اندیکاتور CMF چیست و چطور از آن در معاملات استفاده کنیم؟

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
اندیکاتور CMF چیست

اندیکاتور جریان پول چایکین (CMF)  که توسط مارک چایکین توسعه یافته است، یک میانگین وزن‌دار حجم است که بر اساس ورود و خروج سرمایه در یک دوره مشخص محاسبه می‌شود. این اندیکاتور تکنیکال تصویر خوبی درباره فشار خرید و فشار فروش یک دارایی به تریدرها می دهد و با در نظر گرفتن حجم تجمع و توزیع به یافتن واگرایی بین پرایس اکشن و حجم کمک می کند. با استقاده از این اندیکاتور می توان تغییر روندهای احتمالی را شناسایی کرد و به همین دلیل یک ابزار کاربردی برای تریدرها به منظور ارزیابی شرایط بازار محسوب می شود.

روش کار اندیکاتور CMF

محاسبه جریان پول چایکین چندین قدم  را در بر دارد که از حوصله این متن خارج است زیرا پلتفرم های معاملاتی و نموداری این اندیکاتور را به صورت کاربردی ارائه می دهند. با این حال ما به طور مختصر به اصطلاحات کلیدی و فاکتورهای مورد استفاده اشاره کرده ایم.

  • مالتیپلایر یا افزایش دهنده جریان پول (MFM) : رابطه بین قیمت بسته شدن و رنج معاملاتی روزانه را مشخص می کند.
  • حجم جریان پول (MFV): مقدار MFM را در حجم معاملات روزانه ضرب می کند تا حجم جریان پول مشخص شود.
  • جریان پول چایکین (CMF): حجم جریان پول را به صورت تجمعی در یک دوره مشخص (مثلا ۲۱ روز) محاسبه می کند.

دوره استاندارد این اندیکاتور ۲۱ روز است که می توان بنا به نیاز آن را تغییر داد. اصل پشت شاخص جریان پول چایکین این است که هرچه قیمت بسته شدن نزدیک‌تر به بالا باشد، تجمع بیشتری انجام شده است. در مقابل، هرچه قیمت بسته شدن نزدیک‌تر به پایین باشد، توزیع بیشتری انجام شده است.

عدد این اندیکاتور که با خط سیگنال آن مشخص می شود در برخی پلتفرم ها بین ۱- و ۱+ و در برخی پلتفرم ها به صورت عددی بین ۱۰۰- تا ۱۰۰+ نشان داده می شود که مفهوم یکسانی دارد. تریدرها این اندیکاتور را معمولا زیر نمودار قرار می دهند تا روند قیمت را با تغییرات این اندیکاتور مقایسه کنند.

کاربردهای اوسیلاتور CMF

  1. تعیین دوره های تجمع / توزیع
  2. تایید روندها
  3. مشخص کردن وضعیت اشباع خرید / فروش
  4. مشخص کردن تغییر روند
  5. تحلیل واگرایی
  6. مکمل اطلاعات دیگر اندیکاتورها
  7. تحلیل نوسان و پرایس اکشن

اندیکاتور CMF

روش استفاده از اندیکاتور CMF در معاملات

از مقادیر ۱+ تا -۱ این اندیکاتور برای تعیین فشار خرید یا فروش در بازار استفاده می شود. CMF مثبت (بالاتر از صفر) به معنای فشار خرید موجود است. این یعنی جریان پول مثبت است و احتمال روند صعودی را نشان می دهد. تریدرها CMF مثبت را به عنوان تاییدی از ادامه روند صعودی تفسیر می کنند.

در مقابل مقدار منفی CMF نشانگر فشار فروش است. این یعنی جریان پول منفی وجود دارد که قدرت روند صعودی را زیر سوال می برد. CMF منفی به عنوان سیگنال تغییر روند منجر به روند نزولی تعبیر می شود.

کاربرد CMF در تایید روند

  • پرایس اکشن مثبت با CMF مثبت: اگر قیمت رو به بالا حرکت کند و CMF هم افزایش یابد این نشانه قدرت حرکت صعودی است و هماهنگی فشار خرید با حرکات قیمت را منعکس می کند.
  • پرایس اکشن مثبت با CMF منفی: اگر قیمت افزایش یابد اما CMF منفی شود نشان دهنده ضعف روند صعودی است. این وضعیت می تواند سیگنال احتیاط و آماده شدن برای تغییر روند نزولی باشد.
  • پرایس اکشن منفی با CMF منفی: در روندهای نزولی، CMF منفی روند را تایید می کند. این نشانه فشار فروش قوی است که احساسات نزولی را تشدید می کند.
  • پرایس اکشن منفی با CMF مثبت: اگر قیمت در حال کاهش باشد اما CMF مثبت باقی مانده باشد، به معنای ضعف روند نزولی است.  این وضعیت نشانه تغییر روند احتمالی است.

استراتژی معاملاتی با استفاده از اندیکاتور جریان پول چایکین

بهترین روش استفاده از این اندیکاتور برای تایید روند در کنار سایر اندیکاتورهاست. در اینجا یک استراتژی معاملاتی با استفاده از CMF را به طور مفصل توضیح می دهیم.

گام اول: تعیین روند

زمیانی که CMF بالاتر از سطح صفر قرار دارد روند صعودی بر جا است و احتمالا قیمت افزایش می یابد. بر خلاف ان مقدار منفی این اندیکاتور نشانه روند نزولی و احتمال ادامه افت قیمت است.

استفاده از اندیکاتور CMF برای تعیین روند

استفاده از اندیکاتور CMF برای تعیین روند

گام دوم: تعیین نقطه ورود

پس از تعیین روند، از میانگین متحرک (EMA) 14 دوره ای استفاده می کنیم. هر زمان که قیمت زیر این خط بسته شود روند منفی حاکم است و باید دارایی را بفروشیم. در مقابل، زمانی که قیمت بالاتر از EMA_14 بسته شود، در مسیر صعود قرار داریم و خرید انجام می دهیم.

استفاده از اندیکاتور CMF برای تعیین نقاط ورود و خروج

استفاده از اندیکاتور CMF برای تعیین نقاط ورود و خروج

گام سوم: حدضرر

بر اساس قدرت تحمل ریسک، حد ضرر را پایین تر از آخرین کف نوسانی برای پوزیشن های لانگ (روند صعودی) و بالاتر از آخرین سقف نوسانی برای پوزیشن های شورت (روند نزولی) تعیین می کنیم. این تصمیم می تواند به جلوگیری از ضرر بیشتر در صورت حرکت بازار بر خلاف پیش بینی ما کمک کند.

گام ۴: تعیین حد سود

حد سود را می توان با توجه به بسته شدن قیمت بالاتر یا پایین تر از EMA-14 در روند مخالف تعیین کرد. به عنوان مثال در پوزیشن های شورت زمانی که قیمت بالاتر از EMA-14 بسته شود با سود موقعیت را می بندیم.

سوالات متداول

آیا اندیکاتور برای پیش بینی حرکات آینده مفید است؟

اندیکاتور جریان پول چایکین یک اندیکاتور تاخیری است بنابراین از اطلاعات بازار در گذشته استفاده می کند. تریدرها معمولا از این اندیکاتور در کنار سایر اندیکاتورها مانند میانگین های متحرک برای مشخص کردن جهت حرکت و قدرت روند و تایید سیگنال های خرید یا فروش استفاده می کنند. همچنین واگرایی در این اندیکاتور با قیمت می تواند تغییر روند احتمالی را نشان دهد.

مزایای اندیکاتور CMF چیست؟

  • ابزاری قدرتمند برای تعیین قدرت روند است.
  • برای تشخیص سریع تغییر روند به کار می رود.
  • یک ابزار عالی برای تایید روند است.

معایب اندیکاتور CMF چیست؟

  • تاخیری بودن اطلاعات: از داده های گذشته استفاده می کند و  به تنهایی برای تصمیمات فوری مناسب نیست
  • سیگنال اشتباه در بازار نوسانی: احتمال ایجاد سیگنال های اشتباه در شرایط نوسانی بازار به دلیل حساسیت انتخاب دوره زمانی آن وجود دارد.
  • در نظر نگرفتن گپ ها: گپ های موجود در بازار را که در تعیین روند کلی و مومنتوم کوثر هستند در نظر نمی گیرد.
  • قابلیت محدود در پیش بینی: به دلیل استفاده از داده های تاخیری قدرت پیش بینی محدودی دارد. بیشترین کاربرد آن در بازارهای معاملاتی روندی است و در شرایط حرکات حاشیه ای قیمت  کمتر به کار می رود.

نظرتان را درباره‌ی مقاله «اندیکاتور CMF چیست و چطور از آن در معاملات استفاده کنیم؟» با ما درمیان بگذارید.

منبع:howtotrade
1 نفر این مطلب را پسندید.
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
رای شما ثبت شد!
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
ثبت نظر
فاطمه عباس زاده
سردبیر بخش تحلیلی میهن سیگنال، مترجم و تحلیلگر در حوزه های مالی، اقتصادی و ارزهای دیجیتال

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *