شاخص ترس و طمع (fear and greed index) چیست و چه کاربردی دارد؟

۰۵ خرداد ۱۴۰۱
شاخص ترس و طمع (fear and greed index) چیست و چه کاربردی دارد؟

به عنوان یک سرمایه‌گذار همه ما روز‌های پر از هیجان و نوسانی را تجربه کرده‌ایم، روز‌هایی که سر دوراهی خرید و فروش مردد مانده بودیم و ترس از دست دادن سرمایه تمام وجودمان را فرا گرفته بود. حتماً شما هم در آن شرایط متوجه شده‌اید که رفتار بازار تنها با تحلیل تکنیکال و فاندامنتال قابل توجیه نیست و عوامل دیگری هم بر آن اثر‌گذار است، این جاست که موضوعی تحت عنوان تحلیل احساسات بازار مطرح می‌شود.
در این مقاله می‌خواهیم درباره‌ی دو احساس غالب در بازار یعنی ترس و طمع صحبت کنیم و به شما نشان دهیم که این احساسات تا چه اندازه بر بازار اثرگذار هستند و چگونه می‌توانید با مدیریت آن‌ها ریسک سرمایه‌گذاری خود را کاهش دهید. با ماهمراه باشید.

شاخص ترس و طمع چیست؟

شاخص ترس و طمع نوعی واکنش احساسی از سمت مردم است که در برابر افزایش و کاهش قیمت‌ها رخ می‌دهد. به صورت کلی دو حالت وجود دارد:

  • حالت اول زمانی است که بازار صعودی است و افراد به خاطر فومو( ترس از جا ماندن) اقدام به خرید شتاب‌زده می‌کنند، این موضوع باعث می‌شود افزایش قیمت‌ها ادامه دار شود و رمز‌ارز مورد نظر در قیمتی بالاتر از ارزش ذاتی خود معامله شود‌.
    در این حالت می‌گوییم طمع بر بازار حاکم است و به دلیل معامله رمز‌ارز در قیمتی بیشتر از قیمت واقعی آن overbought رخ داده است.
  • حالت دوم نیز در بازار‌های نزولی اتفاق می‌افتد، بدین صورت که وقتی بازار کاهشی است افراد به دلیل ترس از دست دادن همه یا بخش قابل توجهی از سرمایه خود اقدام به فروش شتاب‌زده می‌کنند. این فروش همگانی باعث می‌شود سیر نزولی ادامه دار شود و رمزارز در قیمتی پایین‌تر از ارزش ذاتی خود معامله شود.
    در این حالت می‌گوییم ترس بر بازار حاکم است و به دلیل معامله رمز‌ارز در قیمتی پایین‌تر از ارزش‌ذاتی آن Oversold رخ داده است.

لازم به ذکر است که بگوییم به دلیل سلطه بیت‌کوین بر بازار ارز‌های دیجیتال این شاخص بیشتر برای بیت‌کوین مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تحلیل شاخص ترس و طمع چگونه است؟

این شاخص اعدادی بین ۰ تا ۱۰۰ را در برگرفته که ۰ نشانه‌ی ترس شدید و ۱۰۰ نشان دهنده طمع شدید است. حال بیاید باهم سایر اعداد را دقیق‌تر بررسی کنیم:

  •  اعداد ۰ تا ۲۵ نشانه‌ی ترس شدید است و موقعیت مناسبی برای ورود به بازار است.
  •  بازه‌ی ۲۵ تا ۵۰ هم نشانه‌ی ترس میان سرمایه‌گذاران است.
  •  عدد ۵۰ نقطه‌ی تعادل و نشانه‌ی برابری ترس و طمع است.
  •  اعداد ۵۰ تا ۷۵ هم نشانه‌ی بالا بودن طمع میان سرمایه‌گذاران است.
  •  بازه‌ی ۷۵ تا ۱۰۰ هم نشانه‌ی طمع شدید است و تحلیل‌گران نسبت به ورود به بازار در این بازه‌ی زمانی هشدار می‌دهند، زیرا به دلیل طمع سرمایه‌گذاران قیمت‌ها بیش از حد بالا‌رفته و هر لحظه امکان ریزش قیمت‌ها وجود دارد.

شاخص ترس و طمع را کجا ببینیم؟

شاخص ترس و طمع بیت‌کوین را می‌توانید هر لحظه در سایت alternative.me ببینید.

آسان ترین روش دستیابی به شاخص ترس و طمع

همچنین میتوانید در ربات تلگرام ما عضو شوید و در تلگرام خود هر ۵ دقیقه جدیدترین شاخص ترس و طمع را چک کنید.

ربات تلگرام شاخص ترس و طمع

دانلود نرم افزار شاخص ترس و طمع برای آیفون

همچنین در صورتی که سیستم عامل تلفن همراه شما آیفون است می‌توانید با استفاده از نرم‌افزار پیشنهادی همین سایت ویجت شاخص ترس و طمع را روی تلفن همراه خود نصب کنید و از مشاهده مداوم آن لذت ببرید: )

برای اینکار ابتدا باید Scriptable app را نصب کنید و سپس با کد موجود در alternative.meیک ویجت بسازید تا بتوانید به صورت لحظه ای شاخص ترس و طمع را در روی موبایل مشاهده کنید.

نرم افزار شاخص ترس و طمع برای آیفون

نرم افزار شاخص ترس و طمع برای آیفون

مزایای استفاده از شاخص ترس و طمع چیست؟

این شاخص نمایی از بازار را به معامله‌گران نشان می‌دهد که با ابزار دیگری قابل اندازه‌گیری نیست‌. همچنین به معامله‌گران کمک می‌کند تا شرایطی که بازار دچار Oversold و Overbought را تشخیص دهند.

 به کمک شاخص ترس و طمع میتوانید هیجان و ترس معامله گران را تشخیص دهید.

به کمک شاخص ترس و طمع میتوانید هیجان و ترس معامله گران را تشخیص دهید.

معایب استفاده از شاخص ترس و طمع چیست؟

یکی از مهم‌ترین نقاط ضعف این شاخص این است که اطلاعات آن از منابع مختلفی جمع‌آوری می‌شود و همین امر دقت آن را کاهش می‌دهد.
از دیگر معایب آن این است که درک آن برای تمام افراد ساده نیست و همچنین شامل تمام ترس‌ها نمی‌شود، بطور مثال یکی از مهم ترس‌ها ترس از جا ماندن یا همان فومو است که از پارامتر‌های این شاخص نیست اما تاثیر زیادی روی بازار دارد.

شاخص ترس و طمع چگونه محاسبه می‌شود؟

این شاخص تحت تاثیر پارامتر‌های مختلفی قرار دارد و هر کدام به اندازه‌ای بر آن اثر‌گذار هستند، در ادامه هر یک از این موارد و میزان اثرگذاری آن بر شاخص را بررسی می‌کنیم:

نوسانات ۲۵٪

در این فاکتور نوسانات فعلی بازار و همچنین حداکثر نوسانات آن اندازه‌گیری می‌شود. این اندازه‌گیری‌ها با میانگین‌های ۳۰ و۹۰ روز اخیر مقایسه می‌شود.
به طور معمول افزایش شدید و غیرمعمول نوسانات نسبت به میانگین نشان دهنده این است که بازار با ترس اشباع شده است.

قدرت بازار و حجم ۲۵٪

حجم نمایان‌گر میزان معاملات بازار ورود پول به آن است، در صورتی که افزایش حجم معاملات با افزایش قیمت‌ها همراه شود می‌تواند نشان دهنده شروع طمع در بازار باشد.
مقایسه‌ی حجم کنونی نیز با میانگین حجم ۳۰ و ۹۰ روز اخیر انجام می‌شود.

رسانه‌های اجتماعی ۱۵٪

میزان پست‌ها وهشتگ‌هایی که برای یک رمز‌ارز در رسانه‌های اجتماعی مانند توییتر منتشر می‌شود و بازخورد کاربران نسبت به آن یکی دیگر از موارد تشخیص ترس یا طمع است.
ارزیابی این موضوع هم بر اساس دو پارامتر انجام می‌شود:
۱-سرعت عکس‌العمل افراد حاضر در رسانه
۲-تعداد بازخورد و مشارکت کاربران
بطور معمول توجه و مشارکت زیاد کاربران نسبت به یک رمز‌ارز خاص به عنوان فاکتوری برای طمع تلقی می‌شود.

 سعی کنید به کمک شاخص ترس و طمع از معاملات شتابزده جلوگیری کنید.

سعی کنید به کمک شاخص ترس و طمع از معاملات شتابزده جلوگیری کنید.

نظرسنجی ۱۵٪

نظرسنجی‌ها با استفاده از سایت strawpoll.com انجام می‌شود. در این نظرسنجی‌ها که بصورت هفتگی برگزار می‌شود حدود دو الی سه هزار رای ثبت می‌شود و با بررسی نتایج آن، احساسات گروهی از سرمایه‌گذاران نسبت به یک رمزارز خاص سنجیده می‌شود. این نظرسنجی‌ها اعتبار زیادی ندارند اما استفاده از آن‌ها در مطالعات و تحقیقات تا حدی سودمند است.

تسلط بر بازار ۱۰٪

میزان تسلط بیت‌کوین بر بازار یک معیار مهم برای سنجش حرص یا طمع حاکم است.
بدین صورت که وقتی تسلط بیت کوین بر بازار بالا باشد، نشان دهنده‌ی ترس حاکم بر بازار آلت‌کوین‌ها است؛ چرا که سرمایه‌گذاران بیت‌کوین را رمزارزی امن برای سرمایه‌گذاری می‌دانند.
برعکس وقتی تسلط آلت‌کوین‌ها بر بازار بالا باشد نشانه‌ی تمایل سرمایه‌گذاران به این حوزه و طمع حاکم بر آن است.

همچنین بخوانید |  آموزش مدیریت سرمایه

روند‌ها ۱۰٪

تجربه نشان داده است که وقتی کاربران واژه یا اصطلاح خاصی را بیش از حد معمول سرچ می‌کنند روندی احساسی در بازار جریان دارد.
بطور مثال اگر واژه “Bitcoin” را در گوگل ترندز وارد کنید به شما هیچ نتیجه‌ای نشان نمی‌دهد اما اگر واژه “bitcoin price manipulation” (دستکاری قیمت بیت‌کوین) را وارد کنید می‌بینید که این سرچ در حدود یک ماه ۱۵۵۰٪ افزایش داشته، که این خود نشانه‌ای از ترس حاکم بر بازار است.

جمع‌بندی

مهم‌ترین نکته در استفاده از این شاخص این است که آن را در کنار بقیه موارد مورد تحلیل و بررسی قرار دهید و توجه داشته باشید هر عامل تا اندازه‌ی بر رفتار بازار اثر‌گذار است.
همچنین به خاطر داشته باشید خیلی وقت‌ها برای موفق شدن باید خلاف امواج شنا کنید، پس به حد سود و ضرر خود پایبند باشید و با صبوری کامل رفتار بازار را نظاره کنید تا بهترین نتیجه را کسب کنید.

نظرتان را درباره‌ی مقاله «شاخص ترس و طمع (fear and greed index) چیست و چه کاربردی دارد؟» با ما درمیان بگذارید.

8 نفر این مطلب را پسندیدند.
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
رای شما ثبت شد!
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
ثبت نظر
مهدی عباس زاده
12 سال از فعالیتم در حوزه طراحی سایت و دیجیتال مارکتینگ میگذره و اخیرا به دنیای شگفت انگیز ارزهای دیجیتال علاقه مند شدم.

‫4 نظر

  • چه خوبه که میشه صرافی های معتبر رو یکجا بررسی کرد ممنون از شما

  • با سلام خدمت تیم زوم
    اگه شما کانال سیگنالى هم براى کریپتو ها دارین لطفا لینکش رو یا ادرسشو تو یکی از apps برام بدین بى زحمت!!!

  • سلام و خسته نباشید.
    این شاخص رو از کجا میشه دید؟ ممنون میشم لینکشو برام بذارید..سپاس از پاسخگوییتون

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *