استیبل کوین چیست؟ معرفی مهمترین استیبل کوین ها

۰۱ آبان ۱۴۰۰
تصویر کاور استیبل کوین چیست - میهن سیگنال

حوزه ارزهای دیجیتال گاهی با نوسانات و تغییراتی همراه می‎شود. این نوسان باعث نگرانی سرمایه گذاران و مردمی که خواهان خرید و فروش ارزهای دیجیتال هستند، شده است. به همین علت، مفهوم تحت عنوان استیبل کوین (Stablecoin) به وجود آمد. اما اینکه استیبل کوین چیست و چه تاثیراتی بر معاملات ارزهای دیجیتال دارد، مقوله‎ای است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

استیبل کوین چیست؟

استیبل کوین ها گروهی از ارزهای دیجیتال هستند که با هدف ایجاد ثبات قیمت در بازارهای معاملاتی ارز دیجیتال ایجاد شده ‎اند. این ارزها معمولاً توسط یک دارایی همچون طلا یا یک ارز رسمی پشتیبانی می‎شوند. این کوین‎ها دو هدف دارند که شامل پردازش فوری مبادلات و حفظ امنیت حریم خصوصی مبادلات ارزهای دیجیتال و پایدار کردن ارزش ارزهای فیات بدون هیچ‌گونه تغییر و نوسانی است. به همین خاطر، این ارزها با محبوبیت جهانی مواجه هستند و توسط افراد زیادی به کار می‌روند.

آشنایی و درک استیبل کوین

درحالی‌که اغلب افراد بیت کوین (BTC) را به عنوان محبوب‎ترین ارز دیجیتال می‎شناسند اما این ارز با نوسانات زیادی همراه است که باعث کاهش علاقه سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در این ارز شده است. به عنوان مثال، در مارس ۲۰۲۰  این ارز از  ۴۰۰۰ دلار در اوج فروش خود در دوران همه‌گیری ویروس کرونا به حدود ۶۵۰۰۰ دلار در آوریل ۲۰۲۱ رسید. اما پس از آن یعنی در اول ژوئن ۲۰۲۱، تقریباً بیش از ۵۰ درصد ارزش خود یعنی حدود ۳۰.۰۰۰ دلار را از دست داد.

علاوه بر نوسان ماهانه و سالانه بیت کوین، می‎توان گفت حتی نوسان روزانه قیمت این ارز نیز غیرقابل پیش بینی است. گاهی این ارز دیجیتال در عرض چند ساعت بیش از ۱۰ درصد با نوسان قیمت مواجه می‎شود. این مسئله در کنار مسائل دیگری به خلق سریع‌تر استیبل کوین کمک کرد.

استیبل به معنی پایداری و تعادل است.

استیبل به معنی پایداری و تعادل است.

به دلیل این بی‌ثباتی و نوسان در کوتاه مدت، بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال برای استفاده روزمره عموم مردم نامناسب هستند. از آنجایی که یک ارز باید بتواند به عنوان یک روش پرداخت و ذخیره سازی ارزش پولی عمل کند پس نباید ارزش آن دائماً دچار تغییر و نوسان شود. اگر کاربر از قدرت خرید خدمات و کالاها توسط یک ارز دیجیتال مطمئن نباشند، ترجیح می‎دهد آن ارز را خریداری نکند.

یک ارز دیجیتال باید در حالت ایده آل خود، قدرت خرید خود را حفظ کرده و کمترین تورم ممکن را ایجاد نماید. به این ترتیب، سرمایه گذاران زیادی خواهان خرید این ارز خواهند بود. استیبل کوین ها برای دستیابی به راه حلی ایده آل با هدف افزایش خرید و تشویق سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در حوزه ارز دیجیتال خلق شده ‎اند.

همچنین یکی از راه های دور زدن تحریم ها و انتقال پول استفاده از ارز های دیجیتال باثبات یعنی استیبل کوین ها است.

یک مثال ساده

فرض کنید شما بیت کوین دارید و در ایران میخواهید از یک سوپر مارکت در ازای پرداخت بیت کوین چیپس بخرید، شما قبل از پرداخت باید هر لحظه چک کنید تا در این معامله ضرر نکنید و به تبع صاحب سوپر مارکت هم باید هر لحظه قیمت بیت کوین را چک کند تا قبل از تبدیل به پول ضرر نکنید.

حال اگر ارز دیجیتالی باشد که با ثبات تر از بیت کوین باشد یعنی صبح قبل از ترک منزل قیمت را چک کنید ، معاملات خود را انجام دهید و سوپر مارکت هم بداند تا پایان وقت قیمت آن ارز تغییری نمیکند، با خیال راحت به معامله با ارز های دیجیتال می پردازد و این همان کاری است که استیبل کوین ها میکنند.

علت ثبات قیمت برخی ارزها

استیبل کوین ها دارای ثبات قیمت هستند

استیبل کوین ها دارای ثبات قیمت هستند

 

دو دلیل اصلی برای ثبات قیمت ارزهای فیات وجود دارد که عبارت است از اندوخته‎ها و ذخایر پشتیبان آن ها و اقدامات به موقع در بازار به وسیله مقامات کنترل کننده‎ای همچون بانک‎های مرکزی. از آنجایی که ارزهای فیات به دارایی‎هایی نظیر ذخایر طلا یا فارکس به عنوان تضمین وابسته هستند، ارزش گذاری آنها عاری از نوسان و تغییرات موجود در بازار است.

بد نیست بدانید گاهی ارزش گذاری ارزهای فیات ممکن است با تغییرات زیادی همراه باشد یا مقامات کنترل کننده با هدف حفظ ثبات قیمت ارزها وارد بازار شده و عرضه و تقاضای ارز را مدیریت کنند. البته، باید گفت بخش عمده‎ای از ارزهای دیجیتال دو ویژگی اصلی استیبل کوین‎ها را ندارند. آنها ذخیره‎ای برای ارزیابی ارزش خود نداشته و هیچ مرجع مرکزی هم برای کنترل قیمت‎هایشان ندارند. به همین خاطر، استیبل کوین سعی در از بین بردن این فاصله بین ارزهای فیات و ارزهای دیجیتال دارد.

معرفی انواع استیل کوین ها

استیبل کوین ها بر اساس مکانیزم کاریشان به سه دسته تقسیم می‎شوند.

استیبل کوین های با وثیقه فیات

دسته اول استیبل کوین‎ هایی هستند که با وثیقه فیات اقدام به ذخیره یک ارز فیات همچون دلار آمریکا برای انتشار تعداد مناسبی ارز دیجیتال می‎کنند. انواع دیگر وثیقه شامل فلزات گران‌بها مانند طلا یا نقره و یا کالاهایی مانند نفت است، اما اکثر استیبل کوین ها از ذخایر دلار به عنوان ذخیره و وثیقه استفاده می‎کنند. این ذخایر توسط سرپرستان مستقل نگهداری شده و مرتباً برای رعایت الزامات و ممیزی‎ها بررسی و نظارت می‎شوند. دلار تتر و TrueUSD ارزهای دیجیتال معروف و محبوبی هستند که ارزش آنها معادل یک دلار آمریکا است و توسط سپرده‎های دلاری پشتیبانی می‌شوند.

ارز پشتیبانی می تواند پول یا طلا باشد.

ارز پشتیبانی می تواند پول یا طلا باشد.

استیبل کوین های با وثیقه ارز دیجیتال

استیبل کوین های با وثیقه ارز دیجیتال، نوعی از استیبل کوین ها هستند که توسط ارزهای دیجیتال دیگر پشتیبانی می‎شوند. به دلیل اینکه این ارز دیجیتال پشتیبان ممکن است با تغییرات و نوسان زیادی همراه باشد، بیش از حد درگیر وثیقه شده است. به این ترتیب، تعداد بیشتری توکن دیجیتال به عنوان ذخیره برای انتشار تعداد کمی استیبل کوین های این‌چنینی نگهداری می‎شود.

به عنوان مثال، ممکن است از مقادیر زیادی اتر به ارزش ۲۰۰۰ دلار برای ذخیره و انتشار ۱۰۰۰ دلار استیبل کوین با پشتوانه دیجیتال استفاده شود. به این ترتیب، حدود ۵۰ درصد از نوسان ارز ذخیره شده پشتیبان قابل جبران است.

در ضمن، نظارت‎ها و بازرسی‎های زیاد استیبل کوین ها می‎تواند باعث افزایش ثبات قیمت شوند. DAI  که توسط اتریوم پشتیبانی می‌شود یکی از این نوع استیبل کوین ها است. این استیبل کوین ها امکان استفاده از یک سبد دارایی های دیجیتال به عنوان ذخیره را فراهم می‌کنند.

استیبل کوین های بدون پشتوانه

استیبل کوین ‎های بدون وثیقه (الگوریتمی) از هیچ ذخیره‎ای استفاده نمی‎کنند، اما مکانیزم کاری همچون بانک مرکزی دارند که هدف آن حفظ ثبات قیمت است. به عنوان مثال، بیس کوین (basecoin) وابسته به دلار، از مکانیسم توافق برای افزایش یا کاهش عرضه توکن‎ها براساس نیاز استفاده می‎کند.

اقداماتی همچون این به چاپ اسکناس از سوی بانک مرکزی برای حفظ ارزش پول فیات تشابه زیادی دارد. این کار را می توان به صورت خودکار با اجرای یک قرارداد هوشمند بر روی یک پلتفرم غیرمتمرکز انجام داد.

قوانین و مقررات استیبل کوین

با توجه به حجم بازار ۱۳۰ میلیارد دلاری و تأثیر این بازار بر سیستم مالی همچنان استیبل کوین ها تحت نظارت نهادهای نظارتی و بازرسی قرار دارند. در اکتبر ۲۰۲۱، سازمان بین المللی کمیسیون‎های اوراق بهادار (IOSCO) گفته است که استیبل کوین ها را باید به عنوان زیرساخت و پایه‌ای برای بازارهای مالی در کنار سیستم‎های پرداخت و تسویه حساب‎ها انتخاب کرده و از آنها استفاده کرد. قوانین پیشنهادی به طور خاص استیبل کوین ها را مخاطب قرار داده زیرا طبق نظر قانون گذاران امکان ایجاد اختلال در پرداخت ها و تسویه حساب ها توسط این نوع ارزهای دیجیتال وجود دارد.

علاوه بر این، برخی سیاستمداران خواستار نظارت و ارزیابی بیشتر استیبل کوین ها هستند. به عنوان مثال، در سپتامبر ۲۰۲۱، سناتور سینتیا لامیس خواستار نظارت و ارزیابی منظم صادرکنندگان استیبل کوین ها شد. این در حالی است که سایرین معتقدند مقررات مشابه بانک برای این بخش کافی است.

معرفی چند استیبل کوین معروف

ارزدیجیتال دای یا همان DAI

اگر بخواهیم بگوییم که دای چیست باید بدانید که دای در واقع همانند دریافت یک وام یا قرض در برابر ارزش اتریوم‌ است. هر کسی می‌تواند دای را تولید کند؛ تنها چیزی که نیاز است، اتر و دانش فنی که چطور از برنامه غیرمتمرکز استفاده کنید.

اکثر کاربران نه به تولید دای نیازی دارند و نه نیازی است بدانند چگونه تولید می‌شود. هر چه دای دارای ارزش ۱ دلار باشد، کاربران بیشتر جذب این کوین می‌شوند و به آن ایمان می‌آورند و آن را خرج می‌کنند، می‌پذیرند و در صورت نیاز آن را به توکن‌های دیگر تبدیل می‌کنند.

حتی مشتاق‌ترین افراد به ارزهای دیجیتال نیز نیازی به ایجاد Dai یا دانستن نحوه ایجاد آن ندارند؛ برای کسب دای تنها کافی است کاربران در صرافی‌هایی نظیر صرافی‌های غیرمتمرکز (DEX) موجود بر بستر اتریوم، آن را معامله کنند. این موضوع باعث می‌شود که دای به یکی از اجزای مهم هر صرافی غیرمتمرکز تبدیل شود.

در حال حاضر توکن دای یکی از بهترین گزینه ها برای شارژ حساب صرافی های خارجی، برای ما ایرانیان است.

ارزدیجیتال تتر یا USDT

تتر یک ارز دیجیتال پایدار است که به عنوان جایگزین دلار (استیبل کوین) استفاده می شود. تتر محبوب ترین استیبل کوین است و ارزش آن بر اساس ارزهای بین المللی نظیر دلار و یورو سنجیده می شود. تتر که در سال ۲۰۱۴ راه اندازی شد، مانند سایر ارزهای دیجیتل از بلاکچین استفاده می کند اما از این نظر که تتر با دلار پشتیبانی می شود با بقیه رمزارزها متفاوت است. به عبارت دیگر، در معاملاتی که مثلا امکان استفاده از دلار وجود ندارد می توان از دلار تتر استفاده کرد که ارزشی معادل دلار و ماهیتی دیجیتالی دارد. به علت پشتیبانی دلار از تتر قیمت آن هم اغلب ثابت است. به همین دلیل هم از تتر برای سرمایه گذاری استفاده نمی شود و کاربرد آن بیشتر در خرید و یا ذخیره پول می باشد.

در حال حاضر استفاده از توکن تتر در بستر های مختلف برای ایرانیان خطرناک است!

ارزدیجیتال میکر Maker

میکر بر بستر بلاکچین اترویم به منظور تسهیل در پرداخت های بین الملل در کنار انتقال های p2p ساخته شده. میکر خود را دشمن نوسانات بازار میداند و معتقد است بانک ها باید فقط کسری از کل بدهی های سپرده خود را نگه داری کنند. توکن این ارز DAI نامیده شده و بنیان گذار آن آقای رون کریستنسن (Rune Christensen) است. شهرت این توکن ناشی از پلتفرم قدرتمند اتریوم است اما نمیتوان آنرا استخراج کرد. این کوین در اثر نوسانات بازار به وجود می آید و برای پرداخت در پلتفرم میکر مورد استفاده قرار میگیرد. هدف این توکن ایجاد یک ساختار غیر متمرکز مثل اتریوم و فضایی دموکراتیک است. این توکن را میشود مثل یک وام خریداری کرد.برخلاف سایر سیستم‌های رمزنگاری شده، میکر یک سیاست دوتوکنه (two-token) دارد که شامل DAI و MKR می‌شود. هر دو توکن مبتنی بر ERC20 هستند.

ارزدیجیتال USDC 

این ارز دیجیتال با نام اختصاری USDC در ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۸ عرضه شد. این ارز یک استیبل کوین است که با دلار آمریکا پشتیبانی می‌شود. هدف آن توکنیزه کردن دلار آمریکا و استفاده از آن در فضای بلاک چین است، تا کاربران بتوانند براحتی دلارشان را به سراسر جهان انتقال بدهند. این ارز از مشارکت دو کمپانی سیرکل و کوین بیس بوجود آمد. تیم USDC تضمین کرده است که قیمت آن تا ابد ۱ دلار باقی بماند ولی بر خلاف تتر USDT ارزش بالقوه آن کمی بیشتر از ۱ دلار است. مقدار توکن‌های در گردش ۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰ خواهد بود، که ۱۰ درصد از آن منحصرا در اختیار هزینه‌های داخلی شرکت باقی می‌ماند. USDC بر اساس قرارداد هوشمند ERC20 تنظیم شده است و برای کاربران تازه وارد به دنیای کریپتوکارنسی ارزی با امنیت بالا و بدون ریسک است.

ارزدیجیتال هیوبی یا HUSD

 

هیوبی یک صرافی معروف ارز دیجیتال است.

هیوبی یک صرافی معروف ارز دیجیتال است.

ارزدیجیتال  TrueUSD

TrueUSD یکی دیگر از استیبل کوین هایی است که همانند تتر با دلار آمریکا پشتیبانی می شود.این شرکت با شفافیت عملکرد خود و استفاده از پروتکل ERC20 در پی با ثبات سازی بیشتر استیبل کوین ها است.این ارز دیجیتال در حدود جایگاه ۵۱ ارزهای دیجتال است.

جمع بندی

امیدواریم مقاله آشنایی با استیبل کوین اطلاعات لازم در رابطه با استیبل کوین ها و تأثیر آنها بر ارزهای دیجیتال را به شما ارائه کرده باشد. از این پس، به دلیل آشنایی با استیبل کوین ها و انواع آن می‌توانید از آنها در معاملات ارزهای دیجیتال استفاده کنید تا تأثیر نوسانی قیمت رمزارزها را در معاملات خود کاهش دهید.

نظرتان را درباره‌ی مقاله «استیبل کوین چیست؟ معرفی مهمترین استیبل کوین ها» با ما درمیان بگذارید.

منبع:investopedia
4 نفر این مطلب را پسندیدند.
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
رای شما ثبت شد!
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
ثبت نظر
حامد فولادی
همیشه علاقه به برنامه نویسی داشتم و در این زمینه هرچیزی که نیاز بود رو به خودم یاد دادم. الان به عنوان توسعه دهنده وب و برنامه نویس توی تیم میهن سیگنال فعالیت دارم.

‫3 نظر

  • سلام خانم رزاقی ممنون از مقاله عالی
    باتوجه به اینکه eth2 اجرا شده، آیا واقعا ایاس جایی برای عرض اندام داره؟ دلیل روند نزولی خسته کننده و ضعیف ایاس در این سالها چیست؟

  • سلام. یه سوال فرق بین استیبل کوین بی پشتوانه با یک استیبل کوین پشتوانه دار چیه؟

    • استیبل کوین های الگوریتمیک معمولا بر اساس عرضه و تقاضا یک ارز دیجیتال طوری تنظیم می شن تا قیمت ثابت بمونه ولی ممکنه در این مدل پروژه ها اتفاقی مثل پروژه ترا لونا بیوفته . استیبل کوین های با پشتوانه هم یعنی به ازای هر دلاری که عرضه می شه داخل بازار یک دلار واقعی معادل در صندوق سازمانی این ارز وجود داره مثل ارز تتر

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *