تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) چیست؟
روشهای مختلفی برای تحلیل بازارهای مالی وجود دارد، تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی دو مورد از متداولترین روشها هستند.
برای اینکه بتوانید در بازارهایی مانند بورس، فارکس، ارزدیجیتال و… فعالیت کنید باید حداقل به یکی از روشها تسلط داشته باشید، در این مقاله میخواهیم درباره تحلیل تکنیکال و اصول آن با یکدیگر صحبت کنیم و در ادامه به بیان مزایا و معایب آن بپردازیم. با ما همراه باشید.
تحلیل تکنیکال چیست؟
تحلیل تکنیکال روشی برای پیش بینی قیمتها در بازار است که از طریق مطالعه وضعیت گذشته بازار به دست میآید. در تحلیل تکنیکال از طریق بررسی تغییرات و نوسانات قیمتها، حجم معاملات، عرضه و تقاضا، میتوان وضعیت قیمتها را در آینده نیز پیشبینی کرد. این تحلیل دانشی برای ثبت تاریخچه معاملات است و به این معنا است که به جای توجه کردن به یک دارایی به رفتار بازار توجه کنیم.
اصول تحلیل تکنیکال چیست؟
- عملکرد بازار در قیمتها لحاظ میشود.
- قیمتها در غالب روند حرکت میکنند.
- تاریخ درحال تکرار است.
عملکرد بازار در قیمتها لحاظ میشود
عملکرد بازار را میتوان سنگبنای تحلیل تکنیکال دانست. یک تحلیلگر تکنیکال عقیده دارد که هر چیزی اعم از جغرافیا، سیاست، موضوعات روانشناختی و خیلی از مسائل دیگر در قیمتهای بازار منعکس میشود.
تمام تکنسینها بر این باورند که تغییر قیمتها در اثر تغییرات عرضه و تقاضا رخ میدهد.
اگر تقاضا بیشتر از عرضه باشد قیمتها بالا میروند و اگر عرضه بیش از تقاضا باشد قیمتها سقوط میکنند، این تغییرات اساس تمام پیشبینیهای اقتصادی است.
در تحلیل تکنیکال نمودارها به خودی خود روند صعودی یا نزولی قیمتها را تعیین نمیکنند، آنها صرفا سیر نزولی و صعودی بازار را نشان میدهند.
بیشتر مواقع و در زمانهای بحرانی، هیچکس دقیقا نمیداند دلیل سیر صعودی یا نزولی بازار چیست.
قیمتها در قالب روند حرکت میکنند
هدف کلی از بررسی یک نمودار، بررسی وضعیت کنونی روند و پیش بینی جهت حرکت آن در آینده است.
در حقیقت بسیاری از تکنیکهایی که در این روش استفاده میشوند ماهیت دنبالهای دارند، بدین معنا که هدف آنها شناسایی روندهای موجود و پیروی از آنها است.
موضوع دیگری که در مورد روندها وجود دارد این است که آنها در حال حرکت رو به جلو هستند. در واقع تا زمانی که نشانههایی از روند معکوس نباشد الگو با روند فعلی پیش میرود.
تاریخ درحال تکرار است
بخش عمده تحلیل تکنیکال و بررسی عملکرد بازار مرتبط با مطالعه روانشناسی انسان است.
به عنوان مثال الگوهایی را طی ۱۰۰ سال گذشته شناسایی و طبقهبندی کرده اند، این الگوها تصاویر خاصی را نشان میدهند که با توجه به اوضاع روانی آن زمان ایجاد شده و تاثیرات آن روی نمودارها کاملا قابل مشاهده است.
از آنجا که این الگوها در گذشته به خوبی کار کردهاند، فرض بر این است که در آینده هم به خوبی پاسخگو باشند. آنها مبتنی بر روانشناسی انسانی هستند و تغییر نمیکنند. طبق این فرضیه کلید درک آینده در مطالعه گذشته نهفته است یا اینکه آینده فقط تکرار گذشته است.
تحلیل تکنیکال چه مزایایی دارد؟
یادگیری آسان
در تحلیل تکنیکال برای تجزیه و تحلیل نمودارها به دانش خاصی در زمینه اقتصاد، امورمالی یا حسابداری نیازی ندارید. در این تحلیل اطلاعات بنیادی یک شرکت به طور کامل نادیده گرفته میشود و تمام توجه شما به نوسانات قیمت و حجم معاملات محدود میشود.
تعیین نقاط ورود و خروج
یکی از بهترین مزایای تحلیل تکنیکال تعیین زمان مناسب ورود و خروج است. این موضوع باعث میشود سرمایه گذاران برای خرید و فروش سهام خود دچار سردرگمی نشوند و اصولی و درست معامله کنند.
نوسانگیری
با استفاده از تحلیل تکنیکال شما میتوانید نوسانگیری انجام دهید و از تغییرات کوتاه مدت سهمها سود ببرید، درحالی که با تحلیل بنیادی تنها میتوان ارزش ذاتی یک سهم را تعیین کرد.
تعیین حد سود و ضرر
با استفاده از این روش میتوانیم هنگام ریزش بازار با خروج به موقع سرمایه، از ضرر بیش از حد جلوگیری کرده و سرمایه خود را به درستی مدیریت کنیم.
به طور معمول حد ضرر ۱۰٪ پایینتر از نقطه ورود و حد سود ۲۰٪ بالاتر از آن است.
البته این درصدها بسته به استراتژی معاملاتی شما میتوانند متفاوت باشند و ما تنها مقدار حدودی آن را بیان کردیم.
تحلیل تکنیکال چه معایبی دارد؟
دریافت سیگنالهای متفاوت
تحلیل تکنیکال روشهای مختلفی برای تحلیل بازار و دریافت سیگنال خرید و فروش دارد. جنبهی منفی موضوع این است که گاهی اوقات روشهای مختلف سیگنالی کاملا متفاوت با یکدیگر صادر میکنند.
به عنوان مثال ممکن است تحت شرایط یکسان یکی از روشهای تحلیلی سیگنال خرید و دیگری فروش را صادر کند.
عدم قطعیت پیشبینیها
برای اینکه تحلیل تکنیکال به عنوان استراتژی اصلی مورد استفاده قرار بگیرد باید پیشبینی دقیقی از آینده ارائه دهد، در حالیکه بازار و نوسانات شدید آن همیشه قابل پیش بینی نیستند.
به طور مثال گاهی اوقات بازار تحت تاثیر یک خبر دچار ریزش شدید میشود و این موضوع خارج از انتظار یک تحلیلگر تکنیکال است.
انواع نمودارها در تحلیل تکنیکال
- نمودار میلهای
- نمودارخطی
- نمودار نقطه و رقم
- نمودار شمعی
نمودار میلهای
نمودار میلهای بهعنوان پرکاربردترین نوع نمودار در تحلیل تکنیکال شناخته شده است. در این نمودارها محدوده قیمت هر روز توسط یک نوار عمودی نشان داده میشود. این نوار عمودی در سمت راست و چپ خود دو خط افقی دارد. خط سمت راست افقی، قیمت بسته شدن و خط سمت چپ افقی قیمت باز شدن را نشان میدهند. ابتدا و انتهای نوار میلهای هم به ترتیب بالاترین قیمت و پایینترین قیمت را به ما نشان میدهند. نمودارهای میلهای میتوانند بصورت روزانه، هفتگی و ماهانه باشند.
نمودار خطی
در نمودار خطی فقط از قیمت بسته شدن استفاده میشود. بسیاری از تحلیلگران معتقدند چون قیمت بسته شدن مهمترین بخش قیمت روز است، یک نمودار خطی معیار معتبرتری برای بررسی فعالیت قیمت است.
نمودار نقطه و رقم
نمودار نقطه و رقم در تحلیل تکنیکال زیاد متداول نیست، زمان در این نمودار نقشی ندارد و تنها با تغییر قیمت تغییر میکند.
این نمودار حرکات خاص قیمتی را فیلتر کرده و اطلاعات اضافی را حذف میکند. یکی از مزیتهای مهم نمودار نقطه و رقم این است که تشخیص حمایت و مقاومت را بسیار آسان میکند.
در این نمودارها ستون X نشانهی افزایش قیمت و ستون O نشانهی کاهش قیمت است. اخطارهای خرید و فروش در نمودار نقطه و رقم بسیار دقیق مطرح میشود.
نمودار شمعی
نمودار شمعی نسخهی ژاپنی نمودار میلهای است که در سالهای اخیر در غرب بسیار محبوب شده است. این نمودار مانند نمودار میلهای چهار قسمت باز شدن، بسته شدن، پایینترین قیمت و بالاترین قیمت را نشان میدهد؛ اما تفاوت اصلی در نحوه نمایش آن است.
در نمودار شمعی یک خط نازک به نام سایه، محدوده قیمت روز را از بالا تا پایین نشان میدهد. بخش وسیعتری از نوار به نام بدنه فاصله بین قیمت باز شدن و قیمت بسته شدن را اندازهگیری میکند.
جمعبندی
تحلیل تکنیکال تنها یکی از روشهای تحلیل بازار سرمایه است، برای اینکه سرمایهگذار موفقی باشید بهتر است با اصول مدیریت سرمایه، روانشناسی بازار و همچنین تحلیل بنیادی آشنایی داشته باشید. همانطور که در مقاله مشاهده کردید نمودارها به خودی خودی ارزش زیادی ندارند و آنچه مهم است دانش شما در استفاده از اطلاعات موجود در نمودار است.
نظرتان را دربارهی مقاله «تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) چیست؟» با ما درمیان بگذارید.
سلام و درود
ممنون از مقاله بسیار خوبتون. بسیار کاربردی بود.
سلام خدمت شما.
خوشحالیم که این مقاله براتون مفید بوده.
موفق باشید.
سلام اگه عرضه از تقاضا بیشتر باشه چه اتفاقی میفته؟
عرضه>تقاضا = کاهش قیمت ( در سقف های قیمتی رخ می ده )
عرضه<تقاضا = افزایش قیمت ( در کف های قیمتی )
فرقشون اینه ک اگر تقاضا بیش از عرضه باشد قیمت ها بالا میرود و اگر عرضه بیش از تقاضا باشد قیمت ها سقوط میکند،این تغییرات اساس تمام پیش بینی های اقتصادی است.