اندیکاتور چیست؟ + معرفی چند اندیکاتور مهم
اگر به تجارت فارکس، تجارت کالا، ارز دیجیتال یا هر نوع فعالیت در بازارهای مالی علاقه داشته باشید، گنجاندن تحلیل تکنیکال در استراتژی مورداستفاده میتواند بسیار برای شما مفید باشد. بررسی اندیکاتورها یکی از بخشهای تحلیل تکنیکال است هر تریدر باید به آن مسلط باشد. اما سؤال اینجاست که اصلاً اندیکاتور چیست. ما در این مقاله به این سؤال پاسخ خواهیم داد و بعد، انواع مختلف اندیکاتورها را بررسی میکنیم.
اندیکاتور چیست؟
اندیکاتورها انواع مختلفی دارند که برای ورود به تجارت، نیاز است با اندیکاتورهای معاملاتی آشنا شوید. این اندیکاتورها محاسبات ریاضی هستند که به صورت خطوطی روی نمودار قیمت رسم میشوند و به افرادی که در این زمینه معاملاتی انجام میدهند کمک میکنند تا سیگنالها و روندهای خاص و مهم را در بازارهای اقتصادی شناسایی و آنالیز کنند.
خود اندیکاتورهای معاملاتی نیز انواع مختلفی دارند که در این زمینه میتوان به اندیکاتورهای پیشرو و اندیکاتورهای تاخیری اشاره کرد. تفاوتهای این اندیکاتورها در این است که نوع پیشرو آن حرکتها و تغییرات قیمت در آینده را پیش بینی میکند؛ در حالی که نوع تاخیری آن به الگوها و روندهای گذشته توجه میکند و تغییرات آن را نشان میدهد.
امیدواریم که به پاسخ سؤال خود در مورد اندیکاتور چیست رسیده باشید. در ادامه چند اندیکاتور معاملاتی را برای شما نام برده و بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
معرفی چند اندیکاتور مهم و پرکاربرد
شما میتوانید از دانش و غریزه ریسک پذیری خود به عنوان معیاری برای انتخاب و تصمیم گیری این که کدام اندیکاتور مناسب استراتژی و روش شما است استفاده کنید. توجه کنید که اندیکاتورهایی که در ادامه معرفی خواهیم کرد رتبه بندی و ترتیب خاصی ندارند و صرفاً اندیکاتورهای محبوبی هستند که معامله گران از آنها بسیار استفاده میکنند.
اندیکاتور Moving average یا MA
بعد از اینکه دانستید اندیکاتور چیست نوبت به بررسی اولین نوع از اندیکاتورهای معاملاتی میرسد. MA یا simple moving average یک اندیکاتور معاملاتی است که برای آنالیز و شناسایی روند میانگین قیمت بدون تداخل و درنظرگرفتن جهشهای کوتاه مدت قیمتها به کار برده میشود.
اندیکاتور moving average قیمتهای نقطهای و لحظهای یک دارایی مالی خاص در یک بازه زمانی مشخص شده را ترکیب میکند و بعد آن را بر تعداد نقاط داده تقسیم میکند تا به یک خط واحد برای نشان دادن روند تغییرات دست پیدا کند. دادههای استفاده شده به طول و بازه زمانی که simple moving average برای آن تنظیم شده است بستگی دارند. به طور مثال یک MA در بازه ۲۰۰ روزه، نیاز به ۲۰۰ روز داده برای ارائه نتیجه دارد.
همچنین با استفاده از این اندیکاتور شما قابلیت این را خواهید داشت که سطحهای مختلف حمایت و مقاومت را بررسی کنید و عملکرد و روند تغییرات قیمتهای گذشته یا همان تاریخچه بازار را مشاهده کنید. این قابلیت این امکان را برای شما فراهم میکند تا بتوانید بر اساس تاریخچه، الگوهای احتمالی آینده را پیش بینی و تعیین کنید.
زمانی که قیمت پایین تر از منحنی میانگین متحرک قرار بگیرد این خط به عنوان یک مقاومت محسوب میشود و این وضعیت معمولاً روند نزولی بازار را نشان میدهد. در سوی دیگر، زمانی که قیمت بالاتر از میانگین متحرک حرکت کند، این منحنی به عنوان حمایت عمل میکند. این اتفاق معمولاً به صعودی بودن روند قیمت تعبیر میشود.
اندیکاتور Exponential moving average یا EMA
اندیکاتور Exponential moving average نیز مانند اندیکاتور Simple moving average از میانگین قیمت استفاده میکند؛ اما با شکلی متفاوت این کار را انجام میدهد. این اندیکاتور تمرکز بیشتری نسبت به نوع قبلی دارد و با دقت بیشتری روی نقاط داده تمرکز میکند. این کار باعث میشود که دادهها به اطلاعات جدیدتر و بهروزتر، بهتر پاسخگو باشند. با استفاده از این اندیکاتور همزمان با بقیه اندیکاتورها، معامله گران بازار تجارت میتوانند حرکتها و تغییرات بازار را با قاطعیت بیشتری بررسی و صحت آنها را با اطمینان بیشتری ارزیابی کنند.
محبوبترین و پرکاربردترین بازههای زمانی که در Exponential moving average استفاده میشوند، بازههای ۱۲ روزه و ۲۶ روزه هستند که برای بررسی میانگینهای تغییرات قیمت در کوتاه مدت به کار میروند. همچنین برای بررسی تغییرات و میانگینهای بلندمدت در این اندیکاتور، میتوان از میانگینهای ۵۰ دوره ای و یا ۲۰۰ دوره ای استفاده کرد.
اندیکاتور Stochastic oscillator
تا اینجای مقاله به سؤال اندیکاتور چیست پاسخ دادیم و دو نوع از آن را نیز بررسی کردیم. حال به سراغ بررسی سومین اندیکاتور که Stochastic oscillator نام دارد میرویم. این اندیکاتور به مقایسه قیمت بسته شدن یک دارایی خاص با محدوده قیمتهای آن در طول زمانهای متفاوت میپردازد. به عبارت دیگر حرکت و قدرت روند و تغییرات را با مقیاس ۰ تا ۱۰۰ نشان میدهد. به طور کلی مقیاسهای زیر ۲۰ نشان دهنده اشباع فروش و مقیاس بالای ۸۰ نشان دهنده اشباع خرید است. در هر صورت اگر یک روند قوی در تغییرات وجود داشته باشد، این حالات پیش نخواهند آمد.
اندیکاتور Moving average convergence divergence یا MACD
این اندیکاتور تغییرات و روند حرکت را با مقایسه دو میانگین متحرک شناسایی میکند. اندیکاتور MACD که به نام مکدی هم شناخته میشود توانایی این را دارد که به معامله گران کمک کند تا فرصتهای مناسب برای خرید و فروش را در اطراف سطحهای حمایت و مقاومت تشخیص دهند.
Convergence در نام این اندیکاتور به این معنا است که دو میانگین متحرک به یکدیگر نزدیک میشوند. Divergence در نام اندیکاتور به این معناست که دو میانگین متحرک از یکدیگر در حال دور شدن هستند. اگر میانگینهای متحرک در حال نزدیک شدن به یکدیگر باشند به این معنی است که حرکت در حال کاهش بوده و اگر میانگینها در حال دور شدن از یکدیگر باشند، نشان دهنده این هستند که حرکت در حال افزایش و روند کوتاه مدت با بلندمدت متفاوت است.
این اندیکاتور یک هیستوگرام هم دارد که از میله های رنگی تشکیل شده است. رنگ سبز این میله ها نشان دهنده مومنتوم یا شتاب در حرکت صعودی است و رنگ قرمز افت قیمت را نشان میدهد.
اندیکاتور Bollinger Band
بعد از پرداختن به سؤال اندیکاتور چیست به پنجمین نوع آن میرسیم. اندیکاتور Bollinger band بازه و محدودهای را به شما ارائه میدهد که معمولاً در آن قیمت یک دارایی خاص معامله میشود. در این اندیکاتور، عرض باند میتواند برای نشان دادن و منعکس کردن نوسانات اخیر کاهش یا افزایش پیدا کند. هر چه عرض و پهنای باندها بیشتر باشد، نوسان نیز بیشتر خواهد بود. هر چه عرض آنها کمتر باشد نوسان کمتر خواهد بود.
اندیکاتور باند بولینگر برای تشخیص و شناسایی هنگامی که یک دارایی خاص در حالت غیرعادی و خارج از ارزش واقعی خود معامله میشود مفید است. این قابلیت بیشتر برای برنامه ریزی و پیش بینی حرکات و تغییرات قیمت در بلندمدت استفاده میشود. هنگامی که قیمت دارایی به طور مداوم خارج از مقیاسهای بالای باند باشد، ممکن است اشباع خرید به وجود آید و هنگامی که در زیر محدوده باند پایینتر حرکت کند، ممکن است دچار اشباع فروش شود.
در حالت عادی بازار، مرز باند بالایی معمولاً به عنوان مقاومت و مرز باند پایینی به عنوان یک حمایت قوی محسوب میشود. خط میانی هم یک خط میانگین متحرک است که روند کلی حرکت را نشان میدهد.
اندیکاتور Relative strength index یا RSI
دانستن اینکه اندیکاتور چیست و چه انواعی دارد برای معامله گران بسیار مهم است. اندیکاتور Relative strength index یا RSI یکی از پرکاربردترین اندیکاتورهاست که اکثر تریدرها چه در سطح مبتدی و چه در سطح پیشرفته از آن استفاده میکنند. RSI به طور معمول به معامله گران برای شناسایی و تشخیص حرکت، شرایط و وضع بازار کمک میکند. از علائم هشداردهنده آن نیز برای تشخیص حرکات و تغییرات خطرناک قیمت استفاده میشود.
RSI با مقیاسی بین ۰ تا ۱۰۰ سنجیده میشود. در این مقیاس، اگر یک دارایی بالاتر از سطح ۷۰ باشد در وضعیت اشباع خرید قرار دارد. اگر اندیکاتور در سطح ۳۰ یا پایینتر باشد وضعیت اشباع فروش در نظر گرفته میشود.
سیگنالهای نشان دهنده اشباع خرید میتوانند به این معنا باشند که سودهای کوتاه مدت در حال رسیدن به نقطه پایان هستند و قیمت داراییها به زودی اصلاح خواهد شد و تغییر خواهد کرد. در مقابل، اگر سیگنالها نشان دهنده اشباع فروش باشند میتوانند به این معنی باشند که سودهای کوتاه مدت در راه هستند و قیمت داراییها افزایش پیدا خواهد کرد.
اندیکاتور Fibonacci retracement
اندیکاتور Fibonacci retracement یا فیبونانچی میتواند میزان حرکت بازار خلاف روند و تغییرات فعلی را مشخص کند. معامله گرانی که عقیده دارند که بازار به زودی حرکت و تغییر میکند اغلب برای تأیید عقیده خود از Fibonacci retracement استفاده میکنند. به دلیل اینکه این اندیکاتور میتواند در تشخیص حمایت و مقاومت مؤثر باشد پس میتواند در نشان دادن روندهای صعودی و نزولی به معامله گران کمک کند. در نتیجه تحلیل و آنالیز روندها با استفاده از این اندیکاتور، معامله گران میتوانند تصمیم بگیرند که کجا خرید خود را متوقف کنند، کجا خرید کنند و چه موقع موقعیتهای خود را باز کنند یا ببندند.
اندیکاتور Average directional index یا ADX
در ابتدای مقاله به بررسی اندیکاتور پرداختیم و بعد از آن انواع مختلفی از اندیکاتورها را نام بردیم. اکنون به آخرین اندیکاتوری که میخواهیم معرفی کنیم رسیدهایم. اندیکاتور Average ditectional index یا به اختصار ADX قدرت و شدت روند و تغییرات قیمت را نشان میدهد. این اندیکاتور هم در مقیاس ۰ تا ۱۰۰ کار خود را انجام میدهد. در این مقیاس، روندهای بالای ۲۵، روند قوی در نظر گرفته میشود و روندهای زیر ۲۵ برعکس آن هستند. با استفاده از این اندیکاتور معامله گران میتوانند احتمال تغییرات روندها را پیش بینی کنند. اندیکاتور Average directional index معمولاً بر اساس میانگین متحرک در طول ۱۴ دوره محدوده قیمت را مشخص میکند. توجه کنید که این اندیکاتور روند صعودی یا نزولی در آینده را نشان نمیدهد؛ بلکه فقط نشان دهنده قدرت روند فعلی است.
جمع بندی
در این مقاله به سؤال اندیکاتور چیست پاسخ دادیم. به طور خلاصه میتوان گفت، اندیکاتورها روشهای آماری هستند که برای اندازه گیری شرایط کنونی و پیش بینی روندهای مالی و اقتصادی به کار میروند. در دنیای سرمایه گذاری، اندیکاتورها معمولاً به الگوهای نموداری گفته میشود که شامل قیمت، حجم یا شدت تغییرات یک دارایی مالی هستند. استفاده از اندیکاتورها به تحلیل گران کمک میکند دید بهتری نسبت به شرایط کنونی بازار داشته باشند و تغییرات احتمالی در آینده را با دقت بیشتری پیش بینی کنند.
نکته مهم در کاربرد اندیکاتورها این است که در تحلیل های تکنیکال نباید تنها از یک اندیکاتور استفاده شود. بهترین راه برای رسیدن به بهترین نتیجه و دقیق ترین پیش بینی، ترکیب اندیکاتورهای مختلف و بررسی آنها در بازههای زمانی متنوع است. در مقالات دیگری به معرفی جامع هریک از این اندیکاتورها پرداختهایم و راز طلایی ترکیب اندیکاتورها را نیز به اشتراک گذاشتهایم.
نظرتان را دربارهی مقاله «اندیکاتور چیست؟ + معرفی چند اندیکاتور مهم» با ما درمیان بگذارید.
برای یک شرکت بورسی چگونه نمودار اندیکاتور های macd mfiترسیم میکنیم پارامتر های محور افقی وعمودی هرکدام از این دو اندیکاتور چیست؟ لطفا واضح توضیح دهید بنظرم محور افقی نشانگر زمان است اگر صحیح است محور عمودی نشانگر چیست؟