای ترند و بررسی کامل پروژه با روش هایی که در این صفحه عنوان شد میتوانید از کوین مارکت کپ سیگنال خرید بگیرید.

چگونه ارزهای دیجیتال را تحلیل کنیم؟
با استفاده از همین مراحل ذکر شده در این صفحه شما میتوانید ارزش یک پروژه را تحلیل کنید و بررسی کنید که آیا این ارزدیجیتال مناسب برای سرمایه گذاری است یا نه

منابع:

ویکی پدیااینوستوپدیاآکادمی بایننس