بلاک چین چیست و چگونه کار میکند؟ | همه چیز راجع به Blockchain

۰۶ تیر ۱۴۰۱
بلاک چین چیست و چگونه کار میکند؟ | همه چیز راجع به Blockchain

تاحالا اسم بلاک چین رو شنیدید؟ میدونین بلاک چین چیه و طرز کارش چجوریه و امنیت و سرعتش چقدره؟

اگر شما این متن رو دارید میخونید احتمالا علاقه مند به تکنولوژی های جدید هستید و شاید این سوالات خیلی براتون مطرح بشه اما با سرچ کردن هنوز اطلاعات دقیق و کاملی نگرفته باشید. ما توی این مقاله قصد داریم به زبان ساده توضیح بدیم بلاک چین چیه و چجوری کار میکنه؟ لطفا تا پایان این صفحه با ما همراه باشید.

بلاک چین چیست؟

بلاک چین نوعی سیستم ثبت اسناد جدید و بروزه است که به صورت زنجیره ای کار میکند. این سیستم به شکلی است که همگان اطلاعات کل سیستم را میبینند اما نمیتوانند به راحتی آن را دستکاری نمایند. مگر کلید استفاده از آن را داشته باشند. این فناوری انقلابی در عصر جدید محسوب میشود که سرعت را در ثبت اسناد بالا برده و امنیت بسیار بالایی دارد.

مزایا فناوری بلاکچین معایب فناوری بلاکچین
حذف واسطه ها نیاز به تکنولوژی جدید
کاهش هزینه ها مشکل سرعت در حجم های بالا
سرعت و امنیت بالاتر عدم قابلیت اصلاح اطلاعات اشتباه
شفاف سازی و غیر قابل دستکاری شدن وابستگی شدید امنیت به کلید خصوصی

اگر حوصله خوندن مقاله ندارید، پیشنهاد میکنم پادکست این مقاله رو گوش دهید:

تاریخچه بلاک چین​

تاریخچه بلاکچین

بلاک چین در طول تاریخ راه پر پیچ و خمی طی کرد تا به بلاک چین امروزی برسد.

داستان بلاک چین از جایی شروع شد که اولین بار فردی به نام دیوید چام در سال ۱۹۸۲ که محقق دانشگاه کالیفرنیا بود مقاله‌ای با عنوان “امضاهای کور برای پرداخت‌های غیر قابل ردگیری” ارائه کرد که این در واقع ایده اصلی ساخت پول دیجیتالی بود. چام در سال ۱۹۹۰ دیجی کش رو ارائه کرد ولی ورشکست شد.
بعد از اون استوارت هابر و دبلیو اسکات یک زنجیره بلوک رمزنگاری شده درست کردند. در سال ۱۹۹۷ آقای نیک زابو که قرارداد های هوشمند رو راهی برای از بین بردن واسطه می‌دونست، BitGold رو در قالب معماری رمزنگاری شده طراحی کرد؛ اما باز هم با شکست مواجه شد. تا اینکه روزی آقای هال فینی فعال حوزه رمزنگاری در سال ۲۰۰۴ الگوریتم اثبات کار رو با قابلیت استفاده مجدد توسعه داد.

در آخر فرد بدون هویتی به نام ساتوشی ناکاموتو در سال ۲۰۰۸ بلاک چین بیت کوین رو راه اندازی کرد و این سیستم تا امروز(۲۰۲۰) بدون هیچ نظارتی همچنان پایدار است.

بلاک چین چگونه کار می‌کند؟

تصویر طرز کار بلاکچین - برای مشاهده سایز بزرگ لطفا کلیک نمایید

اینفوگرافی طرز کار بلاک چین – برای مشاهده سایز اصلی لطفا کلیک نمایید.

واژه بلاک چین (Blockchain) ترکیبی از دو کلمه Block (بلوک) و Chain (زنجیره) است. این فناوری در حقیقت زنجیره‌ای از بلوک‌هاست. داخل هر بلوک یک سری اطلاعات شامل مشخصات تراکنش و اطلاعات بلوک قبلی می شود.

فلسفه اسم بلاکچین

فلسفه اسم بلاک چین

در هر بلاک چین توسعه دهندگان از یک تابع ریاضی خاص استفاده میکنند و اطلاعات آن را هش مینامند. هش ها اعداد کاملا تصادفی هستند که اطلاعات خاصی درون خود دارند. هش ها کاملا منحصر به فرد هستند و کوچک‌ترین تغییر در اطلاعات یک بلاک، هش آن را به طور کلی تغییر می‌دهد.

زنجیره ای بودن بلاکچین

زنجیره ای بودن بلاک چین

چگونه تراکنش ها در بلاک چین تایید می شود؟

چون بلاک چین یک شبکه در دسترس عموم است، تایید تراکنش های آن می تواند توسط هر شخصی انجام گیرد. یعنی افراد با استفاده از قدرت محاسباتی خود تراکنش ها را تایید کرده و از شبکه پشتیبانی می کنند. البته روند تایید تراکنش در همه شبکه ها یکسان نیست زیرا اعتبارسنجی طرف اول و دوم و خود تراکنش بر اساس توافق شبکه انجام می شود. توافق شبکه یعنی باید معادله ریاضی پیچیده ای توسط داوطلبان حل شود و با بلاک چین درمورد آن به توافق برسند. اگر معادله حل شود تراکنش تایید می شود.

برای مثال بلاک چین بیت کوین از مکانیسمی به نام اثبات کار یا PoW استفاده می کند.

معادله مطرح شده برای تایید تراکنش بسیار دشوار است و هیچ کس به تنهایی نمی تواند آن را حل کند؛ پس از سیستم های محاسباتی با قدرت پردازش بالا استفاده می شود. این رایانه ها (که گره یا نود نامیده می شوند) برای حل سریع معادلات تلاش می کنند و هر کدام که سریعتر به جواب برسند پاداش حل آن را دریافت می کنند.

این پاداش به راحتی به دست نمی آید زیرا استفاده از این سیستم ها برای محاسبات هزینه هایی هم دارد از جمله هزینه برق مصرفی و استهلاک دستگاه که باید توسط کاربر پرداخت شود. به همین دلیل این افراد ماینر نامیده می شوند و توسط روش ماینینگ مقداری ارز دیجیتال به صورت رایگان کسب می کنند.

همچنین بخوانید |  آشنایی با ماینینگ

اگر کسی محتوای یک بلاک را تغییر دهد و هش بلاک‌های بعدی را هم به روز رسانی کند، چه می‌شود؟

داده‌های بلاک چین در یک کامپیوتر یا سرور خاص ذخیره نمی‌شود و هر نود یا گره که به شبکه وصل شود یک نسخه از اطلاعات را دریافت می‌کند .

 

امکان تقلب در بلاکچین نیست

امکان تقلب در بلاک چین نیست

چیزی که باعث ایجاد فناوری بلاک چین شده مجموعه ای از فرایندهای هش گذاری و رمزنگاری و… است و به خودی خود یک فناوری بنیادی نیست و از قبل هم وجود داشته است؛ اما بیت کوین توانسته آن را شکوفا کند! در واقعا نبوغ و نو آوری ساتوشی ناکوموتو باعث شد همه بازار های مالی تحت تاثیر این تکنولوژی نادیده گرفته شده، قرار گیرند.

سعی نکنید «بلاک چین» را تعریف کرده و یا مقرراتی برای آن وضع کنید. در نهایت در این کار شکست می‌خورید و دلیلش این است که عبارت «بلاک چین» آن قدر معنای گسترده‌ای یافته که تعریف آن ناممکن شده است. یک تعریف باید مشخص و سودمند باشد و درعین‌حال، کلی باشد که بتواند همه اجزا را در بر بگیرد. نیک کارتر

کاربردهای روزمره بلاک چین چیست؟

بلاک چین امروزه کاربرد های بیشماری دارد. ما قصد داریم به صورت خلاصه کاربرد های روزمره این فناوری جدید را به شما معرفی کنیم.

بلاک چین فقط شبکه‌ای برای بیت ‌کوین نیست و در صنایعی مثل پزشکی، مالی،نظامی و حتی غذایی کاربرد های زیادی دارد. استفاده از بلاک چین برای صنایع و شرکت های مختلف باعث امنیت بیشتر و تمرکز زدایی می شود.

مثلا فرض کنید زمانی که بیمار شوید اطلاعات شما روی یک بلاک چین انحصاری ذخیره شود و با مراجعه به پزشک بعدی کلی دارو ها و عمل های گذشته تان در بالک چینتان برای پزشک جدید قابل دسترس باشد. این اطلاعات غیر قابل دستکاری هستند و این باعث تقلب کمتر و جرائم احتمالی کمتر می شود.

یا مثلا در یک سیستم که نیاز ویژه ای به سرور مرکزی هست، بلاک چین میتواند این تمرکز را از بین ببرد و با ذخیره اطلاعات بر روی اعضای استفاده کننده شبکه، باعث کاهش هزینه های نگهداری و امنیت سرور شود.

اولین کاربرد موثر بلاکچین

اولین کاربرد موثر بلاک چین

فرض کنید از سایت دیجی کالا یک بسته گوشت چرخ کرده سفارش داده اید، اگر فرایند سفارش این شرکت بر اساس بلاک چین بود، شما با دریافت بسته به آسانی متوجه زمان کشتار گوشت، زمان پاکسازی و فرآوری گوشت ، زمان سفارش و زمان تحویل می شدید. دیگر هیچ فروشنده ای نمی توانست تاریخ انقضای محصولش را دستکاری کند!

کاربرد های تکنولوژی بلاک چین هر روز بیشتر می شود و ما به زودی در یک مقاله کامل به معرفی کاربرد های بلاک چین خواهیم پرداخت.

بزرگ‌ترین چیزی که بیت کوین به ارمغان می‌آورد تمرکززدایی قدرت مالی است. جیمی سانگ

آیا بلاک چین امن است؟

در بلاک چین نوشتن هر رویداد جدید توسط هر گره قابل انجام است، اما ثبت نوشته در یک بلاک باید مورد تایید حداقل ۵۰% کاربران قرار بگیرد. این باعث شفاف سازی اسناد و مدارک می شود که برای امنیت یک اکسیر محسوب می شود.

دقیقا مثل یک اتاق شیشه ای که اگر در آن کسی عمل مجرمانه ای مثل قتل انجام دهد، اما به دلیل شیشه ای بودن برای همه َکار می شود.  پس میتوان گفت بلاک چین امن ترین تکنولوژی روز دنیاست که استفاده از آن با رعایت نکات ایمنی هیچگونه خطری نخواهد داشت.

برای نفوذ به این شبکه نفوذگران باید حداقل ۵۰% کل گره های شبکه را در اختیار داشته باشند که به حملات ۵۱%به بلاک چین معروف است. همچنین هک و فیشینگ با استفاده از روش های مهندسی اجتماعی و پیدا کردن کلید خصوصی قربانی بسیار مرسوم است. برای اطلاعات بیشتر معرفی روش های کلاهبرداری در ارز های دیجیتال را مطالعه نمایید.

سرعت بلاک چین چقدر است؟

سرعت بلاکچین

سرعت بلاک چین یکی از مهمترین نقات قوت این تکنولوژی جدید است.

سرعت شبکه بلاک چین بنا به استفاده متفاوت است. مثلا بلاک چین ریپل و بیت کوین سرعتشان متفاوت است.

برای سنجش سرعت، از تعداد تراکنش بر ثانیه استفاده میکنند. مثلا بیت کوین فقط ۷ تراکنش در ثانه انجام می دهد که نسبت به ارز های دیجیتال جدید تر بسیار کمتر است. اما با گسترش تکنولوژی امروزه ارز هایی به وجود آمده اند که تا ۱۲۰۰ تراکنش در ثانیه را انجام میدهند و این فوق العاده است!

آینده بلاک چین کجاست؟

بلاک چین اولین بار به عنوان یک پروژه تحقیقاتی در سال ۱۹۹۱ پیشنهاد شد و امروزه در سن ۲۷ سالگی نامش بر زبان همه بازار های مالی است! نه فقط در حد مفاهیم کوچکی مثل بیت کوین و ارز دیجیتال بلکه به عنوان کلمه کلیدی بر سر زبان هر سرمایه گذار در جهان است.

 

پیشرفت بلاکچین بسیار محسوس است

پیشرفت بلاک چین بسیار محسوس است

ذهن بشریت نمی تواند آینده را حدس بزند اما در مورد اینکه این فناوری قادر به چه چیزی است و در سالهای بعد سرآمد چه خواهد بود میتواند حدس هایی بزند. بلاک چین می کوشد تا عملیات تجاری و دولتی را دقیق تر، کارآمدتر و مطمئن تر کند. بسیاری از هزینه ها را کاهش دهد و امنیت را چندین برابر کند.همچنین در سرعت بسیاری از کارها سرآمد خواهد شد.

اما به نظر من، بلاک چین آمده است تا زندگی مان را ساده تر و خوشحال تر کند! اختراع ساتوشی مثل اختراع ادیسون است! شاید ابتدا مقاومت زیادی در برابر اختراع برق وجود داشت، اما دیری نگذشت که همان افراد که ادیسون را مسخره میکردند مجبور به استفاده از برق شدند. به نظر شما آینده بلاک چین کجاست؟ آیا ممکن است فناوری جدیدی بلاک چین را کنار زند؟

 
اگر تازه به دنیای ارزهای دیجیتال قدم گذاشته اید، ترتیب زیر را به شما پیشنهاد میکنیم: جهت دسترسی به سوالات متداول به صفحه از کجا شروع کنم؟ مراجعه نمایید.
 

نظرتان را درباره‌ی مقاله «بلاک چین چیست و چگونه کار میکند؟ | همه چیز راجع به Blockchain» با ما درمیان بگذارید.

منبع:اینوستوپدیا
31 نفر این مطلب را پسندیدند.
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
رای شما ثبت شد!
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
ثبت نظر
مهدی عباس زاده
12 سال از فعالیتم در حوزه طراحی سایت و دیجیتال مارکتینگ میگذره و اخیرا به دنیای شگفت انگیز ارزهای دیجیتال علاقه مند شدم.
شیبا اینو رایگان

بعد از تکمیل احراز هویت در جشنواره آبان تتر، شیبا اینوی رایگان هدیه بگیر!

دریافت هدیه

‫2 نظر

  • دوستان و همراهان عزیز میهن سیگنال
    این مطلب تنها برای اطلاع رسانی به هموطنان تهیه شده و رسانه خبری میهن سیگنال
    صحت یا عدم صحت پروژه را تایید یا رد نمیکند . لطفا همه عزیزان با آگاهی و بررسی کامل در همه پروژه های ارز دیجیتال داخلی و خارجی سرمایه گذاری کنید. برای اطلاعات بیشتر از این پروژه از طریق پلیس فتا پیگیر نتایج باشید.

    با تشکر پشتیبانی رسانه خبری میهن سیگنال

  • مرسی از معرفی پروژه

    یه مورد کوچیک: تعداد کل کوین‌هاش ۱۰۰ میلیارده نه ۱۰۰ میلیون

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *