نسبت قیمت به درآمد یا اصطلاح P/E چیست؟

۲۰ آذر ۱۴۰۰
نسبت قیمت به درآمد یا اصطلاحا P/E چیست؟

حتما تا به حال عبارت نسبت قیمت به درآمد (P/E) را شنیده اید. این عبارت در مباحث مرتبط با ارز دیجیتال به صورت قابل توجهی به کار می رود. این روزها همه جا صحبت از سرمایه گذاری در بازار ارز دیجیتال است. بنابراین، اگر شما هم شیفته و علاقه مند به سرمایه گذاری در این بازار و کسب اطلاعات بیشتر درباره مباحث مربوط به ارز دیجیتال هستید، در این مقاله با ما همراه باشید تا با مفاهیم اولیه در این حوزه سرمایه گذاری بیشتر آشنا شوید.

نسبت قیمت به درآمد (P/E) چیست؟

نسبت قیمت به درآمد (نسبت P/E) نسبتی است برای ارزش گذاری ارز دیجیتال که قیمت فعلی آن را نسبت به سود (EPS) اندازه گیری می کنند. نسبت قیمت به درآمد نیز گاهی اوقات به عنوان قیمت چند برابر یا چند برابر سود در ارز دیجیتال شناخته می شود.

این مفهوم در ابتدا درباره سهام و دارایی های ملموس مطرح شد اما هم اکنون برای محاسبه ارزش هر نوع دارایی اعم از ملموس و ناملموس مورداستفاده قرار می گیرد.

نسبت P/E توسط سرمایه گذاران و تحلیلگران برای تعیین ارزش نسبی ارز دیجیتال و مقایسه انواع بازارها با یکدیگر در طول زمان استفاده می شود.  P/E ممکن است بر اساس پیش بینی های آینده قیمت تخمین زده شود.

محاسبه فاکتور نسبت قیمت به درآمد (P/E)

روش‌های مختلفی برای محاسبه این فاکتور وجود دارد که روش گذشته‌نگر و آینده‌نگر از پر استفاده‌ترین روش‌ها هستند که ما در اینجا به آن‌ها می‌پردازیم. از آنجا که تفاوت چندانی در نحوه محاسبه این فاکتور، بین دو روش مذکور وجود ندارد، فقط روش گذشته‌نگر به تفصیل شرح داده می‌شود.

فرمول و محاسبه نسبت P/E

فرمول و محاسبه نسبت P/E

نسبت P/E از تقسیم قیمت کنونی هر واحد پول بر سود هر واحد بدست می‌آید. ارزش کنونی هر واحد توکن را به صورت برخط می‌توان از سایت‌های مختلف بدست آورد (P). همچنین برای محاسبه میزان درآمد یا سود نیز از همین سایت‌ها استفاده کرده و قیمت هر واحد پول مورد نظر را در تاریخ ابتدای دوره‌ی زمانی‌ای که قصد محاسبه نسبت P/E آن را داریم، یادداشت می‌کنیم (P’).

  • ۱.تعیین قیمت کنونی هر واحد ارز دیجیتال مورد نظر (P)
  • ۲.تعیین قیمت هر واحد ارز دیجیتال در ابتدای دوره مورد نظر جهت تحلیل (P’)
  • ۳.محاسبه میزان درآمد (E) از طریق کم کردن قیمت ابتدای دوره از قیمت کنونی هر واحد ارز مشابه فرمول زیر:

E=P-‘P

قیمت ابتدای دوره – قیمت کنونی=تعیین درآمد (E)

  • ۴.محاسبه نسبت قیمت به درآمد (P/E) با تقسیم کردن قیمت کنونی (P) بر درآمد (E) همانند فرمول زیر،

P/E=درآمد÷قیمت کنونی=ارزش قیمت به درآمد (P/E)

یک مثال ملموس برای (P/E)

مثلاً قیمت هر واحد اتریوم در تاریخ ۲۳ آگوست ۲۰۲۰ برابر با ۳۹۰ دلار و در تاریخ سی مارس ۲۰۲۰ معادل ۱۳۰ دلار آمریکا است. سود مربوط به این دوره به صورت ۱۳۰-۳۹۰ حساب می‌شود که معادل ۲۶۰ دلار است.

در مرحله بعد با تقسیم کردن قیمت کنونی به سود هر واحد اتریوم در طول دوره، نسبت ارزش به درآمد را بدست می‌آوریم. یعنی:

نسبت قیمت به سود اتریوم از ابتدای ۲۰۲۰ تا ۲۳ آگوست۲۰۲۰      =       ۱.۵=۳۹۰/۲۶۰

به روشی که ما در بالا نسبت P/E را محاسبه کردیم، روش گذشته‌نگر گویند. چرا که ما سود هر واحد پول را نسبت به عملکرد گذشته بدست آوردیم. حال اگر به هر طریقی سود پیش‌بینی شده‌ای برای اتریوم در آینده در دست داشته باشیم، به صورت مشابه، نسبت P/E آینده‌نگر را می‌توان بدست آورد.

به روش آینده‌نگر گاهی «تخمین قیمت بر درآمد» هم گفته می‌شود. چرا که از طریق پیش‌بینی و تخمین، سود آتی محاسبه می‌شود.

به هر حال، محاسبه P/E به روش آینده‌نگر با چالش‌هایی روبروست. ممکن است برآوردی که برای سود آینده یک ارز تخمین زده شده است، با واقعیت تطابق نداشته باشد.

متداول‌ترین حالت محاسبه فاکتور P/E، محاسبه بر اساس دوره یکسال گذشته است. چرا که به سابقه یک ارز بیشتر می‌توان اعتماد کرد.

اما روش گذشته‌نگر نیز دارای نقص‌هایی است، چون سابقه یه ارز دقیقاً با آینده آن همخوانی ندارد. به بیان دیگر آینده غیرقابل پیش‌بینی است. از دیگر کمبود‌های این روش نیز می‌توان به ثابت بودن مقدار P/E نسبت به نوسانات اشاره کرد. مثلاً اگر رخداد مهمی اتفاق بیفتد و باعث نوسان در ارزش ارز شود، مقدار P/E گذشته‌نگر آنچنان تغییر نخواهد کرد.

داده‌ها از سایت https://finance.yahoo.com/quote/ETH-USD/history دریافت شده‌اند.

نسبت قیمت به درآمد نشان‌دهنده چیست؟

نسبت قیمت به درآمد از تکنیک‌های سرمایه‌گذاری و تحلیل به شمار می‌آید. این نسبت، نشان‌دهنده ارزان یا گران بودن قیمت یک واحد پول است. همچنین، می‌توان از این نسبت برای مقایسه بین واحدهای ارزی مشابه هم نیز استفاده کرد.

این نسبت به شما می‌گوید که در مقابل پولی که پرداخت می‌کنید، توقع چه میزان بهره را باید داشته باشید. این شاخص را می‌توان اینگونه تعبیر کرد که برای کسب هر دلار بهره، چه میزان باید سرمایه‌گذاری کنید. مثلاً نسبت P/E اتریوم در مثال قبل برابر با ۱.۵ شد. این یعنی به ازای هر دلار سود از اتریوم، شما باید ۱.۵ دلار پول بر روی اتریوم سرمایه‌گذاری کنید. از رو برای مقایسه سودآوری بین ارزهای مختلف هم می‌توان از این شاخص بهره برد.

در کل، وقتی مقدار P/E زیاد باشد، یعنی قیمت آن ارز نسبت به میزان افزایش قیمتی که می‌توان انتظار داشت (یا میزان افزایش قیمتی که در گذشته داشته است)، گران است. از طرف دیگر وقتی مقدار P/E کم باشد، این یعنی مقدار افزایش قیمت آن ارز نسبت به قیمت خود ارز بیشتر است، یعنی سودآوری بیشتری را می‌توان انتظار داشت.

مهم ترین فواید نسبت P/E

نسبت قیمت به سود (P/E) یکی از پرکاربردترین ابزارهایی است که توسط آن سرمایه گذاران و تحلیلگران ارزش نسبی ارز دیجیتال را تعیین می کنند. نسبت P/E به فرد کمک می کند تا تعیین کند که ارزش ارز بیش از حد است یا کمتر از حد انتظار. P/E همچنین می‌تواند در برابر سایر ارزهای دیجیتال در همان بازار معیار قرار گیرد.

گاهی اوقات، تحلیلگران به روندهای ارزش گذاری بلندمدت علاقه مند هستند و معیارهای P/E= 10 یا P/E= 30 را در نظر می گیرند که به ترتیب میانگین درآمدهای ۱۰ یا ۳۰ سال گذشته را در نظر می گیرند.

این معیارها اغلب برای سنجش ارزش کلی شاخص یک ارز دیجیتال مشابه شاخص بازارهایی مانند S&P 500 استفاده می شود، زیرا این معیارهای بلندمدت می توانند تغییرات ایجاد شده در چرخه تجاری را جبران کنند.

تحلیلگران و سرمایه گذاران نسبت P/E ارز دیجیتال را هنگامی تعیین می کنند که به طور دقیق نشان دهد سود پیش بینی شده هر کوین چه میزان است.

 انواع نسبت های قیمت به درآمد

P/E دو نوع رایج دارد که P/E پیشرو (فوروارد) و P/E پسرو (تریلینگ) نام دارند.

P/E پیشرو به جای ارقام گذشته از آمار درآمدهای آینده استفاده می کند. این شاخص آینده نگر که گاهی «قیمت تخمینی نسبت به سود» هم نامیده می‌شود، برای مقایسه درآمد جاری با درآمدهای آتی به کار می رود و به ارائه تصویر واضح تری از نحوه پیش بینی سود، بدون تغییرات و سایر تعدیلات حسابداری کمک می‌کند.

با این حال، مشکلات قابل توجهی در معیار P/E پیشرو وجود دارد. مثلا در مورد سهام ممکن است شرکت ها، سود را کمتر در نظر بگیرند تا در زمان اعلام درآمد سه ماهه بعدی، مقداری بیشتر از P/E تخمینی به دست آید. برخی شرکت ها هم ممکن است در برآورد سود خود اغراق کنند و بعداً آن را در اطلاعیه درآمد بعدی خود تعدیل نمایند.

علاوه بر این، تحلیلگران خارجی نیز ممکن است تخمین هایی ارائه دهند که با تخمین های خود شرکت متفاوت باشد و سردرگمی ایجاد کند. البته این مشکلات بیشتر در مورد سهام ایجاد می شود و ارزهای دیجیتال به علت غیرمتمرکز بودن گرفتار این گونه موضوعات نمی شوند.

نوع دوم P به E به نام تریلینگ، با استفاده از عملکرد گذشته و با تقسیم قیمت فعلی ارز بر مجموع درآمد حاصل از هر کوین به دست می آید. برای افرادی که نسبت به تخمین های دیگران بی اعتماد هستند، این نسبت بیشترین کارایی را دارد زیرا بر آمار و ارقام موجود و نه حدس و پیش بینی های آینده تکیه دارد. مهم ترین ایراد این روش، آن است که عملکرد گذشته نمی تواند به خوبی رفتار آینده را نیز پیش بینی کند و این می تواند بر تصمیم گیری های سرمایه گذاران تاثیر منفی بگذارد.

یک شاخص تنها نمی‌تواند رفتار یک سهم یا ارز دیجیتال که ناشی از بسیاری عوامل خارجی است را پیش‌بینی کند.

آماتور ها معمولا تصور می کنند اندیکاتور یا شاخصی وجود دارد که با دانستن آن میشود آینده را پیش بینی کرد!

ارزش گذاری در P/E

نسبت قیمت به سود یا P/E یکی از پرکاربردترین ابزارهای تجزیه و تحلیل در بازارهای مالی به خصوص بازار سهام است که سرمایه گذاران و تحلیل گران به وسیله آن ارزش یک دارایی را تعیین می کنند. P/E علاوه بر اینکه نشان می‌دهد قیمت یک ارز دیجیتال، بیشتر یا کمتر از ارزش تعیین شده است، می‌تواند امکان مقایسه ارزش آن دارایی دیجیتال با سایر موارد مشابه را فراهم کند.

در اصل، نسبت قیمت به درآمد نشان‌دهنده مقداری است که سرمایه گذار باید در یک ارز دیجیتال سرمایه گذاری کند تا ۱ دلار از آن درآمد کسب کند. به همین دلیل است که P/E گاهی اوقات به عنوان قیمت چندبرابر نامیده می شود؛ زیرا نشان می دهد که سرمایه گذاران مایل به پرداخت چه مقدار برای کسب هر دلار درآمد هستند. اگر در یک ارز دیجیتال P/E= 20 باشد این به آن معناست که یک سرمایه‌ گذار حاضر است به ازای ۱ دلار از درآمد فعلی، ۲۰ دلار بپردازد.

نسبت P/E به سرمایه گذاران و افراد کمک می کند تا ارزش بازاری ارز دیجیتال را در مقایسه با سود آن تعیین کنند. به طور خلاصه، نسبت P/E نشان می دهد که امروز بازار حاضر است برای یک سهم بر اساس درآمدهای گذشته یا آتی آن چه مقداری بپردازد.

مقدار P/E بالاتر می تواند به این معنی باشد که قیمت ارز دیجیتال نسبت به سود بالا است و احتمالاً بیش از حد ارزش گذاری شده است. در مقابل، P/E پایین ممکن است نشان دهنده پایین بودن قیمت فعلی آن ارز دیجیتال نسبت به سود کسب شده باشد.

انتظارات سرمایه گذار

به طور کلی، P/E بالا نشان می‌دهد که سرمایه گذاران انتظار رشد بیشتر سود در آینده را دارند. در سوی دیگر، P/E پایین می تواند نشان دهنده یکی از این دو مورد باشد: یا دارایی کمتر ارزش گذاری شده یا عملکرد فعلی، بسیار بهتر از عملکرد و آمار گذشته بوده است.

زمانی که یک ارز هیچ سودی نداشته باشد یا در حال ثبت زیان باشد، در هر دو مورد، P/E به صورت N/A بیان می‌شود. اگرچه می توان P/E را منفی به دست آورد، اما این روش خیلی رایج نیست.

نسبت P/E= N/A به این معنی است که این نسبت وجود ندارد یا برای آن ارز دیجیتال قابل اعمال نیست. در صورتی که سرمایه گذاری در یک ارز به تازگی آغاز شده باشد هم نسبت P/E= N/A می شود زیرا هنوز درآمدی برای آن ثبت نشده است.

نسبت قیمت به درآمد همچنین می تواند به عنوان ابزاری برای استاندارد کردن ارزش ۱ دلار سود در سراسر بازار ارز دیجیتال دیده شود. در این تئوری، با درنظرگرفتن میانگین نسبت‌های P/E در یک دوره چندساله، می‌توان چیزی از یک نسبت P/E استاندارد شده را با استفاده از فرمول محاسبه کرد. سپس می‌توان آن را به عنوان یک معیار در نظر گرفت و برای نشان دادن ارزش یا عدم ارزش ارز دیجیتال به کار گرفت.

فقط در مواردی به عنوان یک معیار کمکی و بین ارزهایی که رفتاری بیشتر شبیه به هم دارند، استفاده از آن قابل قبول است.

در معاملات خود نباید این معیار را به تنهایی معیار نهایی مقایسه خود قرار دهیم.

محدودیت های استفاده از نسبت P/E

اشکالات به کار بردن نسبت قیمت به درآمد P/E به شرح زیر است. هر کدام از موارد در ادامه بسط داده می‌شوند:

  • مقایسه ارزهای مختلف با کارکردهای گوناگون
  • مقایسه دوره‌های زمانی متفاوت
  • شیوه‌های تخمین درآمد/بهره
  • حذف شدن اثر نوسانات

نسبت قیمت به سود با چند محدودیت مهم همراه است که باید در نظر گرفته شوند زیرا ممکن است سرمایه گذاران به این باور برسند که این نسبت همیشه دارای سود است. لازم به ذکر است یک معیار واحد که بینش کاملی را در مورد یک تصمیم سرمایه گذاری ارائه دهد وجود ندارد.

دارایی هایی که هیچ سودی ندارند – یا سود منفی (زیان) برای هر سهم ثبت کرده اند – در محاسبه P/E خود با چالش هایی مواجه می شوند. نظرات در مورد نحوه برخورد با این موضوع متفاوت است. برخی می گویند P/E منفی وجود دارد. برخی دیگر عدد صفر را برای P/E اختصاص می دهند و برخی دیگر هم فقط می گویند P/E وجود ندارد (N/A است و در دسترس نیست) یا تا زمانی که سود برای آن محقق شود، قابل تفسیر نیست.

یکی از محدودیت‌ های اصلی استفاده از نسبت های P/E، هنگام مقایسه نسبت P/E دارایی های مختلف ظاهر می‌شود. ارزش گذاری و نرخ رشد دارایی ها در بازارهای مختلف ممکن است به شدت متفاوت باشد و این می تواند مقایسه دو عدد را دشوار کند.

کلام آخر

در انواع بازارهای مالی سرمایه گذاری، همواره روش های گوناگونی برای کمی کردن رفتارها و ارزش گذاری دارایی ها انجام می شود. در بازار ارز دیجیتال هم همین موضوع حاکم است. یکی از این روش ها و شاخص های مهم و پرکاربرد در بازار ارز دیجیتال، نسبت قیمت به درآمد است که در نظر گرفتن آن برای کسب سود در آینده و تصمیم برای سرمایه گذاری، بسیار مهم است.

نظرتان را درباره‌ی مقاله «نسبت قیمت به درآمد یا اصطلاح P/E چیست؟» با ما درمیان بگذارید.

منبع:اینوستوپدیا
10 نفر این مطلب را پسندیدند.
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
رای شما ثبت شد!
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
ثبت نظر
مهدی عباس زاده
12 سال از فعالیتم در حوزه طراحی سایت و دیجیتال مارکتینگ میگذره و اخیرا به دنیای شگفت انگیز ارزهای دیجیتال علاقه مند شدم.

‫3 نظر

  • سلام دوستان گلم . خواستم بگم بیت برگ کد معرف اضافه کرده . به دعوت شونده و دعوت کننده هدیه میده

  • سایت خوبی دارید ممنون

  • سلام ودرود
    تفاوت نسبت PEG و P/E در چیست؟

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *