آموزش مدیریت سرمایه

۲۰ شهریور ۱۳۹۹
آموزش مدیریت سرمایه

برای ورود به بازار سرمایه فقط داشتن پول و دانش تکنیکال کافی نیست، همونطور که می‌دونید باید بتونید از پولتون پول بسازید و اگر دانش کافی در این زمینه نداشته باشید به طور حتم همه سرمایه خودتون رو از دست میدین. برای این که بتونید در بازار سود خوبی برداشت کنید ۳ مورد زیر رو باید بتونید درک کنید و بکار بگیرید:

  • تحلیل بازار
  • مدیریت سرمایه
  • روانشناسی بازار

هر کدوم از این ۳ مورد رو رعایت نکنیم مطمئنا ضررهای زیادی رو به سرمایمون وارد می‌کنیم. پس واقعا دونستن هر کدوم از این موارد رو برای شمایی که می‌خواین وارد این حرفه بشین ضروری می‌دونم.

طراحی سیستم مدیریت سرمایه

شاید خیلیا فکر کنن دانش تحلیل تکنیکال برای کسب سود از این بازار کافی باشه اما اگر نتونین سرمایتون رو مدیریت کنین و ندونین چقدر از سرمایتون رو وارد معامله  کنین بازم اشتباه بزرگی کردین و همینطور روانشناسی بازار که البته و خوشبختانه برای این مورد می‌تونید از اندیکاتورها و سایت‌های زیادی کمک بگیرید.

اصلی‌ترین هدف مدیریت سرمایه کم کردن ضرر و افزایش سود هست. یعنی بتونیم در معاملات اشتباه ضرر کمتر و در معاملات درست سود زیادی داشته باشیم. با داشتن مدیریت درست روی سرمایه خودمون نه تنها سرمایمون رو حفظ می‌کنیم بلکه سودهای خوبی می‌تونیم بدست بیاریم. ولی اینو یادتون باشه که اولویت حفظ سرمایست.

برای داشتن مدیریت درست سرمایه، یک سری قوانین رو باید رعایت کنیم:

  • ضرر هامون رو محدود کنیم.
  • حجم معاملات رو معقول و استاندارد انتخاب کنیم.
  • نسبت سود به ضرر رو حتما رعایت کنیم.
  • به حجم معامله موقعی که تو ضرر هست اضافه نکنیم.
  • حد ضرر رو قبل از باز کردن معامله مشخص کنیم.
  • حد ضرر روزانه، هفتگی و ماهانه رو برای خودمون مشخص کنیم.

حالا با توجه به نکات بالا باید یک سیستم مدیریتی خوب برای سرمایمون طراحی کنیم. و فقط بهش به جنبه تئوری نگاه نکنیم چون داشتن یک سیستم مدیریت سرمایه برای یک تریدر موفق واجب و ضروری هست.

 اندرو بیلی، رئیس بانک مرکزی انگلیس اظهار داشت: «فقط در صورتی رمزارز خریداری کنید که آماده از دست دادن تمام پول خود باشید.»

اندرو بیلی، رئیس بانک مرکزی انگلیس اظهار داشت: «فقط در صورتی رمزارز خریداری کنید که آماده از دست دادن تمام پول خود باشید.»

برای طراحی این سیستم موارد زیر رو باید لحاظ کنیم:

  1. استراتژی ورود به معامله
  2. استراتژی تعیین حد ضرر اولیه
  3. مشخص کردن حجم معامله
  4. مشخص کردن معامله‌های دو یا چند قسمتی
  5. استراتژی خروج از معامله
  6. رعایت نسبت سود به ضرر
  7. استراتژی جابجایی حد ضرر
  8. استراتژی سیستم هرمی

در ادامه هر کدام از موارد را بررسی خواهیم کرد:

استراتژی ورود به معامله

قبل از این که معامله رو باز کنیم حتما باید بدونیم چرا و با چه قیمتی می‌خوایم وارد معامله بشیم. یعنی باید استراتژی داشته باشیم.

استراتژی حد ضرر اولیه

بازم قبل از باز کردن معامله باید بدونیم که اگر بازار بر خلاف نظر ما حرکت کنه و ما بخوایم ضرر کنیم تا چه حد به خودمون اجازه ضرر می‌دیم و اون نقطه رو مشخص کنیم چون بعد از ورود به معامله اگر بخوایم بهش فک کنیم مثه این میمونه ک سوار یه ماشین بدون ترمز شده باشیم.

قبل از ورود به هر معامله باید حد ضرر خود را تعیین کنید تا در حین معامله هیجانی رفتار نکنید

استاپ لاس یا حد ضرر از مهمترین اصول تریدینگ است.

مشخص کردن حجم معامله

بازار سرمایه مثل یک اقیانوس می‌مونه که با وارد شدن به اون هر نوع خطری می‌تونه ما رو تهدید کنه. اگر سرمایمون رو به عنوان جونمون در نظر بگیریم و تو این اقیانوس قایقمون دچار مشکل بشه با حمله کوسه ممکنه ناگهان کل سرمایمون رو از دست بدیم یا این که گیر ماهی‌ های ریز گوشت خوار بیفتیم و کم کم سرمایمون نابود بشه. حالا برای این که جلوی این نابودی رو بگیریم باید بدونیم چجوری وارد این اقیانوس بشیم. یعنی ریسک مجاز برای هر معامله و کل سرمایه رو مشخص کنیم.

همچنین بخوانید |  مفهوم حد ضرر چیست؟

حداکثر ریسک مجاز برای هر معامله

بعضی از معامله‌گرا میگن حداکثر ریسک برای هر معامله نباید بیشتر از ۲%  کل سرمایه باشه. که تو این روش کارمزد معامله هم باید جزء این ۲% حساب بشه. با این روش اگر ۱۰ معامله هم اشتباه پیش بره بازم ۸۰% سرمایمون حفظ شده. اگر یک تریدر مبتدی هستین پیشنهاد می‌کنم از این روش استفاده کنین.

جناب پروفسور بالسارا هم روش خیلی خوبی ارائه داده. ایشون فرمولی برای معامله‌گران حرفه‌ای ارائه دادن که بر اساس آمار تریدهای قبلی استفاده می‌شه.

F={((A+1)*P)-1}/A

F: درصد ریسک مجاز برای هر معامله.

A: نسبت برگشت سرمایه. که از مبلغ معامله‌های برنده تقسیم بر معامله‌های بازنده بدست میاد.

P: درصد معاملات سود ده. یعنی تعداد معامله‌های برنده تقسیم بر تعداد کل معامله‌ها.

این فرمول به نام فرمول Kelly هم شناخته می‌شه چون در اصل آقای جان ال کلی در سال ۱۹۴۰ اون رو کشف کرد.

حداکثر ریسک مجاز برای کل سرمایه

برای این مورد هم به گفته بعضی از معامله‌گران حجم کل معامله‌های باز نباید بیشتر از ۱۰% کل سرمایه بشه. که به عنوان یک تریدر مبتدی بهتره به حرفشون گوش بدیم.

اگر یک معامله‌گر تایم فریم روزانه یا بالاتر باشین باید اول هر هفته حجم سرمایه و ریسک رو برای خودتون مشخص کنین و تا آخر هفته بر اساس اون معامله باز کنین و تغییرش ندین.

شاید گاهی احساس کنیم که می‌تونیم روند بازار رو بخوبی تشخیص بدیم و چندتا معامله باز کنیم، ولی نباید تعداد معامله‌های بازمون از ۵ یا ۶ تا بیشتر بشه مخصوصا اگر معامله‌گر مبتدی باشیم.

تعیین حداکثر ضرر در دوره زمانی

باید برای مقدار ضرر مشخص دوره زمانی هم مشخص کنیم. یعنی اگر تو بازه زمانی مشخصی حداکثر ضرر مجازمون رو داشتیم دیگه وارد معامله نشیم و یه استراحت به خودمون بدیم تا حال و هوامون عوض بشه و بتونیم کنترل احساساتمون رو تو دست داشته باشیم.

برای حد ضرر خود زمان مشخصی تعیین کنید تا دچار فرسایش نشوید

شما می‌تونین بر اساس روحیه ریسک پذیری خودتون ضررهای زمانی رو به تایم فریم معاملاتی‌تون اضافه کنین.

معاملات دو یا چند قسمتی

برای اینکه بتونیم سود خودمون رو در بازار خیلی خوب بالا ببریم استراتژی معامله چند قسمتی رو باید بکار ببریم، که یکمی اولش پیچیده بنظر می‌رسه! برای این کار یک قسمت از حجم معامله رو با سود نسبتا کم می‌بندیم و بقیه حجم رو می‌زاریم برای هدف بالاتر و یا بلندمدت باز بمونه. اول بهتره با معاملات دو قسمتی شروع کنیم که مثلا حجم معامله رو به دو قسمت مساوی تقسیم کنیم. وقتی تو این مورد یکم خوب پیش بریم می‌تونیم معاملات چند قسمتی باز کنیم.

استراتژی خروج و تعیین حد سود

دقیقا مثل حد ضرر، حد سود هم باید قبل از باز کردن معامله مشخص باشه مثل اینه که وقتی می‌خوای از خونه بری بیرون باید بدونی کجا میری اگر نه تو خیابون سرگردون می‌شی. حتی اگر معامله چند قسمتی قراره باز کنیم دقیقا باید بدونیم هدف‌های قیمتی چقدر هستن.

نسبت سود به ضرر

برای بدست آوردن این نسبت حد سود رو تقسیم بر حد ضرر می‌کنیم.

(R/R) Ratio = Profit / Loss

هرچی عدد بدست اومده از ۱ بزرگتر باشه معامله بهتری و سود ده‌تری هست و نسبت زیر ۱ یعنی ریسک معامله بالا میره.

استراتژی جابجایی حد ضرر

هرچقدر هم تلاش کنیم که یک استراتژی ورود درست بچینیم، ولی تا وقتی که اون معامله درست بسته نشه و سودش رو بدست نیاریم نمی‌تونیم بگیم این استراتژی موفق هست. وقتی معامله‌ای تو سود هست باید برای جابجایی حد ضرر هم یک استراتژی داشته باشیم و بهتره اون رو بنویسیم، تا سود ما تبدیل به ضرر نشه.

استراتژی مدیریت هرمی

مدیریت هرمی برای وقتیه که معامله تو سود هست و می‌تونیم به حجم اون اضافه کنیم. حتما توجه داشته باشین که به حجم معامله تو ضرر هیچ‌وقت اضافه نمی‌کنیم!

وقتی می‌بینیم شرایط بازار بر اساس پیش‌بینی ما درست داره پیش میره، با توجه به حداکثر ریسک مجازمون می‌تونیم افزایش حجم داشته باشیم. اینجا باید حد ضرر رو هم جابجا کنیم تا نسبت سود به ضرر هم رعایت بشه و ریسک معامله بالا نره.

زمانی که پیش بینی ما از روند درست بوده است؛ با توجه به حداکثر ریسک مجاز خود، میتوانیم حجم داراییمان را افزایش دهیم.

با استفاده از استراتژی هرمی می توانید این حد ضرر متغیر را تعیین کنید.

برای تعیین مقدار حجمی که می‌تونیم به معامله اضافه کنیم و در واقع مدیریت هرمی روش‌های زیادی وجود داره:

  • مدیریت هرمی استاندارد:

این روش به ما می‌گه هر افزایش حجمی اندازش نصف حجم قبلی باشه. یعنی اگر برای یک معامله حجم اولیمون ۲% کل سرمایه هست، حجم دوم ۱% سرمایه باشه و اگر باز هم خواستیم اضافه کنیم ۰.۵% کل سرمایه در دفعه سوم رو بگیریم.

  • مدیریت هرمی یکنواخت:

این روش مشخصه چی میگه دیگه! هر دفعه اندازه همون اولی حجم می‌تونیم اضافه کنیم.

  • مدیریت هرمی معکوس:

با این روش قبل از باز کردن معامله، حجم کلی رو مشخص می‌کنیم. اول با حجم پایین وارد می‌شم و حجم‌های بعدی بیشتر از حجم اولی هست.

  • مدیریت هرمی ماکزیمم توان:

تو این روش سود معامله قبلی به معامله هرمی جدید اضافه میشه.

سیستم مدیریت سرمایه خودت را بساز!

حالا وقتش رسیده یک سیستم مدیریت سرمایه برای خودمون طراحی کنیم. هر کسی باید با توجه به روحیات خودش اون رو طراحی کنه و حتما مکتوب بنویسه. با نوشتن سیستم طراحی شده راه رو بهتر می‌بینیم و در شرایط مختلف بازار و شرایط روحی خودمون کنترل بهتری روی معاملاتمون داریم. به شرطی که خودمون رو متعهد کنیم بهش پایبند باشیم.

امیدوارم این مقاله براتون مفید باشه. لطفا نظرات خود را در قسمت کامنت ها با ما در میان گذارید.

نظرتان را درباره‌ی مقاله «آموزش مدیریت سرمایه» با ما درمیان بگذارید.

11 نفر این مطلب را پسندیدند.
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
رای شما ثبت شد!
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
ثبت نظر
مهدی عباس زاده
12 سال از فعالیتم در حوزه طراحی سایت و دیجیتال مارکتینگ میگذره و اخیرا به دنیای شگفت انگیز ارزهای دیجیتال علاقه مند شدم.

‫7 نظر

  • باسلام بسیارعالی وآموزنده بودبازبان خیلی ساده توضیح داده بودین باتشکر
    اولی ارزهاروبصورت نموداری مشخص میکردین خیلی بهترمیشدمخصوصابرای افرادمبتدی

  • با سلام
    می خواستم برای پایان نامه لیست تعداد شرکت های که در سال های ۹۰ تا ۹۹ عرضه اولیه شدن رو ببینم و سن، رشد شرکت و… رو پیدا کنم ولی نمیدونم از کدوم قسمت باید این اطلاعات رو بدست بیارم

  • تشکر از زحمات شما ، استفاده کردم

  • عالی بود مثال عددی بیشتر بزنید لطفا

  • سلام مرسی خسته نباشید عالی بود

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *