مالیات ارز دیجیتال در ایران
با گسترش دامنه معاملات ارز دیجیتال و ورود پرقدرت آن به بازارهای مالی، درک مسائل مالیاتی و تبعات قانونی آن برای معاملهگران داخلی بیش از پیش اهمیت یافته است.این مقاله به شما کمک میکند تا با یک نگاه کارشناسی و با زبانی ساده و قابل فهم، نه تنها با اصول اولیه مالیات ارز دیجیتال در ایران آشنا شوید، بلکه بتوانید با آگاهی کامل، از تعهدات مالیاتی خود سر درآورید و به سود رساندن فعالیتهای خود در این حوزه را بهینهسازی کنید.
مالیات ارزدیجیتال چیست؟
مالیات ارز دیجیتال به مالیاتی گفته میشود که از معاملهگران بازار رمزارزها دریافت میشود. این نوع مالیات میتواند شامل مراکز استخراج ارز دیجیتال به عنوان یک واحد تولیدی صنعتی باشد یا از معامله گران ارزدیجیتال اخذ شود. بنابراین، با معامله رمزارزها توسط معاملهگران، مالیات ارزهای دیجیتال مطرح میگردد و افراد میبایست تابع قوانین مالیاتی کشور خود باشند. هر کشور قوانین مختص به خود را در این زمینه دارد که تعیین میکند میزان و نحوه محاسبه مالیات ارزدیجیتال چگونه است.
مالیات ارزدیجیتال در ایران
پیش از سال ۲۰۱۷، ارزهای دیجیتال در بسیاری از کشورها به طور قانونی شناخته نشده و مشمول قوانین مالیاتی نبودند. اما با گسترش ارزهای دیجیتال و مبادلات مربوط به آنها، این ارزها به تدریج تحت قوانین مالیاتی قرار گرفتند. در ایران، بیت کوین به عنوان یک رویداد مالی مشروع تلقی شده و مزارع استخراج آن به عنوان واحدهای صنعتی برای مقاصد مالیاتی شناخته شدهاند.
سازمان امور مالیاتی اعلام کرده است که معاملهگران ارز دیجیتال بر اساس درآمدی که از معاملات بازار رمزارزها به دست میآورند، باید مالیات بپردازند. افراد موظفند مالیات متناسب با درآمد واقعی و فعالیتهای اقتصادیشان در بازار ارزهای دیجیتال پرداخت کنند و این شامل مالیات استخراج ارز دیجیتال نیز میشود.
بر اساس بخشنامه مورخ ۱۳/۰۵/۱۳۹۸، شماره ۵۸۱۴۴ / ت ۵۵۶۳۷ ه، سازمان امور مالیاتی مقررات مالیاتی ارز دیجیتال را برای مراکز استخراج اعلام کرده که بر این اساس، درآمدهای حاصل از صادرات رمزارزها در چرخههای اقتصادی، از مالیات با نرخ صفر برخوردار خواهند بود.
برقرار کردن واحد های فرآورده های پردازشی رمز گذاری شده رمز ارز ها، شامل محدودیت ۱۲۰ کیلومتری شهر تهران، ۵۰ کیلومتری شهر اصفهان و همچنین، ۳۰ کیلومتری مراکز استان ها نمی باشد.
مراکز استخراج ارز دیجیتال، به عنوان واحد تولیدی صنعتی شناخته خواهند شد و مشمول مقررات مالیاتی نیز می گردند.
به موجب قانون جدید در صورت صادر کردن محصولات و دریافت درآمد ارزی از آن، ارز دریافتی، می بایست با توجه به شرایط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، به اقتصاد باز گردانده شود، در این حالت، مشمول مالیات با نرخ صفر درصد خواهد شد.
به موجب قانون جدید افرادی که قصد پرداخت مالیات خرید فروش ارز های خارجی را دارند، می توانند از طریق ورود به سامانه عملیات الکترونیک مالیاتی، به نشانی tax.gov.ir، به صورت اینترنتی، اقدام نمایند. برای راهنمایی بیشتر، در رابطه با نحوه پرداخت مالیات خرید و فروش ارز خارجی، به لینک زیر مراجعه نمایید.
با تصویب دولت در اجرای طرح مالیات بر عایدی سرمایه، از این پس خرید و فروش ملک و خودرو و طلا و همینطور انواع ارز مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می شوند. البته در مورد اندوخته طلا بیان شده است که، تا میزان ۱۵۰ گرم طلا، مستثنی و جدا شده و معاف از مالیات خواهد بود. البته بنابر سخن نمایندگان تصویب کننده این طرح، هدف از این طرح در واقع مالیات بر سوداگری و دلالی های کاذب است و شامل حال ۹۹% مردم نمیشود.
نحوه محاسبه مالیات ارز دیجیتال در ایران چگونه است؟
هریک از سرمایه گذاران، قصد ارائه اظهارنامه مالیاتی برای درآمد و همچنین، سود به دست آمده که ناشی از معاملات ارز های دیجیتالی است را داشته باشند، ابتدا هزینه های مربوطه، کسر شده و به سود باقی مانده، مالیات تعلق می گیرد.
اما، ممکن است این سوال مطرح شود که نحوه پرداخت مالیات ارز دیجیتال، به چه صورت می باشد؟ آیا افرادی که مشمول مالیات ارز دیجیتال می شوند، می بایست اظهارنامه مالیاتی تنظیم نموده و از این طریق، مالیات خود را پرداخت کنند و یا اینکه روش دیگری، جهت نحوه پرداخت و فرمول محاسبه مالیات ارز دیجیتال پیش بینی شده است که آنان، باید مد نظر قرار دهند؟
در این خصوص، می توان گفت که با توجه به اینکه مالیات ارز دیجیتال، در حال حاضر، از نوع مالیات بر درآمد یا عملکرد می باشد و در واقع، قانون خاصی برای آن، تا کنون، تصویب نشده است از این رو، در ادامه، بر اساس ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم عملکرد اشخاص حقیقی و حقوقی، میزان و نحوه محاسبه این نوع از مالیات، توضیحات لازم آورده شده است:
دامنه درآمد | نرخ مالیاتی |
---|---|
تا ۲۸۸,۰۰۰,۰۰۰ ریال | معاف |
تا ۵۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال | ۱۵% |
۵۰۰,۰۰۰,۰۰۱ تا ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال | ۲۰% |
بیش از ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال | ۲۵% |
لازم به ذکر است مالیات عملکرد اشخاص حقوقی، بر اساس ماده ۱۰۵ قانون مالیات مستقیم، ۲۵ درصد از مجموع درآمد آنان، به غیر از موسسات غیر انتفاعی می باشد که در داخل یا خارج از کشور ایران، تحصیل نمایند، که پس از مشخص شدن زیان های حاصل از منابع غیر معاف و با کسر بخشودگی های تعیین شده، مشمول مالیات عملکرد، خواهد شد.
همچنین، توجه داشته باشید درآمد های ماحصل از سود سهام یا میزان سهمی که هر یک از شرکا دارند، مشمول مالیات نخواهند بود.
حال، پس از آموزش نحوه محاسبه مالیات ارز دیجیتال، مودیان، می بایست جهت ثبت اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات عملکرد، اقدام نمایند.
نظرتان را دربارهی مقاله «مالیات ارز دیجیتال در ایران» با ما درمیان بگذارید.