ارز دای (DAI) چیست؟ | ارز DAI چگونه کار میکند؟

تا زمانی که در بازار ارزهای دیجیتال نوسان سنگین وجود داشته باشد، نمی‌توانیم از آن‌ها برای تراکنش‌های روزمره استفاده کنیم. Maker برای حل این مشکل یک راه حل دارد و آن ارز دای است. در ادامه یک نمای کلی از اکوسیستم آن ارائه می‌کنیم و توضیح می‌دهیم که ارز دای چیست؟ البته بررسی‌های بیشتری نیز لازم است اما خواندن این مقاله برای آشنایی با این ارزدیجیتال کافی است.

به چپ و راست بکشید.
نام ارز دیجیتال دای (Single Collateral DAI )
نام اختصاری SAI
حجم معاملات روزانه 902 دلار
عرضه ی کل 6,660,106 دلار
وب سایت رسمی http://www.makerdao.com/
وایت پیپر https://makerdao.com/whitepaper/

ارز دای (DAI) چیست و چه کارکردی دارد؟

رتبه فعلی ارز دای – عکس از سایت کوین مارکت کپ

اکنون تصور کنید که ارزدیجیتال خاصی باشد که به شما بازده پایداری بدهد، ریسک کمی داشته باشد و تغییرات زیادی ایجاد کند زیرا فناوری این ارزها جهان را تغییر می‌دهد. همچنین افرادی که از بالا و پایین رفتن قیمت‌ها استفاده می‌کنند و به‌نوعی معامله‌گر هستند نیز بتوانند از این ارز استفاده کنند. هم‌زمان، سرمایه اولیه آن‌ها ایمن بماند و خطر از بین‌رفتن نداشته باشد.

CDP که مخفف عبارت Collateralized Debt Position و به معنی موقعیت بدهی وثیقه شده (ایمن) است، یک مفهوم در ارزهای دیجیتال و البته حوزه‌های مالی است. این مفهوم از سال 2014 و توسط پروژه MakerDAO درحال‌توسعه بوده است و هدف آن نیز ارائه راه‌حلی برای نوسان بالای ارزهای دیجیتال است. این راه‌حل، ارائه یک استیبل کوین به نام دای (DAI) است. استیبل کوین نوعی ارز است که ارزش آن به یک دارایی دیگر که ارزش ثابتی دارد پیوند خورده است.

منظور از پیوند خوردن این است که ارزش این استیبل کوین برابر با ارزش آن دارایی (معمولاً یک ارز دیگر) باشد. برای دای، ارزش آن به دلار آمریکا وابسته است. با ظهور استیبل کوین‌ها فرصت جدیدی به وجود آمده که قبلاً به دلیل نوسان امکان‌پذیر نبود. ارز دای نه‌تنها استیبل یا ثابت است، بلکه شفاف و غیرمتمرکز است زیرا در بستر شبکه اتریوم راه‌اندازی شده است.

اکنون به توضیح CDP برگردیم. مکانیزم‌های زیادی وجود دارد که ارزش دای را برابر با 1 دلار آمریکا قرار دهد. Maker با استفاده از فناوری قرارداد هوشمند که در شبکه اتریوم قرار دارد این کار را انجام می‌دهد. این فناوری باعث می‌شود که قیمت دای با یک سیستم بازخورد پویا به نام CDP ثابت بماند. علاوه بر این، امکان انجام معاملات مارجین نیز با استفاده از دای وجود دارد.

CDP چیست و چگونه کار میکند؟

همانطور که در متن بالا بیان شد،CDP مخفف عبارت Collateralized Debt Position و به معنی موقعیت بدهی وثیقه شده (ایمن) است، یک مفهوم در ارزهای دیجیتال و البته حوزه‌های مالی است.

با استفاده از CDP، کاربر می‌تواند یک دارایی را به‌عنوان وثیقه در اختیار شبکه قرار دهد و در ازای آن وام دریافت کند. زمانی که دارایی در اختیار شبکه قرار گرفت، کاربر می‌تواند معادل آن ارز دای تولید کند و در اختیار داشته باشد.

با استفاده از دای مانند هر ارزدیجیتال دیگری می‌توانید هر کاری که دوست داشته باشید انجام دهید. می‌توانید با دای معامله کنید، از آن برای پرداخت استفاده کنید و یا حتی به‌عنوان پس‌انداز به آن نگاه کنید. هیچ محدودیتی در استفاده از آن وجود ندارد و مانند بقیه ارزهای دیجیتال در استفاده از آن آزاد هستید.

از آن جایی که ارزش دای بر اساس دلار آمریکا مشخص می‌شود، تنها کافی است معادل آن چه که وام گرفته‌اید را پس دهید. البته یک نرخ بهره هم وجود دارد که در هر وام گرفتن طبیعی است. فرض کنید 2 ارز اتر (ETH) را در بستر CDP واریز کنید (به‌عنوان‌مثال ارزش اتر را 105 دلار در نظر بگیرید) و 100 دای قرض بگیرید. باید 100 دای و مقداری بهره انباشته پس دهید تا بتوانید 2 اتر خود را پس بگیرید.

مزایا و معایب ارز دای (DAI)

ارزدیجیتال دای دارای مزایا و معایب خاص خودش است. از جمله معایب این رمزارز می توان به عدم کارکرد آن در 4-5 سال آینده اشاره کرد. البته این فقط یک احتمال است چون چنین پیش بینی می شود که شبکه دای بلافاصله پس از بازپرداخت کامل وام به وام دهنده خسارت می بیند. در واقع DAI تا حد زیادی محدود به وام است.

با این حال، DAI جایگاه خود را در دنیای رمزنگاری باز کرده و در حال حاضر بسیار محبوب شده است زیرا ارزش آن ثبات دارد. یکی از مهم ترین مزایای DAI مزیت معاملاتی است. این ارزدیجیتال دارای حداقل نوسان است زیرا ارتباط مستقیمی با دلار آمریکا دارد.

توکن های DAI پس از هر بازپرداخت کامل وامی که به وام گیرنده اعطا می شود، سوزانده شده و وام دهندگان این آسودگی خاطر را دارند که هیچ شخص ثالثی درگیر فعالیت های آنها نیست. وام گیرنده و وام دهنده در پلتفرم دای می توانند در مورد نرخ بهره متقابل خود تصمیم بگیرند.

روند قیمتی ارز دای – عکس از سایت کوین مارکت کپ

کاربردهای ارز دیجیتال دای (DAI)

ارز دای کاربردهای فراوانی دارد که در ادامه به چند مورد از مهم ترین آنها اشاره می شود:

1. استقلال مالی

برای مشارکت در سیستم مالی سنتی، بانک ها و سایر شرکت های خدمات مالی به مواردی از جمله تکمیل اطلاعات شخصی، اثبات اعتبار و حتی حداقل مبلغ سپرده نیاز دارید. برآورده کردن این الزامات می تواند سخت باشد. استیبل کوین دای به هرکسی، بدون درنظرگرفتن موقعیت اقتصادی، امکان دسترسی به خدمات مالی را می دهد و آزادی مالی بی نظیری را فراهم می کند.

2. تولید پول

هر روز، مردم دای را در صرافی های مختلف می خرند تا از آن استفاده کنند. اما بسیاری دیگر به جای خرید، به پروتکل Maker برای تولید ارزدیجیتال دای روی می آورند. این فرایند نسبتاً ساده است. کاربران وثیقه های اضافی را در Maker Vaults قفل می کنند و Dai را بر اساس میزان وثیقه ای که قفل کرده اند تولید کرده و دریافت می نمایند.

3. یک راه مناسب برای پس انداز کردن

دارندگان استیبل کوین دای می توانند با قفل کردن آن در یک قرارداد هوشمند ویژه، نرخ پس انداز خوبی کسب کنند. هیچ کارمزدی در کار نیست، هیچ محدودیت جغرافیایی و هیچ مانع نقدینگی وجود ندارد. برای به دست آوردن نرخ پس انداز به حداقل سپرده نیاز نیست و تمام یا هر بخشی از Dai را می توان در هر زمان برداشت کرد.

4. پایدار در میان نوسانات

استیبل کوین دای ثبات را در دنیای بی ثبات ارزهای دیجیتال ارائه می دهد. دای به دلار آمریکا متصل است و با وثیقه مازادی که در Maker Vaults قفل شده است، حمایت می شود. زمانی که بازار بسیار پرنوسان است، دای به کاربران اجازه می دهد ارزش دارایی خود را به دور از نوسان حفظ کنند.

سیر تحول ارز دای (DAI) چگونه است؟

دای در ابتدا تنها با پشتیبانی کردن از یک وثیقه راه‌اندازی شد که به نام PETH یا Pooled Ether شناخته می‌شود. برای استفاده PETH در سیستم CDP، کاربر باید ابتدا اتر (ETH) را در یک استخر که از قرارداد هوشمند اتریوم پشتیبانی می‌کند قرار می‌داد و سپس در مقابل آن ارزش برابر PETH دریافت می‌کرد. هدف استفاده از PETH این بود که اگر ارزش ETH سقوط کرد، ارزش وثیقه بالاتر از قیمت بازار باشد. اگر قیمت اتریوم سقوط کند در این شرایط ارزش بدهی بیشتر از وثیقه موردنظر می‌شود.

Maker بعداً این قابلیت را به وجود آورد که با از بین بردن  PETH یا کاهش عرضه آن، افزایش تقاضا و ورود مجدد سرمایه صورت گیرد و در نتیجه ارزش دای بیشتر شود. با این روش، ارزش وثیقه بالاتر می‌رود و مقدار کل بدهی کمتر می‌شود.

نقش پلتفرم Maker چیست؟

پلتفرم Maker نیاز دارد که داده‌ها به‌صورت آنی وارد آن شوند تا به‌درستی کار کند. این موضوع باعث می‌شود که ارزش وثیقه مرتب کنترل شود تا همیشه بیشتر از مقدار وام دریافت شده باشد. اگر این‌طور نباشد، TRFM وارد عمل می‌شود. خواسته Maker نیز همین است که ارزش وثیقه بیشتر باشد زیرا درصورتی که یک دارایی خطرناک تلقی شود CDP آن‌ها را منحل یا لیکوئید می‌کند. این مکانیزم به این دلیل است که CDP ضرر نکند و بتواند به کار خود ادامه دهد. پلتفرم Maker همچنین به چند اوراکل نیاز دارد تا قیمت بازار را به صورت آنی وارد اکوسیستم شبکه کند تا نرخ TRFM تنظیم شود.

ارز دای (DAI) را از کدام صرافی ها بخریم؟

صرافی های پشتیبانی کننده ارز دای – عکس از سایت کوین مارکت کپ

دای یک استیبل کوین است که به ارزش دلار آمریکا وابسته است. ارزش DAI توسط جامعه مدیریت غیرمتمرکز آن یعنی MakerDAO تنظیم می شود تا همواره ثبات داشته باشد. استیبل کوین DAI از طریق پلتفرم پروتکل سازنده آن تولید می شوند که ارزهای دیجیتال مختلفی را به عنوان وثیقه می پذیرد، ارزدیجیتال دای همچنین می تواند مستقیماً با استفاده از پول فیات (مانند دلار ایالات متحده) در اکثر صرافی های ارزدیجیتال مانند کوین بیس، کراکن، کوکوین و بایننس و… خریداری شود.

صرافی های ایرانی که ارزدیجیتال دای را دارند عبارتند از:

بهترین کیف پول های ارز دای (DAI) کدامند؟

کیف پول های ارز دای – عکس از سایت کوین مارکت کپ

نتیجه‌گیری

در این مقاله بررسی کردیم که ارز دای چیست و چه استفاده‌ای دارد. مانند هر شرکت دیگری، Maker به‌عنوان توسعه‌دهنده این ارز تلاش می‌کند تا جای ممکن فرایندها بدون مشکل باشند اما همیشه ریسک‌هایی وجود دارد. با وجود این، Maker دائماً سعی کرده تا روش‌های جدید برای توسعه ارائه کند و سود بیشتری نصیب اکوسیستم آن شود. Maker به یکی از اساسی‌ترین مشکلاتی که شبکه اتریوم دارد می‌پردازد: قیمت ارز آن‌قدر نوسان دارد که نمی‌توان از آن برای معاملات روزمره استفاده کرد و دای برای حل این مشکل به وجود آمده است.

منابع:

https://blog.makerdao.com/top-10-use-cases-and-benefits-of-the-dai-stablecoin/

https://www.blockchain-council.org/dao/what-is-dai/

https://www.fool.com/the-ascent/cryptocurrency/articles/what-is-dai-dai-and-should-you-buy-it/

منبع: medium.co