آموزش اندیکاتور CCI

۲۲ آذر ۱۳۹۸
تصویر کاور اندیکاتور CCI - میهن سیگنال

در این مقاله قصد داریم به آموزش اندیکاتور CCI بپردازیم.

اندیکاتور شاخص کانال کالا (Commodity Channel Index) یا به اختصار اندیکاتور CCI در سال ۱۹۸۰ توسط دونالد لامبرت (Donald Lambert) ارائه شد. هر چند اسیلاتور شاخص کانال کالا در اصل برای بورس کالا طراحی شده است اما امروزه در بازار اوراق بهادار، بازارهای بهره باز و بازارهای ارز نیز کارایی دارد. در این مقاله به هر آنچه که نیاز است از این اندیکاتور بدانید، می پردازیم. با ما همراه باشید.

مقدمه

با تقسیم مقادیر یک اسیلاتور بر یک عدد ثابت می توان آن را ساده سازی کرد. دونالد لامبرت در طراحی اندیکاتور شاخص کانال کالا از این تکنیک استفاده کرد. او قیمت های جاری را با میانگین متحرک در فاصله زمانی مشخص (معمولا ۲۰ روزه) مقایسه کرد، سپس مقادیر اسیلاتور را با تقسیم بر عددی که بر مبنای انحراف از میانگین محاسبه می شود، ساده سازی کرد. این ساده سازی موجب شد اسیلاتور CCI معمولا در فاصله اعداد ۱۰۰+ به عنوان حد بالای اسیلاتور و ۱۰۰- به عنوان حد پایین اسیلاتور نوسان کند.

نحوه محاسبه اندیکاتور  CCI

برای محاسبه اندیکاتور شاخص کانال کالا از قیمت های پایین (Low)، بالا (High) و آخرین معامله (Close) و همچنین از میانگین متحرک حسابی و انحراف از میانگین (Mean Deviation) استفاده می شود. در رابطه زیر در محاسبات این اندیکاتور از دوره ۲۰ روزه استفاده شده است که همچنین در محاسبات میانگین متحرک ساده و انحراف از میانگین نیز به کار می رود.

تصویر اندیکاتور CCI - میهن سیگنال

رابطه ۱

برای محاسبه قیمت واقعی (Typical Price) از رابطه زیر استفاده می شود :

تصویر کاور اندیکاتور CCI - میهن سیگنال

رابطه ۲

برای محاسبه انحراف از میانگین به صورت زیر باید عمل کرد :

ابتدا باید میانگین قیمت واقعی ۲۰ روز گذشته را از هر یک از مقادیر قیمت واقعی کسر کنید، سپس قدر مطلق این مقادیر را حساب کنید. در ادامه مقادیر قدر مطلق را که برای یک دوره ۲۰ روزه، ۲۰ مورد است با یکدیگر جمع کنید و حاصل جمع را بر عدد ۲۰ تقسیم کنید.

مطابق رابطه ۱، دونالد لامبرت برای اطمینان از اینکه ۷۰ تا ۸۰ درصد مقادیر اندیکاتور CCI در بازه ۱۰۰- تا ۱۰۰+ قرار گیرند، از مقدار ثابت ۰.۰۱۵ در مخرج کسر استفاده کرده است. این مقدار ثابت به دوره زمانی مد نظر نیز بستگی دارد. مطابق شکل ۱ مقادیر اندیکاتور CCI برای یک دوره زمانی کوتاه تر (مثلا دوره ۱۰ روزه) پر نوسان تر از یک دوره زمانی طولانی تر (مثلا ۴۰ روزه) است. همچنین مقادیر کمتری از اسیلاتور CCI برای یک دوره کوتاه تر نسبت به دوره طولانی تر در بازه ۱۰۰- تا ۱۰۰+ قرار می گیرند.

تصویر کاور اندیکاتور CCI - میهن سیگنال

شکل ۱- مقایسه اسیلاتور CCI برای بازه های زمانی ۱۰ و ۴۰ روزه

کاربردهای اندیکاتور CCI

تشخیص محدوده های اشباع خرید و اشباع فروش

اسیلاتور CCI برای تشخیص روند و میزان قدرت آن به کار می رود. این ابزار بر خلاف سایر اسیلاتورها بدون حد بوده و در صورتی که در نواحی بالای ۱۰۰+ و پایین ۱۰۰- تشکیل قله یا دره داده و تغییر جهت دهد، به ترتیب نشان دهنده اشباع خرید و اشباع فروش است. بنابراین معمولا مقادیر بیشتر از ۱۰۰+ حاکی از اشباع خرید و مقادیر کمتر از ۱۰۰- حاکی از اشباع فروش می باشد. خیلی از تحلیل گران از این شاخص فقط برای تشخیص نواحی اشباع خرید و اشباع فروش استفاده می کنند.

تشخیص سیگنال های خرید و فروش

برای استفاده از سیگنال های خرید و فروش این اندیکاتور می توان از دو استراتژی بهره برد. در استراتژی اول (استراتژی ساده)، در صورت عبور رو به بالای اسیلاتور CCI از عدد ۱۰۰+، روند صعودی در نظر گرفته شده و سیگنال خرید به دست می آید. همچنین در صورت عبور اندیکاتور شاخص کانال کالا به زیر ۱۰۰-، روند نزولی در نظر گرفته شده و سیگنال فروش به دست می آید. اگر اسیلاتور CCI از محدوده بین ۱۰۰- و ۱۰۰+ خارج شود، نشان دهنده قدرت یا ضعف غیرمعمول بازار است که می تواند یک حرکت روند دار را از پیش مشخص سازد. در شکل ۲ برای نماد حریل برای بازه زمانی مرداد تا اسفند ۹۷، سیگنال های خرید و فروش صادر شده توسط اندیکاتور CCI در تایم فریم روزانه مشخص شده است. برای استفاده از این استراتژی ساده، ابتدا بهتر است که با استفاده از شاخص میانگین جهت دار (ADX)، روند دار بودن بازار بررسی شود و فقط در صورتی از سیگنال های خرید و فروش این اسیلاتور استفاده شود که روند دار بودن بازار توسط این شاخص تایید شود در غیر اینصورت مشابه ناحیه آبی رنگ در شکل ۲، این اسیلاتور سیگنال های متعددی را صادر می کند که اعتبار چندانی ندارند.

تصویر کاور اندیکاتور CCI - میهن سیگنال

شکل ۲- سیگنال های خرید و فروش اسیلاتور CCI در نماد حریل (استراتژی ساده)

در استراتژی دوم (استراتژی چند بازه زمانی) ابتدا با استفاده از نمودار بلند مدت (مانند نمودار ماهیانه)، روند بلند مدت سهم تشخیص داده می شود، سپس از نمودار کوتاه مدت (مانند نمودار روزانه) برای تشخیص پولبک ها و نقاط ورود استفاده می شود. در این استراتژی وقتی نمودار بلند مدت از ۱۰۰+ به سمت بالا عبور کند، نشان دهنده روند صعودی است و این روند صعودی تا زمانی که اندیکاتور از ۱۰۰- به سمت پایین حرکت نکند اعتبار دارد. همچنین عبور اندیکاتور از ۱۰۰- به سمت پایین نشان دهنده روند نزولی است و این روند نزولی تا زمانی که اندیکاتور از ۱۰۰+ به سمت بالا حرکت نکند ادامه خواهد داشت. بنابراین وقتی در بازه زمانی بلند مدت اندیکاتور از ۱۰۰+ به سمت بالا حرکت کرد می توان در نمودار کوتاه مدت به دنبال سیگنال های خرید بود. در نمودار کوتاه مدت عبور اندیکاتور از ۱۰۰+ به سمت پایین سیگنال فروش و همچنین عبور آن از ۱۰۰- به سمت بالا سیگنال خرید محسوب می شود. همچنین وقتی CCI در نمودار بلند مدت از ۱۰۰- به سمت پایین عبور می کند، فقط باید سیگنال های فروش را در بازه زمانی کوتاه مدت تر در نظر گرفت. تا زمانی که نمودار بلندمدت تر CCI از ۱۰۰+ به سمت بالا عبور نکند، باید روند را نزولی در نظر گرفت.

همان طور که در شکل ۳ دیده می شود، در نمودار ماهیانه نماد کهمدا، در شهریور ۹۷ اندیکاتور CCI بالای ۱۰۰+ قرار گرفته است که نشان دهنده روند صعودی در میان مدت است. این روند صعودی تا زمانی که اندیکاتور بالای ۱۰۰- قرار داشته باشد معتبر است. در ادامه در نمودار کوتاه مدت باید نقطه ورود تعیین شود.

تصویر کاور اندیکاتور CCI - میهن سیگنال

شکل ۳ – نمودار ماهیانه نماد کهمدا (استراتژی چند بازه زمانی)

در ادامه در شکل ۴ در نمودار روزانه نماد کهمدا سیگنال های خرید و فروش نشان داده شده است. همانطور که مشخص است عبور اندیکاتور CCI از ۱۰۰+ به سمت پایین سیگنال فروش و عبور رو به بالای آن از ۱۰۰- سیگنال خرید محسوب می شود.

تصویر کاور اندیکاتور CCI - میهن سیگنال

شکل ۴- نمودار روزانه نماد کهمدا (استراتژی چند بازه زمانی)

تشخیص واگرایی های مثبت و منفی

از دیگر کاربردهای اندیکاتور شاخص کانال کالا تشخیص واگرایی مثبت و منفی می باشد. واگرایی شکل گرفته در این اندیکاتور، یکی از قوی ترین سیگنال های موجود در اندیکاتورها می باشد. واگرایی مثبت یا صعودی زمانی به وقوع می پیوندد که خط روند ترسیم شده از دو حفره در نمودار قیمت نزولی اما خط روند متناظر با آن در اندیکاتور صعودی باشد. همچنین واگرایی منفی یا نزولی زمانی به وقوع می پیوندد که خط روند ترسیم شده از دو قله در نمودار قیمت، صعودی باشد اما خط روند مناظر با آن در اندیکاتور نزولی باشد. معمولا واگرایی معمولی مثبت و منفی در انتهای روندهای بازار شکل می گیرند و نشان دهنده این موضوع می باشند که روند کنونی سهم به زودی تغییر می کنند. بنابراین با توجه به توضیحات ارائه شده، معمولا واگرایی مثبت در انتهای روند نزولی و واگرایی منفی در انتهای روند صعودی موجب بازگشت قیمت و تغییر جهت روند می شوند.

در شکل ۵ در نماد برکت واگرایی مثبت دیده می شود که موجب افزایش قیمت سهم از ۱۳۵ تومان تا ۱۶۲ تومان (۲۰ درصد) شده است. همچنین در شکل ۶ در نماد ولراز واگرایی منفی دیده می شود که موجب افت قیمت سهم از ۱۲۸۷ تومان تا ۵۴۸ تومان (۵۷.۵ درصد) شده است.

تصویر کاور اندیکاتور CCI - میهن سیگنال

شکل ۵- واگرایی مثبت در اندیکاتور CCI در نماد برکت

تصویر کاور اندیکاتور CCI - میهن سیگنال

شکل ۶- واگرایی منفی در اسیلاتور CCI در نماد ولراز

تغییر روند با شکست خط روند در اندیکاتور  CCI

اسیلاتور CCI همانند دیگر نوسانگرها می تواند با دیگر ابزارهای تحلیل تکنیکال مانند خط روند ترکیب شده و در تصمیم گیری های معاملاتی به تحلیل گران کمک کند. به عنوان مثال در شکل ۷ پس از شکست خط روند در اندیکاتور CCI، روند سهم از نزولی به صعودی تغییر یافته است.

به عنوان یک نکته پایانی باید توجه داشته باشید که اگر شیب میانگین متحرک کم و نزدیک به صفر باشد، بازار در وضعیت بدون روند قرار دارد. در بازارهای روند دار نباید خروج موقت از مناطق اشباع خرید یا فروش را به عنوان سیگنال معاملاتی تلقی کرد چرا که در چنین مواردی قیمت ها کماکان به روند خود ادامه می دهند، اما اندیکاتور شاخص کانال کالا همچنان در نواحی اشباع خرید یا فروش خود قرار دارد.

 
میهن سیگنال ترتیب زیر را برای یادگیری اندیکاتور های روندی به شما پیشنهاد می‌دهد: جهت دسترسی به سایر اندیکاتور ها به دسته بندی اندیکاتورها مراجعه نمایید.
 

نظرتان را درباره‌ی مقاله «آموزش اندیکاتور CCI» با ما درمیان بگذارید.

4 نفر این مطلب را پسندیدند.
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
رای شما ثبت شد!
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
ثبت نظر
حامد فولادی
همیشه علاقه به برنامه نویسی داشتم و در این زمینه هرچیزی که نیاز بود رو به خودم یاد دادم. الان به عنوان توسعه دهنده وب و برنامه نویس توی تیم میهن سیگنال فعالیت دارم.

‫7 نظر

  • با سلام و احترام
    بسیار ممنونم از توضیحات بسیار دقیق شما بزرگوار ، خواهشمند ام اگر ایمیل یا آدرسی جهت پرسیدن سوالات در اختیارم بگذارید . با تشکر

  • سلام خانم رشیدی مقاله شما واقعا خوب بود و خیلی دقیق در مورد پرایس اکشن توضیح دادین. آیا جمله زیر در مورد پرایس اکشن درسته؟
    پرایس اکشن؛ یک هنر تحلیل اقتصادی است که با اجتناب از محاسبات پیچیده، تریدر را به ریزبینی و دقت در تصمیم گیری دعوت می کند. تریدر پرایس اکشن کار، هنرمندی است که با مشاهده رقص کندل های قیمتی، ملودی خاص آن حرکت را شنیده و خود را با این نوا همسو می کند.
    ممنون میشم جواب بدین.

  • سلام این اندیکاتور برای طولانی مدته؟
    برای کوتاه مدت از کدوم اندیکاتور باید استفاده کرد؟؟؟؟

    • با سلام. اگرچه محاسبات اندیکاتور CCI از ابتدا برای تعیین تغییر روندها در بلندمدت بوده، تریدرها از اون در بازارها و تایم فریم های مختلف استفاده می کنند. علاوه بر این، از میانگین های متحرک، مکدی و سوپرترند هم برای تحلیل روند استفاده میشه.

  • سلام وخسته نباشید ممنون اززحماتتون.خواستم اینو بگم با استفاده ازمطالب فوق آیا برداشت بنده درست هست یا بد متوجه شدم،هرزمان CCI بالای صدرفت سیگنال خرید وهرزمان منفی ۱۰۰شد سیگنال فروش

    • سلام
      به نظرم برعکسش درسته.هر وقت بالای ۱۰۰ بود سیگنال فروشه و زسر ۱۰۰ سیگنال خرید.

    • مطالب که نوشتن که پیام شما درسته و همین حرفو میزنه حتی نقاط ورود رو هم همینطوری تعیین کردن.. ولی به نظرم روش دیگه برا ورود بهتره این روش فقط برا باز نگه داشتن پوزیشن تو سود شاید خوب باشه

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *