آیا ماینینگ با ماینر هنوز هم به صرفه است؟

این روزها با افزایش قیمت بیت کوین و نرخ ارز افراد زیادی به راه‌های کسب درآمد از طریق بیت کوین روی آورده‌اند. اگر به آگهی‌های دیوار سر بزنید با تعداد زیادی از آگهی‌های فروش دستگاه ماینر سالم مواجه خواهید شد که نتوانسته‌اند سود مطلوبی از استخراج بیت کوین به دست آورند. باتوجه‌به افزایش 7 درصدی نرخ برق توسط وزارت نیرو، بسیاری از افراد تازه‌وارد این روزها درمورد به‌صرفه بودن ماینینگ از ما سؤال می‌پرسند. در این مقاله با یک مثال عملی به بررسی مشکلات و چالش‌های پیش روی ماینرهای ایرانی می‌پردازیم. سعی می‌کنیم همه چیز را با زبان ساده برای یک تازه‌وارد بنویسیم. با ما همراه باشید.

در ابتدا باید به‌صورت خلاصه تأکید کنم جواب سؤالات ( آیا ماینینگ با ماینر هنوز هم به‌صرفه است؟، آیا دستگاه ماینر سود دارد؟ ، آیا خرید ماینر به صرفه است؟ ، آیا ماین اتریوم به صرفه است؟) از نظر هر شخصی می‌تونه متفاوت باشد. پس ما در اینجا نکات مثبت و منفی این قضیه را توضیح می‌دهیم و نتیجه‌گیری را می‌گذاریم بر عهده خودتان. اگر هم هنوز نمی دانید ماینینگ چیست توصیه می‌کنم مقاله ماینینگ چیست و از کجا باید شروع کنم؟ را مطالعه کنید.

همین اول باید بگم ماینینگ کار بسیار تخصصیه و نیاز به صبر زیادی برای سود دهی داره. در این مورد اگر قصد شروع ماینینگ را دارید پیشنهاد می‌کنم:

توانایی سرمایه‌گذاری حداقل ۳۰۰ میلیون تومن به‌عنوان سرمایه ثابت داشته باشید تا بتونید حداقل 6 ماه تا رسیدن به نقطه سربه‌سر تحمل کنید.

چگونه بازدهی دستگاه ماینر یا کارت گرافیک را حساب کنیم؟

سایت های زیادی در این زمینه وجود دارند که با انتشار لیست هایی جامع با استفاده از داده های جدید سختی استخراج و … عملکرد ماینر ها و کارت های گرافیک را ارزیابی و میزان بازدهی عملیشان را منتشر میکنند. یکی از بهترین سایت ها در این زمینه سایت whattomine است که شما میتوانید از اینجا اطلاعات دستگاه های ماینر و از اینجا اطلاعات مربوط به کارت های گرافیک را ببینید.

بعد از انتخاب دستگاه ماینر، میتوانید از اینجا وارد ماشین حساب بازدهی ماینینگ شوید و میزان درآمد یک دستگاه را حساب کنید.

مثال عملی از درآمد ماینینگ در ایران

بگذارید کار رو با یک مثال عملی در ایران شروع کنیم. با درنظرگرفتن نرخ برق صنعتی طبق آخرین مصوبه وزارت نیرو برای ماینینگ در ایران 965 و 1930 تومان به‌ازای هر کیلووات‌ساعت و استفاده از یک دستگاه ماینر میان‌رده با مشخصات 36 تراهش بر ثانیه و توان 2640 وات و قیمت 25 هزارتومانی دلار و با فرض استخراج بیت کوین:

هزینه برق ماهانه: حدود 3.600 میلیون تومان

هزینه کارمزد استخراج شبکه ماهانه: 100 هزار تومان

درآمد حاصل از استخراج ماهیانه: حدود 400 دلار معادل 10 میلیون

درآمد خالص ماهیانه: حدود 250 دلار معادل 6.300 میلیون تومان

یادآوری می‌شود در هزینه‌های فوق، هزینه اولیه خرید ماینر (حدود 40 میلیون تومان) و تجهیزات خنک‌کننده و اینترنت لحاظ نشده است.

اما باتوجه‌به افزایش نرخ ارز می‌توان گفت در حال حاضر ماینینگ با دستگاه‌های استخراج ASIC به‌صرفه است.

آیا ماینینگ با کامپیوتر، لپ‌تاپ و گوشی به‌صرفه است؟

فرض کنید سیستم شما از یک کارت گرافیک NVIDIA GTX ۱۶۶۰ Ti استفاده می‌کند که یک کارت گرافیک میان‌رده محسوب می‌شود. در اینجا با درنظرگرفتن مشخصات 26 مگاهش بر ثانیه و توان 90 وات و قیمت 25 هزارتومانی دلار:

هزینه برق ماهانه: حدود 5.800 هزار تومان

هزینه کارمزد استخراج شبکه ماهانه: 750 تک تومان

درآمد حاصل از استخراج ماهیانه: حدود 0.00025 دلار معادل 6.300 هزار تومان

درآمد خالص ماهیانه: حدود منفی 0.01 دلار معادل منفی 250 تک تومان

یادآوری می‌شود در هزینه‌های فوق، هزینه اولیه خرید کارت گرافیک (حدود 29 میلیون تومان) و تجهیزات خنک‌کننده و اینترنت لحاظ نشده است. ضمنا استفاده از کارت گرافیک به صورت سری و تعداد بالا می تواند نتیجه نهایی را عوض کند! اما اگر فقط با کارت گرافیک یک سیستم ماین کنید می‌توان گفت:

باتوجه‌به استهلاک و بالا بودن سختی شبکه می‌توان گفت در حال حاضر ماینینگ با کامپیوتر و لپ‌تاپ به‌صرفه نیست.

منابع محاسبه: [بترهشکریپتوکمپیر ]

نکات مهمی که قبل از شروع ماینینگ باید بدانید

  • برق

در ابتدا باید به اصلی‌ترین مورد یعنی برق اشاره کنم. شما باید توانایی مدیریت و نگهداری و تأمین ایمنی مصرف حداقل ۵۰ آمپر برق سه‌فاز را داشته باشید که شامل تجهیزات تابلو و کابل‌های مطمئن از ترانس برق فشارقوی تا محل مصرف (دستگاه‌های ماینر) است. این در حالیه که بعد از نصب، کار اصلی‌مان که نگهداری تجهیزات برق‌رسانی هست شروع میشه و نیاز به فرد یا افراد ماهر دارید تا باعث آتش‌سوزی نشه و خسارت‌های جبران‌ناپذیر و سنگینی به بار نیاد.

  • دانش فنی

مورد بعدی توانایی فنی کامپیوتری شماست. شما باید حداقل علم نرم افزاری و آگاهی سخت افزاری داشته باشید؛ چون از لحظه شروع کار باید مدام با مشکلات فنی نرم افزاری استخر ها و ای پی ها و بلاک شدن ها و صد ها چالشی که به دلیل زندگی و کار در ایران با داشتن تحریم های گسترده با ان مواجه هستیم سر و پنجه بزنید و مشکلاتش رو حل و فصل کنید.

 

هزینه تعمیرات ماینر با توجه به تحریم ها و کمبود قطعات به شدت بالاست!

بعد از چند روز از شروع ماینینگ مشکلات سخت افزاری اسیک ها (ASIC) شروع میشن که برای حل اونها نیاز به شناخت کافی قطعات ماینر ها دارید که از همون سرویس اولیه شروع میشه تا رفع ایرادات هش برد ها و مین بردها و پاور ها و.. برای اینکار نیاز به دانش فنی انتقال حرارت صنعتی است که در حیطه کار مهندسین مکانیک گرایش سیالات است.

  • خنک کننده

دستگاه‌های ASIC هوای تازه (fresh air) نیاز دارن که رساندن این مورد زیاد سخت نیست ولی وقتی بالای 10 دستگاه مشغول کار هستند و دمای حدود 70-80 درجه سانتی گراد تولید می کنند بایستی از دانش انتقال حرارت کمک گرفت. با بالارفتن قیمت ارز برای خنک کردن چند دستگاه ماینر در به صرفه ترین حالت به بودجه‌ی حداقل 1-2 میلیون تومن تجهیزات خنک سازی نیاز خواهید داشت.

  • صدای بلند

نکته بعدی صدای نسبتاً بالا و طولانی دستگاه‌هاست. فراموش نکنید که هر دستگاه حدود 70 دسی‌بل صدا تولید می‌کنه که در محدوده صدای بین خانه و خیابان قرار می‌گیرد. پس اگر تعداد زیادی دستگاه را در داخل انباری و در خانه قرار داده‌اید باید توانایی عایق‌کاری صدا را نیز داشته باشید تا آلودگی صوتی ایجاد نشود.

 

تصور اینکه چند دستگاه می‌خرید و به برق و اینترنت وصل می‌کنید؛ با یک کولر خنکش می‌کند و پایتان را روی‌هم می‌گذارید و پول پارو می‌کنید، کاملاً اشتباه است.

در نهایت اینکه هر یک از این تخصص‌ها را نداشته باشید بایستی آنها را توسط قرارداد با افراد ماهر تهیه کنید و قطعاً هزینه قابل‌توجهی بابت اونها باید پرداخت کنید.

سختی شبکه؛ غول بزرگ ماینرهاست

یکی از مشکلاتی که ماینرها رو حسابی درگیر خودش می‌کنه سختی شبکه است. خیلی از ماینرها در ابتدا با تعداد کمی ماینر درآمد نسبتاً خوبی داشتن ولی با بیشتر شدن سختی شبکه درآمدشان خیلی کمتر شده و حتی دیگه هزینه برق و هزینه‌های نگه‌داری رو هم در نمی اره. اما بزارید قبل از هر چیز سختی شبکه رو خلاصه بگم:

سختی استخراج یک متغیر انعطاف پذیره که متوسط زمان موردنیاز برای ساخت یک بلاک ارز دیجیتال را در طول مشخصی نگه می داره. مثلاً توی بیت کوین با درنظرگرفتن ده دقیقه زمان برای استخراج یک بلاک، سختی شبکه در هر ۲۰۱۶۰ دقیقه، معادل با دوهفته، تغییر می‌کند.

اگر سختی شبکه وجود نداشته باشه چی میشه؟

میانگین مدت‌زمان پیدا شدن هر بلاک به کمتر از ده دقیقه می رسه. در نتیجه هیچ قید محدودکننده‌ای برای ماینر‌ها وجود نخواهد داشت تا مانع از ایجاد بلاک در کمتر از مدت زمان معین بشه. این زمان می‌تونه حتی به یک ثانیه بلکه کمتر هم برسد.

برای اطلاعات بیشتر توصیه میکنم مقاله سختی شبکه (Difficulty) چیست؟رو مطالعه کنید.

نمودار سختی شبکه بیت کوین از سایت بلاک چین دات‌کام قابل دسترس است.

آیا ماینینگ رایگان بیت کوین حقیقت دارد؟

شاید تابه‌حال آگهی‌هایی به چشمتان خورده باشد که ادعا می‌کنند شما می‌توانید به‌صورت رایگان و بدون هیچ هزینه‌ای، نه از نظر تجهیزات خاص و نه هزینه پولی، به استخراج بیت کوین مشغول شوید. بگذارید رک و راست بگویم، این افراد هدفی جز اتلاف وقت شما، سو استفاده از شما و بعضی مواقع کلاهبرداری ندارند!

مشاهده تبلیغاتی که باعث شود شما بیت کوین دریافت کنید، نصب نرم‌افزار خاصی که برایتان بیت کوین رایگان استخراج می‌کند و دیگر راه‌های تبلیغاتی فقط برای استفاده از شما برای اهداف خودشان است. اکثر این سایت‌ها دام‌هایی پهن کرده‌اند تا به روش‌های مختلف کاربران را فریب دهند. برای مثال پروژه‌های متعددی مثل پای نتورک، ایران کوین ماین، جنسیس ماینینگ و پروژه‌هایی با ادعای ماینینگ ابری مثل آی ماینر، آریا کوین و… هستند که هدفی جز فریب شما ندارند. برای آشنایی بیشتر می‌توانید دیده‌بان کلاهبرداری‌های ارز دیجیتال را مشاهده نمایید.

بازی استخراج به شدت به نفع تولید کنندگان است. آن‌ها کنترل تولید و عرضه را در دست دارند و بیش از هر شخص دیگری از وضعیت فعلی این صنعت باخبر هستند. سودآوری یک ماینر به متغیر های زیادی بستگی دارد که سازنده بدون هیچ شفافیتی قادر به کنترل آن‌‌ها است. دیوید وریک

ماینینگ در ایران، یک هنر است!

دوستان عزیز، ماینینگ یک صنعت است و نیاز به صنعتگر دارد نه اینکه چون دستگاه و برق ارزان است و بیت‌کوین گران، پس می صرفه و پیش به‌سوی ماین کردن. لطفاً نگاه صنعتی به موضوع داشته باشید و فکر نکنید اگر حداقل هارو دارید دیگه با خیال راحت پول در میارید.

خیلی‌ها هستند که با شوق و علاقه و امید شروع کردند و بعد از دیدن مشکلات، با یک آگهی در دیوار همه تجهیزات و ماینرها را فروختند و به‌جای سود، ضرر عایدشان شده. خوب است قبل از شروع هر پروژه برنامه‌ریزی دقیقی از میزان درآمد و سود و زیان داشته باشیم.

فراموش نکنید که هیچ‌وقت اطلاعات باارزش فنی در مورد صنعت ماینینگ و نگهداری فارم ها در اینترنت نوشته نشده که هرکجا به مشکلی خوردین بشه با سرچ مشکل رو حل کنید. یک ماینر هرگز راهکارهای فنی استفاده شده در فارم خودش را برای بنده و شما در سایت یا صفحات شخصی خودش نمی نویسه و اگر جایی چنین راهکاری را دیدید مطمئن باشید کامل نیست.

سخن نهایی

ماینینگ کار بسیار سودده و درعین‌حال کار بسیار دشواری است. اگر ساده بود اکثر صنایعی که سرمایه قابل‌توجهی دارند تعطیل می‌کردند و مزرعه استخراج می‌ساختند.

ماینینگ علاوه بر نیاز به تجهیزات و شرایط خاص نیاز به تخصص دارد. نداشتن یکی از این موارد می تونه ماینر را با نتیجه ضرر روبرو کنه. برای مثال افرادی هستند که هم سرمایه دارند هم برق و هم‌مکان مناسب اما پس از چند ماه به دلیل نداشتن تخصص میبینن که باید کلیه دستگاه هاشون رو نصف قیمت در دیوار آگهی کنند.

همچنین توجه کنید که محاسبه سوددهی ماینینگ به‌صورت بلند مدته و کسی نمی تونه در ابتدای کار سودده بودن یا ضرر ده بودن کارتون رو تخمین بزنه.

اگر شما هم تاکنون تجربه‌ای در زمینه ماینینگ دارید لطفاً تجارب خودتون رو با ما درمیون بگذارید.

 
اگر تازه به دنیای ارزهای دیجیتال قدم گذاشته اید، ترتیب زیر را به شما پیشنهاد میکنیم: جهت دسترسی به سوالات متداول به صفحه از کجا شروع کنم؟ مراجعه نمایید.