معرفی ارز مونرو (Monero)
این ارز در سال 2012 از فورک بیت کوین بوجود آمد، در ابتدا نام آن بیت مونرو بود که بعدا به مونرو تغییر کرد. مونرو قابل استخراج است و هر 2 دقیقه یک بلاک از آن استخراج میشود. پروژه مونرو بر اساس تمرکز زدایی، امنیت و حریم خصوصی شکل گرفته است تا امنیت بیشتری به کاربران ارائه کند.
تیم تشکیل دهنده آن نیز 7 نفر هستند که 5 نفر از آنها به دلیل محوریت پروژه بر اساس حریم خصوصی، ناشناس باقی ماندهاند. این دو نفر دیوید لاتاپی و ریکاردو اسپاگنی هستند. البته تعداد افراد زیادی در تیم توسعه دهنده آن مشارکت کردهاند. مونرو این محرمانه بودن را با روش رمزنگاری لایه کاربردی با استفاده از امضاهای حلقوی تقویت کرده است.
مونرو با علامت اختصاصی XMR یک ارز دیجیتال بسیار امن، خصوصی و غیر قابل ردیابی است که در آوریل ۲۰۱۴ راه اندازی شد. توسعه دهندگان این ارز رمزپایه ابتکاری، هیچ مقداری از آن را برای خودشان و شرکتشان کنار نگذاشتند و برای شروع و ادامه کار متکی بر خود بودند.
یک گروه هفت نفره مونرو را هدایت میکنند که جز دو نفر آنها، دیوید لاتاپی (David latapie) و ریکاردو اسپاگنی (Ricardo spagni) پنج نفر دیگر تصمیم برناشناس بودن گرفته اند.
بر خلاف باور برخی از کاربران مونرو یک شرکت نیست و مالک و یا هیئت مدیره ندارد بلکه مونرو نوعی ارز مانند بیت کوین یا اتریوم است.
در سال ۲۰۱۲ داستان پیدایش مونرو با توسعه پروتکل CryptoNote شکل گرفت که یکی از اولین پروتکلهای بلاکچین است که مبنای آن حفظ حریم خصوصی بود و راه را برای شکوفایی تعدادی از رمز ارزهای آینده مهیا کرد.
طرز کار مونرو
مونرو بر پایه و اساس یک پروتکل رمزنگاری لایه ای ساخته شده است و با استفاده از امضای حلقوی دارای امنیت بیشتری است. امضای حلقوی اصل ساز و کار مونرو پس از ارسال از کیف پول هاست.
شما با انتخاب استفاده از کلید عمومی یا خصوصی خود میتوانید کنترل کنید که چه کسی مشخصات تراکنش را ببیند.
در مونرو به دلیل تمرکز بر امنیت نیاز به رمزنگاری بیشتری میباشد ، ازین جهت اندازه ی بلاک آن بزرگتر است که در نتیجه مقیاس پذیری این ارز را بیشتر میکند.
مونرو با استفاده از تراکنش محرمانه ی حلقوی و آدرس های مخفی می تواند مشخصات گیرنده و فرستنده ی هر تراکنش را مخفی نگه دارد.
حال شاید بپرسید امضای حلقوی چیست؟
برای درک امضای حلقوی به این مثال توجه کنید:
در بانکداری سنتی وقتی چکی را امضا می کنید ، هر کس این امضا را ببیند میتواند تشخیص دهد که این امضا متعلق به شماست.
اما فرض کنید امضای خود را با امضای چند شخص ناشناس دیگر ترکیب کنید و یک امضای جدید بسازید. دیگر افراد نمی توانند پی ببرند که این امضا متعلق به شما یا کس دیگر است.
مفهوم قابل تعویض بودن یعنی ، مثلا یک ۱۰ هزار تومانی قابل تعویض با دو ۵ هزار تومانی یا یک ۱۰ هزار تومانی دیگر است.
در بیت کوین این امکان وجود ندارد زیرا ممکن است یک بیت کوین از راه غیرقانونی به دست آمده باشد و در سیستم بیت کوین به دلیل اینکه تمام تبادل ها قابل پیگیری است مهم است که بیت کوین چگونه به دست آمده است اما در مونرو به دلیل آنکه از وضعیت قبلیش اطلاعاتی نداریم، قابل تعویض است.
تفاوت مونرو و بیتکوین
- حفظ حریم خصوصی
سیستم شبکه این ارز دیجیتال طوری طراحی شده است که هویت دارندگان مونرو به طور کامل پنهان میماند، به جز صاحبش هیچ شخص دیگری نمیتواند از اطلاعاتی مانند مقدار تراکنشها و علت آنها با خبر شود.
- تمرکز زدایی
اگرچه هدف همه ارزهای دیجیتال تمرکز زدایی است اما مونرو آن را به معنای واقعی عملی کرده . شبکه مونرو با الگوریتم اثبات کار (POW) ایجاد شده است و توانایی استخراج خود را در اختیار همه دارندگانش قرار داده است در صورتی که بقیه ارزهای دیجیتال با الگوریتم اثبات کار استخراج را فقط در اختیار ماینرهای بزرگ قرار دادهاند.
- مقیاس پذیری
محدود بودن حجم بلاک در ارزهای دیجیتالی که بر پایه کد بیت کوین هستند مقیاس پذیری یا انعطافشان را کم کرده است. اما مونرو برای نامحدود بودن حجم بلاک های شبکه خود پاداش ماینرها را بدون تغییر طراحی کرده یعنی پاداش بلاک همیشه ۰.۳ سکه در دقیقه باقی میماند. این روش مزیتهای دیگری هم دارد، که از تورم و ایجاد بازار مالی جلوگیری میکند.
تغییر نکردن پاداش بلاک به ماینرها انگیزه میدهد همیشه به کار خود ادامه دهند، حتی با طولانی شدن زنجیره و اگر این کار را انجام ندهند پاداشی هم دریافت نمیکنند. ولی با محدود شدن بلاک و کم شدن پاداش حتی کمتر از منفعت تراکنش انگیزه ماینرها نیز کم میشود، و برای داشتن منفعت بیشتر، تلاش میکنند با ایجاد شاخهای جدید سود خود را بیشتر کنند.
از این رو با کم نشدن پاداش بلاک، تورم هم ایجاد نمیشود و انگیزه ماینرها برای استخراج همیشگی میشود. در نتیجه شبکه بلاک چین آن امن باقی میماند.
- قابلیت معاوضه
ویژگی حریم خصوصی مونرو که آن را غیر قابل ردیابی کرده است، قابلیت معاوضه آن را نیز راحتتر کرده است. به عبارتی دیگر دارندگان مونرو، میتوانند تعدادی از ارزها را با هم معاوضه کنند. چون تاریخچه ای از تراکنشها وجود ندارد و مشخص نیست هر مونرو از کجا آمده است و ارزش همه مونروها همیشه یکسان باقی میماند.
ولی ارزهای دیگر مانند بیت کوین با ثبت شدن تراکنشها بین همه اعضای شبکه اطلاعات تراکنش همیشه آشکار است و اگر نقل و انتقالی در موارد غیر قانونی مانند فروش مواد مخدر انجام شود آن بیت کوین ناسالم میشود و مقداری از ارزش خود را از دست میدهد.
• تعداد سکهها
پاداش استخراج مونرو همیشه ۰.۳ سکه در دقیقه ثابت باقی میماند، در نتیجه با وجود اینکه در ابتدا تعداد ۱۸.۴ میلیون سکه برای استخراج مشخص شده است ولی پس از اتمام استخراج این تعداد، روند آن قطع نمیشود و ماینرها برای همیشه میتوانند به استخراج خود ادامه دهند.
پیش بینی آینده ارز مونرو (Monero)
اغلب سرمایه گذاران ترجیح میدهند قبل از سرمایه گذاری و خرید یک توکن اطلاعاتی در خصوص آینده آن داشته باشند. این موضوع به آنها در انجام معاملهای بهتر کمک بسیاری میکند. طبق نظر کارشناسان بازار سرمایه آینده ارز دیجیتال مونرو به عوامل و فاکتورهایی مانند توسعهدهنده، شرایط رقبا، وضعیت کلی بازار کریپتو و سیاستگذاریهای دولتها بستگی دارد. اما به طور کلی تحلیلگران بازار سرمایه آینده روشنی را برای این ارز دیجیتال محبوب پیش بینی کردهاند.