سیستم مالی سنتی در معرض بحران: ظهور آرام مینیمالیسم
بازار مالی در سالهای اخیر شدیداً تحت تأثیر افزایش نرخ بهره در ایالات متحده بوده است. بسیاری از بانکها مثل بانک سیلیکون ولی و فرست ریپابلیک بنک در میان افزایش سریع نرخ بهره در ماه مارس یکشبه سقوط کردند. هرچند بخش مالی سنتی پیوسته درحالتوسعه است، ولی با گذشت زمان دچار مشکلات متعددی نیز شده است. در همین حال، شاهد پیدایش مینیمالیسم در صنعت کریپتو هستیم.
آسیبپذیری امور مالی سنتی
بانکها همیشه محور امور مالی سنتی بودهاند. بااینحال، ورشکستگیهای مکرر بانکها در اوایل سال جاری نشانهای از شکنندگی کل صنعت بانکداری هستند. عدم اطمینان به استارتاپها طی دوره رکود اقتصادی منجر به مشکلاتی در زمینه تأمین مالی و کاهش سپردهگذاری میشود. بعلاوه، برداشتهای گسترده بانکها را در معرض ریسک خروج سرمایه قرار میدهد. بانکها در صورت ناکافی بودن جریان نقدی مجبور به فروش اوراق قرضه خود میشوند. بدتر اینکه، افزایش مکرر نرخ بهره منجر به بازده معکوس اوراق قرضه ایالاتمتحده و کاهش قیمت اوراق شده است. در نتیجه، بانکها متحمل زیان میشوند و ریسک فرار سرمایه تشدید میشود. همین موضوع یکی از دلایل مهم سقوط یکشبه بانک سیلیکون ولی، که یکی از بیست بانک برتر ایالات متحده بود، است.
هرچند سیلیکون ولی توسط فرست سیتیزن بنک خریده شد و شرکت بیمه سپرده فدرال (FDIC) تلاش کرد ضرر و زیان مشتریان ناشی از ورشکستگی این بانک را به حداقل برساند، ولی این حمایتها احتمالاً فقط به نفع سپردهگذاران داخل کشور آمریکا بود. اخیراً برخی مشتریان شعبه جزایر کیمن بانک سیلیکون ولی گزارش دادهاند که موجودی حسابشان به حساب FDIC منتقل شده است. بهعبارتدیگر، سپردههای ایشان توقیف شده است. بااینحال، این مشتریان مجبورند اقساط وامشان را به حساب فرست سیتیزن بنک بپردازند. در همین زمینه، جوزف لیناک، مدیر سابق FDIC، اشاره میکند که مشتریان خارج از کشور بانک سیلیکون ولی با مشکلات مضاعفی روبرو هستند، و در حالی مجبور به پرداخت اقساطشان هستند که سپردههای خودشان توقیف شده است.
تیغ شمشیر داموکلس روی گردن فاینانس جهانی: نکول بدهیهای ایالاتمتحده
هرچند ممکن است اینگونه به نظر برسد که برخی ورشکستگیهای بانکی ایالاتمتحده بهآرامی رفع شدهاند، ولی زیانهای واقعی این ورشکستگیها قابلاندازهگیری نیستند. همین امر در مورد نکول بدهیهای ایالاتمتحده در ماه مه نیز صادق است. هرچند کشور آمریکا با تعلیق موقت سقف بدهیهایش از نکول جلوگیری کرد، ولی میزان بدهیهایش همچنان رو به افزایش هستند. بدهی ملی فدرال، طبق دادههای وزارت خزانهداری ایالاتمتحده آمریکا، برای اولین بار در ۱۵ ژوئن (یعنی نه سال زودتر از پیشبینیهای پیش از همهگیری کرونا) از ۳۲ تریلیون دلار گذشت.
افزایش بدهیهای آمریکا و بروز نگرانیها درباره تهدید احتمالی «نکول بدهیهای ایالاتمتحده آمریکا» را میتوان به شمشیر داموکلس تشبیه کرد. هرچند دولت ایالاتمتحده ممکن است بتواند با افزایش سقف بدهی بحران را به حالت تعلیق درآورد، ولی چنین اقداماتی مشکل بدهیها را برای همیشه حل نخواهند کرد. نکول بدهیهای ایالاتمتحده آمریکا با افزایش میزان بدهیها منجر به تأثیر فزایندهای بر اقتصاد و صنعت مالی جهانی خواهد شد و جهان را درگیر یک بحران مالی جدی میکند.
ظهور مینیمالیسم در بحبوحه بحران
بیتکوین، بهعنوان اولین کریپتو، پس از بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۸ عرضه شد. بخش مالی سنتی در آن زمان صنعت کریپتو را تحقیر میکرد. پسازآنکه کریپتوها در دهه گذشته به ارزش بازار بیسابقهای دست یافتند و انعطافپذیری و نوآوری بسیار بالایی را به نمایش گذاشتند، اکنون غولهای والاستریت ارزش و پتانسیل کریپتوها در آینده را تصدیق میکنند.
رمزارزها و امور مالی سنتی هرکدام به راه خودشان ادامه میدهند. امور مالی سنتی اولویتش اغلب خدماتدهی به طبقه نخبه و مشتریان ایالاتمتحده است و خودش را «صنعتی پیشرفته» معرفی میکند. بااینحال، در عمل اغلب موانعی برای ورود به این بازار ایجاد میکند، انحصارگری را تقویت میکند، و شکاف طبقاتی ایجاد میکند. در نتیجه، بخش قابلتوجهی از کاربران را از دریافت خدمات محروم و در مقابل از منافع افراد ویژه اندکی محافظت میکند. در نتیجه، تمرکز ثروت را تشدید میکند بهطوریکه «اکنون تقریباً ۹۹ درصد از ثروت جهان در اختیار یک درصد از ثروتمندان قرار دارد».
کریپتوها تقویتکننده تمرکززدایی و برابری هستند و شکافهای مرتبط با سیستمهای پرداخت آنلاین سنتی را پر و دسترسی آسان به تراکنشهای کریپتو را ممکن میکنند. کریپتوها در کشورهایی که مردم از نرخ تورم بالای ارزهای فیات رنج میبرند مفید هستند. بعلاوه، سرمایهگذاران عادی، که قادر به حضور در بازارهای اصلی نیستند، نیز میتوانند مستقیماً در بازار کریپتو سرمایهگذاری کنند.
مینیمالیسم، با تأکید بر اصل برابری، روح کریپتو را عیان میکند. فضای کریپتو سعی در ایجاد محیط مینیمالیستی دارد تا موانع ورود را کاهش دهد، عدم تقارن اطلاعات را از بین ببرد، و در نتیجه موانع مرتبط با اختلاف طبقاتی را در هم بشکند. صرافی جهانی کریپتوی کوینکس متعهد به شعار «به آسانی هر ارزی را معامله کنید» است. کوینکس با طراحی محصولات با کاربری آسان، ارائه عملیات سرمایهگذاری ساده، و ارائه خدمات مشتری مناسب ضمن احترام به همه کاربران عادی، حجم کاریشان را کاهش میدهد و خواستههای واقعیشان را برآورده میکند. در نتیجه، کوینکس شروع معاملات کریپتو را برای سرمایهگذاری تسهیل میکند. همه افراد در دنیای کریپتو آزاد و برابر هستند و ۹۹ درصد افراد پتانسیل تبدیلشدن به ۱ درصد از ثروتمندترین افراد را دارند.
محدودیتهای امور مالی سنتی طی دورههای رکود اقتصادی بهطور فزایندهای نمایان میشوند. سیاستهای مالی و پولی سنتی خیلی وقت است که به ابزاری برای نفع رساندن به معدودی از افراد برخوردار تبدیل شدهاند. مردم عادی طی بحرانهای مالی اغلب بیشترین آسیب را میبینند. مردم عادی توانایی مدیریت مؤثر ریسکها از طریق سرمایهگذاری را ندارند و حتی ممکن است تحت تأثیر کاهش ارزش ارزهای فیات یا ورشکستگی بانکها دچار زیان قابلتوجهی شوند. سیستم مالی فعلی فاصله زیادی با «سیستم مالی فراگیر» دارد. مینیمالیسم برای کمک به اکثریت سرمایهگذاران از کاهش موانع موجود بر سر راه ورود به دنیای کریپتو حمایت میکند تا همگان فرصت جدیدی برای بهبود وضعیت اجتماعی و اقتصادیشان داشته باشند.