تحلیل تکنیکال چیست؟
تحلیل تکنیکال چیست؟
عوامل تاثیرگذار بر تحلیل تکنیکال چیست؟
آیا عملکرد درونی شرکت ها بر روی تحلیل تکنیکال تاثیری دارد؟
اتفاقات سیاسی و اقتصادی مربوط به کشور چه طور؟
در این مقاله به پاسخ این سوالات میپردازیم و در آخر اطلاعاتی برای شروع یاد گیری تحلیل تکنیکال ارائه می دهیم.لطفا تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید :
معرفی تحلیل تکنیکال
برای خرید و فروش سهام و ورود به بازارهای معاملاتی لازم است با دو مفهوم تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) و تحلیل بنیادی(Fundamental Analysis) آشنا باشید. طبق گفته ی Martin J.Pring در کتاب Technical-Analysis-Explained هنر تحلیل تکنیکال (با تاکید بر واژهی هنر) تشخیص زمان تغییر روند قیمتها در نخستین مراحل تغییر قیمت و سوار شدن بر موج جدید قیمتهاست. تا زمانی که شواهد جدید نشان بدهد که روند جدیدتری در حال شکل گیری است و تحلیل گر تکنیکال، قبل از اینکه تمام بازار، متوجه تغییر روند بشود، تصمیم های سرمایه گذاری جدید را انتخاذ کند.
و هم چنین در کتاب Technical Analysis Trends نوشته ی Robert Edwards تحلیل تکنیکال بدین صورت تعریف شده است:
واژه تکنیکال وقتی در مورد بازارها و معاملات مورد استفاده قرار میگیرد، معنایی بسیار متفاوت از معنای رایج آن دارد.استفاده از تحلیل تکنیکال برای بررسی یک بازار، به این معناست که به جای توجه به خود کالا و خدماتی که در آنبازار معامله میشود، فقط به رفتارهای بازار توجه کنیم.
تحلیل تکنیکال، دانش ثبت تاریخچه معاملات (معمولاً به صورت نمودارهای گرافیکی) و سپس پیش بینی روندهای محتمل در آینده بازار است.
تاریخچه تحلیل تکنیکال
تاریخچه ی تحلیل تکنیکال به سه قرن پیش میرسد و استفاده از شاخص های تکنیکال و ترسیم هایی از نمودارهای تکنیکال در نوشته های قرن هفدهم و هجدهم میلادی نیز مشاهده میشود.
میتوان گفت که نخستین استفاده مستقیم اقتصادی مشهور از تحلیل تکنیکال را چارلز داو انجام داده است. او که بنیان گذار وال استریت ژورنال است، شاخص میانگین صنعتی داو جونز را نیز طراحی کرد که تا به امروز، با وجود نواقص این شاخص و نقدهایی که بر آن وارد است،همچنان از جمله شاخصهای مهم اقتصادی محسوب میشود.
تغییرات در این شاخص باعث به وجود آمدن تغییرات در بسیاری از کالاهای اساسی مانند نفت خام و طلا و تغییر در ارزش دلار آمریکا میشود که میتواند تاثیر خود را بر بسیاری از بورسهای کشورهای دیگر نشان دهد.
ورودیهای تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال شامل یک سری ورودی است که با استفاده از این ورودی ها و همچنین ابزار مخصوص میتوانید تا حد قابل قبولی تحلیل تکنیکال را انجام دهید. این ورودی ها شامل موارد زیر میباشد:
اطلاعات مربوط به قیمت معاملات
یعنی تغییراتی که روی قیمت معاملات رخ میدهد که خود شامل چهار مورد زیر میباشد:
- قیمت اولین معامله
- قیمت آخرین معامله
- کمترین قیمت معامله شده
- بیشترین قیمت معامله شده
اطلاعات مربوط به حجم معاملات
میزان حجم معاملات در بازه ی زمانی مورد نظر که تحلیل بر روی آن صورت میگیرد بر روند تحلیل ما تاثیر گذار است.
همانطور که مشاهده میکنید عملکرد درونی شرکت ها همچون وضعیت رشد شرکت ها و همچنین موقعیت اقتصادی سیاسی کشور و عوامل دیگری نظیر این موارد برروی تحلیل تکنیکال تاثیری ندارد و مربوط به تحلیل فاندامنتال میباشد و تنها پنج مورد گفته شده بر روی تحلیل تکنیکال تاثیرگذار است.
اصول تحلیل تکنیکال
- همه چیز در قیمت لحاظ شده است.
- قیمت ها بر اساس روند ها حرکت میکنند.
- تاریخ تکرار میشود.
انواع نمودار های قیمت در تحلیل تکنیکال
افراد بسته به اطلاعات مورد نیازشان از هر یک از سه نوع نمودار اصلی استفاده میکنند.انواع نمودار شامل موارد زیر میباشد :
- نمودارهای خطی
- نمودارهای میله ای
- نمودارهای شمعی
در ادامه با هر سه این نمودار ها آشنا شویم . قبل از آشنایی با انواع نمودار بهتر است با نمودار های OHLC نیز آشنا شویم.
نمودارهای OHLC در تحلیل تکنیکال
نمودارهای (OHLC) چهار قیمت را نمایش میدهند ، قیمت باز (OPEN)، قیمت بسته (CLOSE) و قیمت بالا (HIGH) و قیمت پایین (LOW) را در اختیار ما قرار می دهند. که نمودارهای خطی فاقد آن هستند.
قیمت باز (OPEN)
اولین قیمت معامله شده در یک بازه ی معاملاتی.
قیمت بسته (CLOSE)
آخرین قیمت معامله شده در یک بازه ی معاملاتی.
قیمت بالا (HIGH)
بیشترین و بالاترین قیمت معامله شده در یک بازه ی معاملاتی.
قیمت پایین (LOW)
کمترین قیمتی است که در یک بازه معاملاتی در آن قیمت معامله ای صورت گرفته است .
نمودار خطی
ساده ترین و پرکاربردترین نمودارها ، نوع خطی آن است، بدلیل اینکه تنها قیمتهای بسته شدن یک بازه معاملاتی را نمایش می دهد مثلا قیمت بسته شدن (close price) در یک روز یک نقطه از نمودار خطی را برای ما تشکیل میدهد و این خط، با اتصال قیمت های بسته شدن بوجود می آید.در محور افقی این نمودار زمان و در محور عمودی قیمت سهم را مشاهده میکنید. همانطور که پیشتر ذکر شد این نوع از نمودار اطلاعات دیگری از دامنه نوسان معامله در یک بازه زمانی مثل قیمت های بالا، پایین و باز را نمایش نمی دهد. زیرا قیمت بسته شدن مهمترین قیمت در تغییرات سهام است در نمودار خطی اغلب از این قیمت برای ترسیم آن استفاده می کنند .
در زیر نمونه ای از این نوع نمودار را مشاهده میکنید.
نمودار میله ای
نمودار میله ای روی نمودار خطی با اضافه کردن اطلاعات بیشتر و اساسی تر به هر نقطه داده، اضافه میشود. نمودار از یک سری خطوط عمودی تشکیل شده است که هر نقطه داده را نمایش میدهد. این خط عمودی قیمت های بالا (high price) و پایین (low price) با قیمت بسته شدن (close price) و باز شدن (open price) را در بازه ی معاملاتی نمایش میدهد. قیمت باز و بسته روی خط عمودی با خط تیره افقی نشان داده میشود. قیمت باز روی نمودار میله ای با خط تیره ای که در سمت چپ میله عمودی قرار دارد.،نمایش داده میشود. برعکس، قیمت بسته با خط تیره در سمت راست مشخص میشود. معمولا،اگر خط تیره چپ (باز) پایین تر از خط تیره راست (بسته) باشد، پس آن میله صعودی است، که نشان میدهد سهم در آن بازه معاملاتی رشد کرده است. میله ای که علامت نزولی باشد ارزش سهام آن طی آن دوره افت کرده است. وقتی این اتفاق بیفتد، خط تیره روی طرف راست (بسته) پایین تر از خط تیره سمت چپ (باز) میباشد.
نمودار شمعی
این نمودار پرکاربردترین نمودار در تحلیل تکنیکال میباشد.به گفته ی اکثر معامله گران، نمودار شمعی نسبت به نمودار میله ای ، از نظر ظاهری جالب تر و تفسیر آن آسان تر است.
هرکدام از شمع ها تصاویری مربوط به حرکات قیمت ارائه می دهند که فهمیدن آن ها در نمودار آسان است. با استفاده از نمودار شمعی تحلیل گر میتواند به آسانی رابطه بین قیمت باز و قیمت بسته و همچنین قیمت بالاترین و پایین ترین را بررسی کند زیرا ظاهر واضح تری نسبت به نمودار میله ای را دارد.
نمودار شمعی نموداری مانند نمودار میله ای است، اما ظاهر آن متفاوت است.همچون نمودار میله ای، نمودار شمعی بازه ی معامله در دوره را با خط باریک عمودی نمایش میدهد.تفاوت این دو وجود مستطیل پهن روی خط عمودی که اختلاف بین باز و بسته شدن قیمت را نمایش میدهد. ، نمودار شمعی با استفاده از رنگ جهت معامله را به خوبی و واضح نمایش می دهد. نرم افزار ها و تحلیلگران برای مشخص کردن شمع صعودی و یا نزولی از رنگ های متفاوتی استفاده می کنند؛ و شما میتوانید با یک نگاه ساده این موضوع را متوجه شوید که کدام شمع صعودی و کدام نزولی است. . وقتی قیمت سهام رشد می کند و قیمت بسته شدن بیشتر از قیمت باز باشد، شمع معمولا سفید یا روشن نمایش داده میشود. اگر نزولی باشد، این نمودار معمولا قرمز یا سیاه می شود.
نتیجه گیری
هنر تحلیل تکنیکال (با تاکید بر واژهی هنر) تشخیص زمان تغییر روند قیمتها در نخستین مراحل تغییر قیمت و سوار شدن بر موج جدید قیمتهاست.
استفاده از تحلیل تکنیکال برای بررسی یک بازار، به این معناست که به جای توجه به خود کالا و خدماتی که در آن بازار معامله میشود، فقط به رفتارهای بازار توجه کنیم.
ورودی های تحلیل تکنیکال به دو بخش تقسیم میشود.بخش اول اطلاعات مربوط به قیمت معاملات است که شامل چهار مورد OHLC میباشد. بخش دوم نیز مربوط به حجم معاملات انجام شده است.
انواع نمودار های اصلی تحلیل تکنیکال به سه دسته تقسیم میشود.
نمودار خطی :که ساده ترین آنهاست و تنها قیمت بسته شده ی آن روز را نمایش میدهد.
میلهای: که هر چهار قیمت باز،بسته،پایینترین،بالاترین را مشخص میکند.
شمعی:همانند نمودار میله ای است با این تفاوت که مستطیل پهنی روی خط عمودی شکل میگیرد که اختلاف بین باز و بسته شدن قیمت را نمایش میدهد
در مقالات بعدی به آموزش تحلیل تکنیکال مقدماتی میپردازیم. با ما همراه باشید.
شما ترجیح میدهید شخصا تحلیل تکنیکال را بر روی معاملات خود انجام دهید یا هزینه کرده و این کار را به کارشناس محول میکنید؟
لطفا تجربه ی خود را در این زمینه با ما درمیان بگذارید.
منبع
کتاب Technical-Analysis-Explained
سایت اینوستوپدیا