راهنمای گام به گام استفاده از اکسپلورر اتراسکن (Etherscan)

۰۵ آبان ۱۴۰۰
راهنمای گام به گام استفاده از اکسپلورِر اتراسکن (Etherscan)

Etherscan، مرورگر اختصاصی بلاک چِین اتریوم است. شما با استفاده از اکسپلورر اتراسکن، می‌توانید انواع معاملات، کیف پول‌ها، قراردادهای هوشمند و … را جستجو کنید.

اگر اخیراً از وب‌سایت CoinMarketCap بازدید کرده باشید، احتمالاً داستان هکری که بیش از ۶۰۰ میلیون دلار از رمزارزهای سرقتی را بازگردانده، مطالعه کرده‌اید. کل این دستبرد تعجب‌برانگیز، از طریق رمزنگاری واقعی صورت گرفته و این هکر “کلاه‌ سفید”، موفق شده تا پیام‌های موردنظر خودش را در معاملات اتراسکن جاسازی کند. او مدعی است باوجوداینکه به بزرگترین سرقت دیفای (DeFi) تا به امروز دست‌زده، اما درواقع این عملیات هک استثنایی را تنها برای “کمک و نجات پروژه” انجام داده است.

شهرت فناوری بلاک چِین و ارزهای دیجیتال روزبه‌روز بیشتر می‌شود. ازاین‌رو، اکنون همه افراد می‌توانند با استفاده از ابزارهای مناسب، شبکه‌های ویژه رمزارزها و عملکرد آن‌ها را زیر نظر بگیرند. در این میان، استفاده از اکسپلورِر مخصوص بلاک چِین به‌عنوان راهکاری قدرتمند و کاربردی برای شناسایی تراکنش‌ها، جستجوی آدرس‌ کیف پول‌ها و … شناخته می‌شود. اتراسکن نیز یکی از این موتورهای جستجو است که البته، عملکرد آن بسیار فراتر از سایر مرورگرهای مشابه است.

اکسپلورر بلاک چین چیست؟

اکسپلورر یک پلتفرم برای ردگیری و رهگیری تراکنش های داخل بلاک چین است. هر شبکه بلاک چین اکسپلورر خاص خود را دارد. مثلا شبکه ترون از tronscan، بایننس از bscscan و اتریوم از Etherscan استفاده می کند. آموزش استفاده از اکسپلورر را در کلیپ آموزشی زیر مشاهده میگنید:

درصورت هر گونه مشکل میتوانید این ویدئو را میتوانید از یوتیوب ببینید.

اتر اسکن چیست و چگونه کار می کند؟

درواقع، کارکرد Etherscan، مشابه سایر اکسپلورِرهای یک بلاک چِین است. یعنی به فرد کمک می‌کند تا تراکنش‌ها، آدرس کیف پول‌ها، قراردادهای هوشمند و سایر موارد موردنظرش را جستجو کند. کاربر می‌تواند به کمک نوار جستجوی و یا با استفاده از گزینه‌های تعیین‌شده در منوی بالای صفحه مرورگر، موضوعات موردعلاقه‌اش را پیدا کند؛ بنابراین عملاً می‌تواند هر آنچه را درباره شبکه اتریوم نیاز دارد از طریق اتراسکن کشف کند.

نمای سایت اتر اسکن

نمای سایت اتر اسکن

با توجه به اینکه فناوری بلاک چِین، به تسهیل شفافیت کمک می‌کند، پس کاربران این حوزه برای جستجو و ارزیابی داده‌های موردنظرشان، به یک رابط بصری نیاز دارند. استفاده از اکسپلورِر بلاک چِین، دقیقاً همین امکان را برای کاربر فراهم می‌کند. این بسترها، به‌عنوان یک “موتور جستجو”، به کاربر اجازه می‌دهند تا به اطلاعات موردنظر خود دسترسی پیدا کند. همچنین، عملکرد این اکسپلورِرها طی سال‌های گذشته به‌خوبی توسعه پیدا کرده و تقویت ‌شده است. درنتیجه، خدمات بهتر و داده‌های بیشتری را به کاربران ارائه می‌دهند.

اینک، با معرفی اتراسکن به‌عنوان موتور جستجوی مخصوص اتریوم، همه افراد می‌توانند به اکوسیستم بلاک چین دسترسی داشته باشند.

استفاده از اکسپلورِر، آسان است. شما می‌توانید در اتراسکن، یک حساب کاربری ایجاد کنید و از قابلیت‌های مختلف و تخصصی آن استفاده کنید. البته بدون داشتن حساب کاربری نیز می‌توانید به بسیاری از داده‌های موردنظر خود دسترسی پیدا کنید. اما اگر شما یک توسعه‌دهنده هستید، با دسترسی به خدمات API می‌توانید به تولید اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز بپردازید. همچنین، می‌توانید با استفاده از اکسپلورِر اتراسکن به‌عنوان فید داده، برای ایجاد حساب کاربری اقدام کنید. گفتنی است که هرچند اتراسکن از حساب‌های کاربری پشتیبانی می‌کند، اما خدمات کیف پول را ارائه نمی‌دهد. یعنی با اتراسکن نمی‌توانید از کیف پول‌های خود مانند MetaMask، Ledger، MyEtherwallet، Parity و … استفاده کنید. اما می‌توانید آدرس اتریوم موردنظرتان را در حساب خود وارد کرده و آن را تائید کنید. به‌این‌ترتیب، می‌توانید تراکنش‌های سایر کیف پول‌های خود را ردیابی کنید.

با استفاده از اکسپلورر اتراسکن تراکنش‌های خود را جستجو کنید

ساده‌ترین راه برای جستجوی تراکنش‌ها در اتراسکن این است که از شناسه تراکنش استفاده کنید. اما اگر به این ID دسترسی ندارید، نگران نباشید. چون می‌توانید از آدرس یکی از کیف پول‌هایی که در معامله استفاده‌شده، کمک بگیرید. هنگامی‌که شناسه معامله یا آدرس یکی از کیف پول‌ها را در قسمت جستجوی اتراسکن وارد می‌کنید، می‌توانید جزئیات کیف پول موردنظرتان ازجمله معاملات انجام‌شده، موجودی و … را مشاهده کنید. اطلاعات ارائه‌شده، درباره آدرس کیف پول موردنظر شماست و موجودی اتریوم و ارزش دلاری آن را نشان می‌دهد.

کافیست هش تراکنش خود را در این قسمت کپی و سرچ کنید

کافیست هش تراکنش خود را در این قسمت کپی و سرچ کنید تا مشخصات کامل تراکنش را ببینید.

البته باید بگوییم که این اکسپلورِر از توکن‌های دیگر در بلاک چین مانند ERC-20 و ERC-721 هم پشتیبانی می‌کند. فقط لازم است این توکن‌ها را در بخش “Tokens” صفحه جستجو ملاحظه کنید. همچنین، با جستجوی یک کیف پول یا ID یک تراکنش، می‌توانید تمام جزئیات موردنظرتان را مشاهده کنید. درنتیجه، اطلاعاتی همچون TxHash هر تراکنش، شماره بلاک، زمان انجام معامله، فرستنده و گیرنده، ارزش و هزینه تراکنش به‌راحتی در دسترس شما هستند.

جستجوی معاملات در اتراسکن

استفاده از ID تراکنش یا TxHash، رایج‌ترین راه جستجوی معاملات در زمان استفاده از اکسپلورِر اتراسکن است. هَش به ردیابی و مسیریابی تراکنش‌ها در بلاک چِین اتریوم کمک می‌کند. بنابراین، با واردکردن TxHash در اتراسکن، می‌توانید جزئیات مختلف تراکنش ازجمله موارد زیر را مشاهده کنید:

  • وضعیت TxReceipt که نشان می‌دهد تراکنش شما در چه شرایطی قرار دارد. یعنی تکمیل‌شده، با موفقیت انجام‌نشده و یا هنوز در انتظار تأیید است.
  • ارتفاع بلوک که همان ID بلوک شبکه است و ماینرها آن را در معامله ثبت کرده‌اند.
  • ارزش معامله به اتریوم و دلار امریکا
  • میزان گس (gas) موردنیاز و ارزش دلاری آن
  • تعداد تراکنش‌های ارسال‌شده از آدرس بلاک چِین فرستنده
با واردکردن TxHash در اتراسکن، می‌توانید جزئیات مختلف مثل وضعیت، زمان و مقدار تراکنش را مشاهده کنید.

با واردکردن TxHash در اتراسکن، می‌توانید جزئیات مختلف مثل وضعیت، زمان و مقدار تراکنش را مشاهده کنید.

تمامی این اطلاعات در شفاف‌سازی و دسترسی بیشتر بلاک چین اتریوم برای کاربران آن نقش دارند.

ردیاب قیمت گَس (gas) چیست؟

شبکه اتریوم برای تکمیل معاملات خود از گَس  (پرداخت‌شده با اتر) استفاده می‌کند. می‌توان گفت که گس همان هزینه تراکنش اتریوم است اما عملکرد نسبتاً متمایزی دارد. یعنی برای درخواست گَس  در معامله، محدودیتی وجود ندارد، چون ازدحام در شبکه، میزان گَس را به‌سرعت افزایش می‌دهد. درنتیجه، قیمت گَس بالاتر برابر با هزینه معامله بالاتر است. همچنین، معاملات باقیمت گَس پایین ممکن است با شکست مواجه شوند. زیرا قیمت پایین گَس ، برای ماینرها جذاب نیست و درنتیجه، ممکن است آن‌ معامله را انتخاب نکنند.

با استفاده از ردیابی گس اتراسکن، کاربر می‌تواند تعیین کند که چه زمانی برای ارسال تراکنش مناسب است.

با استفاده از ردیابی گس اتراسکن، کاربر می‌تواند تعیین کند که چه زمانی برای ارسال تراکنش مناسب است.

با استفاده از ردیابی گس اتراسکن، کاربر می‌تواند تعیین کند که چه زمانی برای ارسال تراکنش مناسب است. البته هزینه کمتر برای همه کاربران مطلوب است اما ممکن است بسته به فعالیت شبکه در زمان مور نظر کاربران، کاهش هزینه امکان‌پذیر نباشد. گفتنی است تعیین هزینه گَس در MetaMask یا هر کیف پول دیگری از طریق تخمین ردیاب گَس، به کاربران کمک می‌کند تا بتوانند تراکنش های خود را تسریع کنند. برای مشاهده گس ترکر اتریوم اینجا کلیک کنید.

یافتن اِیردراپ به کمک اتراسکن

یکی از ویژگی‌هایی که جدیداً به اتراسکن اضافه‌شده، پشتیبانی از اِیردراپ‌های فعلی در شبکه اتریوم است. البته کاربران نمی‌توانند از هر کمپینی که می‌خواهند، توکن‌های ایردراپ‌ را دریافت کنند. اما اتراسکن یک نمای کلی از ایردراپ‌های فعال را برای کاربر فراهم می‌کند. این امکان جدید، برای کاربرانی که قصد دارند شرایط ایردراپ‌های مختلف را بررسی کنند، مفید است. هرچند به نظر نمی‌رسد که این ویژگی در تغییرات آتی اتراسکن، گنجانده‌شده باشد.

ایردراپ های انجام شده و درحال انجام سایت اتر اسکن

ایردراپ های انجام شده و درحال انجام سایت اتر اسکن

برای ورود به قسمت ایردراپ های اتر اسکن اینجا کلیک کنید.

استفاده از اکسپلورِر: بررسی مختصر توکن

همان‌طور که می‌دانید، اتریوم از توکن‌های استانداردی مانند ERC-20 و ERC-721 پشتیبانی می‌کند. بنابراین کاربران اتراسکن می‌توانند توکن‌های برتر را با توجه به ویژگی‌هایی ازجمله استانداردهای موردنظرشان، قراردادها، حجم معاملات، تغییرات قیمت، ارزش بازار و تعداد دارندگان آن توکن پیدا کنند. پس برای مشاهده جزئیات هر توکن، کافی است روی آن کلیک کنند تا جزئیات موردنظر را مشاهده نمایند.

در این صفحه تاپ توکن های هر شبکه مشاهده می شود.

در این صفحه تاپ توکن های هر شبکه مشاهده می شود.

قسمت قراردادهای تائید شده

یکی از ویژگی‌های جالب ‌توجهی که هنگام استفاده از اکسپلورِر اتراسکن با آن مواجه می‌شوید، وجود قسمتی به نام “قراردادهای تائید شده” است. این بخش، تمامی قراردادهای هوشمند موجود در بلاک چین اتریوم را که دارای کد منبع تائید شده هستند، نشان می‌دهد. البته، همه قراردادهای هوشمند در این دسته قرار نمی‌گیرند. بنابراین برای کاربران بهتر است که ابتدا برای خود مشخص کند که آیا می‌خواهند در یک قرارداد خاص، فعالیت داشته باشند یا نه.

قرارداد ها و امضای تایید شده در اتر اسک

قرارداد ها و امضای تایید شده در اتر اسک

همچنین، کاربران می‌توانند آدرس قراردادهای موردنظرشان را به‌صورت دستی جستجو کنند و تائید یا عدم تائید آن را کنترل نمایند. این فرایند، مانند جستجوی آدرس کیف پول در اتراسکن است. با این تفاوت که کاربران می‌توانند نام، نسخه کامپایلر و انجام ممیزی را نیز بررسی کنند. همان‌طور که مطلع هستید، ممیزی‌های امنیت در قراردادهای هوشمند، نقش مهمی دارند. هرچند همچنان تضمینی وجود ندارد که شرکت در معاملاتی که ممیزی امنیت دارند، ۱۰۰ درصد ایمن باشد.

آیا اتراسکن با NFT سازگار است؟

توکن‌های غیرقابل تعویض یا NFTها در بلاک چین اتریوم، محبوبیت زیادی دارند. خریداران این NFTها می‌توانند دارایی خودشان را در اتراسکن مشاهده کنند. هرچند این اطلاعات، تنها نشان‌دهنده توکن است و رشته هنری مربوط به توکن خریداری‌شده را مشخص نمی‌کند. بنابراین، کاربر برای ملاحظه اثر هنری موردنظرش باید از بسترهای خدماتی دیگری مانند بازار OpenSea استفاده کند. به‌طورکلی می‌توان گفت که اتراسکن هیچ کاربردی برای نمایش و ملاحظه آثار هنری ندارد. اما کاربر می‌تواند با استفاده از شناسه NFT، به پروژه یا اثر هنری متعلق به آن، سابقه تراکنش و معاملات، دسترسی پیدا کند.

سایر ویژگی‌های اتراسکن

به‌جز ردیابی معاملات و قیمت گس، اتراسکن ویژگی‌های متمایز دیگری نیز دارد. مثلاً کاربران می‌توانند برای درک نمای کلی بازار اتریوم، از نمودارها و آماری که در این اکسپلورِر ارائه می‌شود استفاده کنند.

داده‌هایی مانند تراکنش‌های روزانه، آدرس‌های خاص، متوسط اندازه بلاک‌ها و متوسط قیمت گس، دیدگاه ارزشمندی را برای کاربران اتریوم به ارمغان می‌آورد.

داده‌هایی مانند تراکنش‌های روزانه، آدرس‌های خاص، متوسط اندازه بلاک‌ها و متوسط قیمت گس، دیدگاه ارزشمندی را برای کاربران اتریوم به ارمغان می‌آورد.

از سوی دیگر، کاربر می‌تواند با مراجعه به قسمت Dapps، آدرس‌های مرتبط و قراردادهای هوشمند موردنظر خودش را نیز ملاحظه کند. انتظار می‌رود که با حرکت اتریوم برای ادغام با Ethereum 2.0 و یک سیستم اثبات سهام، کاربران بتوانند تراکنش‌های ETH2.0 را در اکسپلورِر زنجیره‌ای بیکن پیگیری کنند.

نظرتان را درباره‌ی مقاله «راهنمای گام به گام استفاده از اکسپلورر اتراسکن (Etherscan)» با ما درمیان بگذارید.

منبع:coinmarketcap
4 نفر این مطلب را پسندیدند.
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
رای شما ثبت شد!
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
ثبت نظر
مهدی عباس زاده
12 سال از فعالیتم در حوزه طراحی سایت و دیجیتال مارکتینگ میگذره و اخیرا به دنیای شگفت انگیز ارزهای دیجیتال علاقه مند شدم.

‫2 نظر

  • سلام
    میخواستم بپرسم تو سایت اتراسکن میخوام تراکنشهای مثلا دوماه پیش رو ببینیم چجوری میتونیم تاریخ بزنیم و تراکنش های اونروز رو ببینیم؟

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *