فومو (FOMO) چیست و چه تفاوتی با فاد (FUD) و جومو (JOMO) دارد؟

۱۱ مهر ۱۴۰۰
ترس از دست دادن

اگر در زمینه‌ی خرید و فروش ارزهای‌دیجیتال فعالیت می‌کنید احتمالا با نمودار‌های پرنوسان آن‌ها آشنایی دارید. به احتمال زیاد این نوسانات شدید شما را هم نگران کرده‌اند و باعث هجوم افکار و سوالات مختلفی به ذهن شما شده‌اند. یکی از سوالات متداولی که ممکن است خواب و خوراک را از شما گرفته باشد این است که:

اگر یک ارزدیجیتال را نخریدم و حسابی رشد کرد چه؟

این سوال ترسناک همان فومو نام دارد، در این مقاله قصد داریم درباره‌ی فومو و تاثیرات آن بر بازار صحبت کنیم، همچنین در ادامه‌ی مقاله راهکار‌هایی را به شما معرفی می‌کنیم تا احساسات‌تان به جای شما تصمیم نگیرند، با ما همراه باشید.

ترس از دست دادن یا فومو (FOMO) چیست؟

فومو یا (fear of missing) در لغت به معنای «ترس از دست دادن» است. در چنین وضعیتی افراد به این فکر می‌کنند که از بازار جا مانده‌اند و یا فرصت خرید را از دست داده‌اند. این ترس باعث می‌شود که سرمایه‌گذاران از روی احساسات و هیجان تصمیم بگیرند و در قله‌های قیمت دست به خرید بزنند. بعد از مدتی با کاهش هیجانات بازار، قیمت‌ها به روال سابق خود بازمی‌گردند و اصلاح می‌شوند.

اما برای سرمایه‌گذاران چه اتفاقی می‌افتد؟

آن‌ها با خرید رمزارز در اوج قیمت و سپس سقوط آن دچار زیان انباشته می‌شوند، ضمن اینکه توجه زیاد به یک ارزدیجیتال آن‌ها را از سایررمزارز‌ها غافل می‌کند و باعث می‌شود از روال اصلی بازار جا بمانند.

فومو تنها در بازار ارزهای‌دیجیتال وجود ندارد و شامل همه‌ی حوزه‌های سرمایه‌گذاری می‌شود

اما فومو به دلیل نوسانات شدید رمزارز‌ها، بیشتر در همین حوزه مورد بررسی قرار می‌گیرد.

فومو چه تاثیری روی بازار ارزدیجیتال می‌گذارد؟

وقتی تمام سرمایه‌گذاران دچار فومو می‌شوند به خرید شتاب‌زده اقدام می‌کنند، به طور طبیعی با افزایش تعداد تقاضا قیمت‌ها روز به روز بالاتر می‌رود و حباب قیمتی شکل می‌گیرد.

با شکل‌گیری حباب قیمتی، هر سهم و یا دارایی در قیمتی بالاتر از ارزش ذاتی خود معامله می‌شود.

در چنین وضعیتی سرمایه‌گذاران قدیمی‌تر که به بالاترین حد سود خود رسیده اند اقدام به فروش سرمایه‌ی خود می‌کنند و حجم قابل‌توجهی از دارایی‌ها وارد بازار می‌شود، با ورود حجم زیادی از نقدینگی به بازار عرضه بر تقاضا پیشی می‌گیرد و سیر صعودی به نقطه‌ی سقوط خود نزدیک می‌شود‌.

با سقوط بازار و آغاز روند نزولی تمامی سرمایه‌گذاران و افرادی که تحت تأثیر احساسات خود دست به معامله زده‌اند دچار زیان‌های سنگینی می‌شوند و تنها افراد با تجربه و آموزش‌دیده در این شرایط سود می‌برند.

تجربه‌ای تلخ از فومو بیت کوین

به عنوان مثالی از فومو می‌توان به تغییرات قیمت بیت‌کوین اشاره کرد. در سال ۲۰۱۷ قیمت بیت‌کوین در عرض چند هفته از ۷۵۰۰ دلار به ۱۹۷۰۰ دلار رسید واز ابتدا تا انتهای سال قیمت آن ۱۸۰۰ درصد افزایش پیدا کرد. این افزایش قیمت فضای رقابتی میان خریداران و سرمایه‌گذاران ایجاد کرد و باعث ایجاد حباب قیمتی شد‌. کاملا واضح است که خرید بیت‌کوین بعد از افزایش قیمت ۱۸۰۰ درصدی آن ابدا عاقلانه به نظر نمی‌رسید ولی سرمایه‌گذارانی که اسیر احساسات شده بودند این موضوع را درک نمی‌کردند.

در سال ۲۰۱۸ حباب قیمت بیت‌کوین ترکید و ارزش آن ۸۰ درصد افت پیدا کرد و در اواخر آن سال قیمت هر واحد بیت‌کوین به ۳۱۰۰ دلار رسید.

احتمالا خودتان می‌توانید تصور کنید افرادی که در اوج قیمت دست به خرید زدند چه ضرر سنگینی را متحمل شدند.

فومو (FOMO) با فاد (FUD) چه تفاوتی دارد؟

معنای فومو قبلا گفته شد اما فاد به چه معناست؟ فاد مخفف سه حرف است: ترس (Fear)، عدم اطمینان (Uncertainty)، شک یا ابهام (Doubt)

همان طور که می‌بینید پایه‌ی اصلی هر دو واژه ترس است اما یک تفاوت اساسی باهم دارند و آن هم این است که:

فومو به معنای ترسی است که منشا آن خود مردم هستند و در اثر تشدید احساسات معامله‌گران در بازار ایجاد می‌شود، اما فاد به معنای ترسی است که منشا آن اخبار، افراد و رسانه‌ها هستند.

فومو باعث افزایش قیمت‌ها می‌شود اما فاد قیمت‌ها را کاهش می‌دهد.

به طور مثال وقتی دولت موضع‌گیری منفی نسبت به معاملات ارز‌های دیجیتال از خود نشان می‌دهد قیمت‌ها کاهش می‌یابد و در این حالت می‌گوییم فاد ایجاد شده است، یعنی قیمت‌ها در اثر ترس کاهش پیدا کرده است.

به عنوان مثالی از فومو هم می‌توان به خرید یک و نیم میلیارد دلاری بیت‌کوین توسط تسلا اشاره کرد. این خرید اعتبار بیت‌کوین را ۱۵٪ افزایش داد و قیمت آن‌را به ۴۴ هزار دلار رساند‌، در نتیجه افراد جامعه به خرید بیشتر بیت‌کوین تشویق شدند و همین موضوع باعث رشد بیشتر آن شد. در این حالت می‌گوییم قیمت‌ها در اثر فومو افزایش پیدا کرده است، یعنی افراد حس می‌کنند اگر بیت‌کوین نخرند از قافله عقب مانده اند و برای خرید بیشتر میان سرمایه‌گذاران رقابت ایجاد می‌شود.

فومو (FOMO) با جومو (JOMO) چه تفاوتی دارد؟

جومو یا (Joy of Missing Out) به معنای «لذت از دست دادن» است!

جومو یا (Joy of Missing Out) به معنای «لذت از دست دادن» است!

همان‌طور که می‌بینید معنای جومو این واژه کاملا مخالف فومو است و واژه لذت به جای ترس جایگزین شده است.

برای روشن‌تر شدن موضوع برای‌تان مثالی می‌زنیم:

گاهی اوقات در بازار شرایطی پیش می‌آید که سرمایه‌گذار با توجه به تحلیل خود یک سهام یا ارزدیجیتال را نمی‌خرد؛ پس از آن قیمت سهم و یا رمزارز دچار افت می‌شود و سیر نزولی خود را آغاز می‌کند. در این حالت فرد با وارد نشدن به معامله جلوی ضرر خود را گرفته است و خوشحال است، چنین وضعیتی جومو نام دارد.

چه کنیم تا احساساتمان به جای ما تصمیم نگیرند؟

  •  قبل از انتخاب ارزدیجیتال مورد نظر خود تحقیق کنید.

شما باید با سنجش میزان سرمایه خود و همچنین توجه به نوع تغییرات یک رمزارز آن را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کنید، همچنین توجه داشته باشید که تیم حمایت و توسعه این ارزدیجیتال شامل چه افرادی است و برنامه آن‌ها برای آینده چیست.

تسلط به انواع تحلیل‌ها به شما کمک می‌کند که روند نمودار‌ها و بازار را بهتر درک کنید، همچنین با استفاده از نمودار‌ها می‌توانید خطوط حمایت و مقاومت را رسم کنید و نقاط ورود و خروج به معاملات را بهتر تشخیص دهید.

  • روانشناسی بازار را فرا بگیرید.

تنها تحلیل‌های تکنیکال و فاندامنتال نیستند که به شما کمک می‌کنند تصمیمات مناسبی بگیرید، شما باید بتوانید احساسات مردم و روند بازار را نیز مورد بررسی قرار دهید و با سنجش تمام موارد در کنار یکدیگر برای مدیریت سرمایه خود تصمیم بگیرید.

  • به حد سود و ضرر خود پایبند باشید.

هر چقدر هم که حرفه‌ای باشید فراموش نکنید که باید به حد سود و ضرر خود پایبند باشید. پایبندی به این موضوع شما را برای همیشه از ضرر‌های هنگفت مصون نگه‌می‌دارد.

شما باید بسته به میزان ریسک‌پذیری خود معامله کنید، خوب فکر و بررسی کنید و ببینید که می‌خواهید چه رویکردی در معاملات خود داشته باشید؟

اگر اهل ریسک‌پذیری هستید می‌توانید نوسان‌گیری انجام دهید ولی اگر فرد محتاطی هستید رویکرد معاملاتی بلند مدت برای شما مناسب‌تر است.

نظرتان را درباره‌ی مقاله «فومو (FOMO) چیست و چه تفاوتی با فاد (FUD) و جومو (JOMO) دارد؟» با ما درمیان بگذارید.

منبع:مدیوم
5 نفر این مطلب را پسندیدند.
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
رای شما ثبت شد!
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
ثبت نظر
مهدی عباس زاده
12 سال از فعالیتم در حوزه طراحی سایت و دیجیتال مارکتینگ میگذره و اخیرا به دنیای شگفت انگیز ارزهای دیجیتال علاقه مند شدم.

‫3 نظر

  • اینم در واقع همون فروش نفتو گاز به شرکتهای ماینینگه اصلا نمیشه روی رمز ارز بعنوان یه صنعت جایگزین نفت حساب کرد

  • سلام فومو و فاد رو نمیشه با تحلیل تکنیکال پیشبینی کرد؟

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *